Povežite se s nama

Međimurje

U Međimurju 20 novih slučajeva zaraze koronavirusom, u srijedu će se cijepiti još 1200 osoba

korona

Objavljeno:

- dana

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađena su 182 uzorka, od čega je evidentirano 12 pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, što je 6,6 posto pozitivnih od broja testiranih, javio je 30. ožujka županijski Stožer civilne zaštite.

U protekla 24 sata oporavile su se 24 osobe. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 221.

Iz drugih županija javljeno je o 3 pozitivna slučaja osoba s prebivalištem/boravištem u Međimurskoj županiji, epidemiolozi su na temelju kliničke slike dijagnosticirali SARS-CoV-2 virus kod 4 osobe, a obavljenim testiranjima brzim antigenskim testovima evidentiran je 1 pozitivan slučaj.

Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 46.571 uzorak, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 37 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata hospitalizirana su 3 pacijenta, otpuštena su 2 pacijenta, a 1 pacijent je na invazivnoj respiraciji. U protekla 24 sata nema preminulih osoba.

Nakon obavljenih konzultacija s epidemiološkom službom i ravnateljima škola, odlučeno je da će se nastava u školama kojima je osnivač Međimurska županija odvijati uživo u srijedu, 30. travnja, dok će u četvrtak, 1. travnja škole organizirati slobodan dan ili online aktivnosti. Od petka, 2. travnja počinju proljetni praznici koji će trajati do 12. travnja.

Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije dr. Marina Payerl-Pal osvrnula se na trenutnu epidemiološku situaciju u Međimurskoj županiji naglasivši da unatoč porastu incidencije, nema drastičnih pogoršanja te je situacija u Međimurju za sada povoljna.

– Pozivamo građane na veliki oprez, posebice uoči uskrsnih blagdana. Pridržavajte se mjera, izbjegavajte veća okupljanja i nosite propisanu zaštitu – rekla je dr. Payerl-Pal.

Proteklog vikenda u Međimurju je provedena 6. akcija masovnog cijepljenja te je cijepljeno 1512 osoba, a cijepljenje se iznimno nastavlja sutra, 31. travnja. Na tri punkta u Nedelišću, Prelogu i Murskom Središću bit će dostupno oko 1200 doza cjepiva.

Istaknimo da je do sada procijepljeno 9,5 posto stanovništva Međimurske županije. Tijekom uskrsnog vikenda građani će se moći testirati brzim antigenskim testovima u Čakovcu i Murskom Središću.

Prema mjestu prebivališta u periodu od 22.03.2021. do 28.03.2021. godine, 80 je ukupno oboljelih na području grada Čakovca, 7 na području grada Mursko Središća, 13 na području grada Preloga, 5 na području općine Belica, 1 općine Dekanovec, 2 općine Domašinec, 5 općine Donji Kraljevec, 1 općine Donji Vidovec, 3 općine Goričan, 11 općine Gornji Mihaljevec, 2 općine Kotoriba, 4 općine Mala Subotica, 15 općine Nedelišće, 5 općine Orehovica, 3 općine Podturen, 12 općine Pribislavec, 9 općine Selnica, 1 općine Strahoninec, 8 općine Sveta Marija, 18 općine Sveti Juraj na Bregu, 5 općine Sveti Martin na Muri, 3 općine Vratišinec, 5 općine Šenkovec i 1 općine Štrigova.

Međimurje

Gradonačelnica Cividini primila predstavnice Udruge slijepih: „Uvijek ćete imati našu podršku“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U cijelome svijetu 15. listopada obilježava se Međunarodni dan bijelog štapa. Cilj je senzibilizirati javnost na probleme i izazove s kojima se slijepe osobe, čiji je znak prepoznatljivosti bijeli štap, susreću u svakodnevnom životu.

Tim povodom predstavnice Udruge slijepih Međimurske županije u petak je primila gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini.

Predsjednica Udruge slijepih Međimurske županije Marija Ciglar i tajnica Marina Gašparić gradonačelnicu su upoznale s aktivnostima koje ova Udruga provodi s ciljem povećanja kvalitete života svojih članova.

Imaju 150 članova, provode europske projekte, a projektno surađuju sa Županijom te međimurskim gradovima i općinama.

Istaknule su da se svakodnevno suočavaju s novim izazovima, koje, u suradnji sa zajednicom, nastoje rješavati u hodu.

Gradonačelnica Cividini naglasila je da će u Gradu uvijek imati podršku i partnera za provođenje svojih aktivnosti.

Grad će i dalje financirati projekte koji za cilj imaju bolje uključivanje slijepih u društvo, ali i rušiti barijere te prepreke s kojima se ta skupina naših sugrađana svakodnevno susreće.

Inače, Međunarodni dan bijelog štapa obilježava se od 1964. godine, kada je američki predsjednik Lyndon B. Johnson taj dan proglasio Danom bijelog štapa.

U našoj zemlji ovaj se dan kao Međunarodni dan slijepih osoba počeo obilježavati 1996. godine.

Nastavite čitati

Međimurje

Darko Zver (Fokus) prvi najavio kandidaturu za župana Međimurske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Darko Zver, poduzetnik i predsjednik Gradskog vijeća Čakovca, danas je objavio službenu kandidaturu za izbore za novog župana Međimurske županije.

– Ne ovisim o politici, nitko iz moje obitelji nije politički zaposlen ili ima bilo kakve koristi od politike i ja sam kompletno čist i neovisan. Meni je cilj efikasna, transparentna i moderna Međimurska županija koja će raditi za poštene i marljive Međimurce – istaknuo je Zver prilikom objave kandidature i upozorio kako se iza političke zavjese odigravaju puno veće igre u kojima je čast Međimurja na kocki.

Kaže da je velika opasnost HDZ, koji računa na malu izlaznost i interne probleme drugih stranaka pa su svoje pandže već bacili na Međimurje.

– Zbog toga se nemojte iznenaditi ako uskoro vidite Plenkovića i svu silinu ministara koji će hodočastiti u Međimurje i obećavati med i mlijeko. Ali nemojte im vjerovati – ističe Zver i navodi kako od najavljenih 15 milijardi kuna gotovo ništa neće doći u Međimurje, već će se podijeliti Plenkovićevim koalicijskim partnerima u Bjelovaru i Varaždinskoj županiji. Slična je stvar bila s planom opravka za Slavoniju za kojeg se ispostavilo da su novce iz tih programa razgrabili pojedinci bliski HDZ-u, a mladi ljudi i dalje iseljavaju.

– Međimurje muče mnogi problemi no ako bih morao izdvojiti tri teme to bi svakako bile niske plaće, transparentnost i integracija romske manjine. Prvo što ću napraviti kao novi župan bit će javna objava svih računa i svih ugovora Međimurske županije i županijskih poduzeća – naglasio je Zver te podsjetio kako u Čakovcu u samo par mjeseci provodi transparentnost u grad i gradske tvrtke, baš kako je obećao u kampanji.

Registar transparentnosti znači veću efikasnost u upravljanju proračunom, što automatski znači više novaca, veća ulaganja u škole, domove zdravlja, bolje prometnice, podršku sportskim klubovima, kulturnim i drugim udrugama. I najvažnije, ističe, poticat će se gospodarstvo koje će pratiti razvoj poduzetništva i podizanje plaća. Sve to zajedno znači bolju kvalitetu života i razvoj Međimurja.

Promjene, transparentnost i efikasnost u javnoj upravi su moguće. Zver je kao najbolje primjere u tome istaknuo kolege iz stranke Fokus koji su u Međimurje došli podržati njegovu kandidaturu. To su svi redom uspješni gradonačelnici koji su zatekli loše stanje, ali su u vrlo kratkom vremenu uspjeli svoje sredine dovesti u sam vrh najuspješnijih gradova u Hrvatskoj.

Na kraju predstavljanja Zver je ponovio svoju poruku kako će se na ovim izborima vidjeti poznata politička lica i stranke koji se žele domoći Međimurja, jer svi računaju na malu izlaznost te ljude koji će biti revoltirani i ostati doma.

– Promjene se neće dogoditi ukoliko se na vlasti stalno vrte jedne te iste garniture političara. Građani trebaju svoje povjerenje dati novim ljudima koji ne ovise o politici. Ja sam takav i s takvim programom izlazim pred birače – naglasio je Darko Zver odlučan u namjeri da kao novi župan Međimurske županije to pokaže i ostvari.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje