Povežite se s nama

Međimurje

U Međimurju 39 novih slučajeva zaraze koronavirusom, ni danas nema preminulih

Objavljeno:

- dana

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda PCR metodom testirane su 233 osobe, od čega su evidentirana 23 pozitivna slučaja na COVID-19 u Međimurskoj županiji, priopćio je 12. siječnja županijski Stožer civilne zaštite.

U protekla 24 sata oporavilo se 65 osoba, a broj aktivnih slučajeva u Međimurskoj županiji na današnji dan je 368.

Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 34.929 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

Testiranjima brzim antigenskim testovima koji se obavljaju u drugim zdravstvenim ustanovama i privatnim laboratorijima, primljena je informacija o 6 pozitivnih slučajeva, a temeljem kliničke slike COVID-19 dijagnosticiran je kod 10 osoba.

Prema dnevnim informacijama Županijske bolnice Čakovec, ukupno je hospitalizirano 85 pacijenata pozitivnih na virus COVID-19, od toga je njih 7 hospitalizirano unutar 24 sata, dok je otpušteno 9 pacijenata.

Na respiraciji se nalazi 12 COVID pozitivnih pacijenata, od čega se 1 osoba nalazi na respiratoru, dok je 11 osoba na oksigenaciji. U protekla 24 sata nema preminulih osoba od COVID-19 virusa.

Prema mjestu prebivališta, u periodu od 4. do 10. siječnja 113 je ukupno oboljelih na području grada Čakovca, 19 na području grada Mursko Središća, 49 na području grada Preloga, 24 na području općine Belica, 3 općine Dekanovec, 3 općine Domašinec, 3 općine Donja Dubrava, 11 općine Donji Kraljevec, 7 općine Donji Vidovec, 7 općine Goričan, 2 općine Gornji Mihaljevec, 14 općine Kotoriba, 10 općine Mala Subotica, 30 općine Nedelišće, 16 općine Orehovica, 11 općine Podturen, 10 općine Pribislavec,  8 općine Selnica, 9 općine Strahoninec, 10 općine  Sveta Marija, 24 općine Sveti Juraj na Bregu, 10 općine Sveti Martin na Muri, 5 općine Vratišinec, 8 općine Šenkovec i 4 općine Štrigova.

Međimurje

VIDEO Tradicija i vrijedna vještina naših baka: snimljen edukativni video pletenja cekara

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

LAG Međimurski doli i bregi

Krajem 2020. godine, LAG Međimurski doli i bregi je pokrenuo niz zanimljivih aktivnosti promocije pletenja cekara kao nematerijalne kulturne baštine Međimurja, a u sklopu projekta suradnje LAG-ova „Turizmom razvijamo područje“.

Planirano je nekoliko edukativnih radionica pletenja cekara i ostalih uporabnih predmeta, a za koje vlada veliki interes, osobito mlađih generacija, što je i glavni motiv provedbe ovakvog projekta.

Osim radionica na kojima će se najkonkretnije prenositi vještina pletenja, s ciljem promocije nematerijalnog kulturnog dobra izrađena je i promotivna brošura te je snimljen promotivni video s edukativnom notom.

Video je nastao u suradnji s cekerašicama iz Udruge žena Nedelišće, Udruge žena Pušćine te KUU-a „Seljačka sloga“ Nedelišće, s kojima su organizirana pojedina tradicijska događanja kako bi se što vjernije zabilježio cijeli proces dobivanja cekara i prikazalo kako je to nekada bilo.

Tako je za potrebe snimanja i fotografiranja organizirano branje stare sorte kukuruza i luščara, zatim prebiranje i farbanje komušine te na kraju pletenje i demonstracija gotovih predmeta od komušine.

Stručnu podršku projektnim aktivnostima cijelo vrijeme daje i Muzej Međimurja Čakovec.

Cilj provedbe radionica i popratnih promotivnih materijala je zaštita i prijenos vještine nematerijalne kulturne baštine na mlađe naraštaje na cijelom području LAG-a „Međimurski doli i bregi“; kreiranje unikatnih predmeta i suvenira te promocija područja LAG-a „Međimurski doli i bregi“.

Projekt suradnje LAG-ova „Turizmom razvijamo područje“ sufinanciran je iz Europskoga poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, Mjera 19 LEADER, Podmjera 19.3 „Priprema i provedba aktivnosti suradnje LAG-a“, Tip operacije 19.3.2 „Provedba aktivnosti projekta suradnje“, Međuteritorijalni projekt suradnje.

Nastavite čitati

Međimurje

Povećanje sigurnosti: na području Općine Nedelišće još tri prometne kamere

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Prema preporuci struke i Policijske uprave međimurske te Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, Općini Nedelišće odobreno je postavljanje još tri nove kamere koje bi trebale usporiti i regulirati opterećen promet kroz općinu Nedelišće, kaže nedelišćanski načelnik Darko Dania.

Navodi da će kućišta za kamere biti postavljena na trima novim lokacijama. Kućišta, od kakvih se jedno trenutno već nalazi u Varaždinskoj ulici u Nedelišću, bit će postavljena u Gornjem Hrašćanu (iz smjera Trnovca), Nedelišću (ulica Vladimira Nazora, prema Dunjkovcu) te u Pušćinama (Čakovečka ulica, u smjeru Varaždina).

Kamere će se postaviti u narednih mjesec dana, navodi Dania.

– Razlozi postavljanja kamera uključuju gustoću prometa, nepoštivanje brzine koje su zadane kroz naselje, ali i česte prometne nesreće. Kamere će služiti i za praćenje ostalih kaznenih djela na području Nedelišća – ističe načelnik.

Nastavite čitati