Povežite se s nama

Međimurje

U Međimurju 102 nova slučaja zaraze koronom, u narednim tjednima stiže 57.000 doza cjepiva

Objavljeno:

- dana

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađeno je 247 uzoraka, od čega je evidentirano 97 pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, što je 39,3 posto pozitivnih od broja testiranih.

U protekla 24 sata oporavile su se 84 osobe. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 676.

Obavljenim testiranjima brzim antigenskim testovima evidentirana su 2 pozitivna slučaja, dok je iz drugih županija javljeno o 3 pozitivna slučaja osoba s prebivalištem/boravištem u Međimurju.

Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 51.930 uzoraka, ne računajući testiranja građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

Odvijanje nastave po postojećem modelu, epidemiolozi pozivaju na pridržavanje mjera

S obzirom na epidemiološku situaciju, odvijanje nastave nastavlja se po postojećem modelu, što znači da se nastava za učenike od 1. do 4. razreda osnovnih škola i učenike završnih razreda srednjih škola odvija u školama, a za ostale učenike online.

– Epidemiološka situacija u Međimurskoj županiji nije alarmantna, no zaista je ozbiljna. Naša 7-dnevna incidencija iznosi 540, a 14-dnevna iznosi 1112, što nas svrstava u sam vrh hrvatskih županija. Na nama je da situaciju shvatimo ozbiljno i pridržavamo se propisanih mjera kako bi spriječili daljnje širenje virusa – istaknula je dr. Diana Uvodić-Đurić iz Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije na konferenciji za medije održanoj u petak, 23. travnja.

Najučinkovitija mjera u borbi s virusom je cijepljenje, a Međimurska županija prva je u Hrvatskoj započela s akcijom masovnog cijepljenja.

Do sada je u Međimurskoj županiji utrošeno gotovo 21.000 doza, 4000 osoba primilo je dvije doze, a 17.000 osoba primilo je barem jednu dozu, što znači da je cijepljeno 18,8 posto populacije starije od 16 godina.

Stižu značajne količine cjepiva

U Međimurje će narednih tjedana stići značajne količine cjepiva te će do kraja lipnja stići 57.000 doza Moderna i Pfizer cjepiva.

Iz Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije predviđaju da će se do kraja lipnja u Međimurju cijepiti 45.000 osoba, što čini 50 posto stanovništva, stoga apeliraju na građane da podnesu zahtjev za cijepljenjem kroz internetsku platformu Doma zdravlja Čakovec jer će se narednih dva mjeseca moći cijepiti svi koji iskažu interes.

Akcija cijepljenja nastavlja se i ove subote, 24. travnja, na tri punkta – u Nedelišću, Prelogu i Murskom Središću.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 85 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus.

U protekla 24 sata hospitalizirano je 14 pacijenata, otpušteno je 5 pacijenta, a 3 pacijenta su na invazivnoj respiraciji. U protekla 24 sata nema preminulih osoba.

Međimurje

Međimurski OPG-ovi predstavljali svoje proizvode u Biogradu na Moru

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Važnost suradnje s jedinicama lokalne i regionalne samouprave, s ciljem bolje promocije lokalnih proizvođača te razvoja gospodarstva, još jednom je pokazala Međimurska županija. Naime, u suradnji s Turističkom zajednicom Biograda na Moru obiteljska poljoprivredna gospodarstva iz Međimurske županije dobila su priliku predstaviti svoje proizvode.

Tako su se u samom centru Biograda na Moru mogli kušati međimurski med, bučino ulje i koštice, lješnjaci, kvalitetna vina, međimurski gin, brašno od heljde i konoplje, starinski češnjak, razni likeri pa čak i magareće mlijeko.

Tijekom turističke sezone u Biogradu na Moru održava se sajam proizvoda domaćih proizvođača te se svaki tjedan predstavljaju proizvođači iz jedne od županija, a međimurski proizvođači svoje proizvode domaćim i stranim turistima predstavljali su od četvrtka, 4. kolovoza do utorka, 9. kolovoza.

Svoje kvalitetne proizvode tako su prezentirali vrijedni proizvođači OPG-a Gorušica, OPG-a Branović, OPG-a Vugrinec, Vinoteka “Marco Polo” i Good Spirit.

Turistička zajednica Međimurske županije promovirala je kulturnu, turističku i enogastronomsku ponudu Međimurske županije, a za upoznavanje zainteresiranih s međimurskom glazbom bio je zadužen Mirko Švenda Žiga.

Nastavite čitati

Međimurje

Čakovec: Ulica međimurskih branitelja uskoro s modernom javnom rasvjetom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Ulici međimurskih branitelja u Čakovcu u tijeku su radovi na izgradnji javne rasvjete koju tamošnji građani s nestrpljenjem iščekuju. Naime, stavljanjem u funkciju javne rasvjete postigla bi se viša sigurnost te lakša prohodnost i korištenje prometnica u stambenoj zoni Martane na istoku Čakovcu.

Zahvat obuhvaća građevinske radove iskopa i zatrpavanja rovova te izradu betonskih temelja stupova rasvjete. Također, postavit će se rasvjetni stupovi i obaviti sve potrebne radnje prije samog puštanja u pogon.

Grad Čakovec za tu je namjenu u Proračunu osigurao oko 350.000 kuna, a rok dovršetka radova je 90 kalendarskih dana.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje