Povežite se s nama

Međimurje

U Međimurju 63 nova slučaja zaraze koronavirusom, preminula je jedna osoba

korona

Objavljeno:

- dana

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda PCR metodom testirano je 269 osoba, od čega je evidentirano 37 pozitivnih slučajeva na COVID-19 u Međimurskoj županiji, priopćio je županijski Stožer civilne zaštite.

U protekla 24 sata oporavile su se 104 osobe. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 724.

Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 31.968 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

Testiranjima brzim antigenskim testovima koji se obavljaju u drugim zdravstvenim ustanovama i privatnim laboratorijima, primljena je informacija o 2 pozitivna slučaja.

Epidemiološka služba ne raspolaže podacima o ukupno obavljenim testiranjima u drugim ustanovama. Epidemiolozi su na temelju kliničke slike (bez testiranja) dijagnosticirali COVID-19 kod 22 osobe, dok je iz drugih županija javljeno da je virus dokazan kod dvije osobe.

Prema dnevnim informacijama Županijske bolnice Čakovec, ukupno je hospitalizirano 111 pacijenata pozitivnih na virus COVID-19, od toga je njih 11 hospitalizirano unutar 24 sata, dok je otpušteno 10 pacijenata.

U tercijarnom respiratornom centru smješteno je 7 pacijenata, u palijativnom COVID centru smješteno je 13 pacijenata, a njih 91 u Županijskoj bolnici Čakovec.

Na respiratoru se nalazi 15 COVID pozitivnih pacijenata. U protekla 24 sata preminula je jedna osoba, muška osoba stara 70 godina.

U zdravstvenom sustavu na virus COVID je pozitivno je 4 liječnika i 20 medicinskih sestara. U samoizolaciji se nalaze 2 liječnika i 5 medicinskih sestara.

U posljednjih sedam dana novopozitivni slučajevi su iz sljedećih općina i gradova: Grad Čakovec 140, Prelog 62, Mursko Središće 24, Belica 17, Dekanovec 1, Domašinec 4, Donja Dubrava 12, Donji Kraljevec 23, Donji Vidovec 6, Goričan 17, Gornji Mihaljevec 2, Kotoriba 12, Mala Subotica 16, Nedelišće 69, Orehovica 13, Podturen 17, Pribislavec 10, Selnica 18, Strahoninec 14, Sveta Marija 27, Sveti Juraj na Bregu 22, Sveti Martin na Muri 4, Vratišinec 2, Šenkovec 14 i Štrigova 10.

Najava testiranja može se izvršiti na broju 040/386-841 ili na e-mail adresi  [email protected] Detaljnije upute se nalaze na web stranici Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije https://www.zzjz-ck.hr/. Pozivni centar je na broju 040 386 835, svakodnevno od 8.00 – 20.00 sati, uključivo subotom i nedjeljom. Pozivni centar primarne zdravstvene zaštite je na broju 372-372.

Međimurje

Koronavirus: u subotu u Međimurju 72 nova slučaja zaraze, u tijeku je osma akcija cijepljenja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

korona

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađeno je 209 uzoraka, od čega je evidentirano 66 pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, što je 31,5 posto pozitivnih od broja testiranih, priopćio je 10. travnja županijski Stožer civilne zaštite.

U protekla 24 sata oporavile su se 32 osobe. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 430.

Iz drugih županija javljeno je o 3 pozitivna slučaja osoba s prebivalištem/boravištem u Međimurju, na temelju kliničke slike dijagnosticiran je SARS-CoV-2 virus kod jedne osobe, dok je brzim Ag testovima javljeno o 2 pozitivna pacijenta.

Do danas su u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeta 48.774 uzorka, ne računajući testiranja građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U  Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 35 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus.

U protekla 24 sata hospitalizirano je 6 pacijenata, otpuštena su 3 pacijenta, dok je 1 pacijent na invazivnoj respiraciji. U protekla 24 sata nema preminulih osoba.

Od 25. veljače 2020. godine, kada je zabilježen prvi slučaj zarez u Hrvatskoj, do danas u Međimurskoj županiji ukupno bilježimo 12.875 oboljelih osoba, a ukupno se oporavilo 12.190 osoba.

Na području Međimurske županije provodi se osma akcija cijepljenja građana koja se odvija na 3 punkta, u Nedelišću, Prelogu i Murskom Središću. Danas će se cijepiti 1700 osoba.

U Nedelišću će se drugom dozom cijepiti 700 osoba, dok će se u Prelogu i Murskom Središću prvom dozom cijepiti 1000 osoba. U organizaciji cijepljenja sudjeluju brojni volonteri Doma zdravlja, patronažnih službi, Zavoda za javno zdravstvo i ostalih operativnih službi organizirani u timove. 

S današnjim obavljenim cijepljenjem, u Međimurju je više od 13.000 osoba primilo barem jednu vrstu cjepiva. U internetsku platformu za cijepljenje s današnjim danom je upisano oko 23.000 osoba. 

Nastavite čitati

Međimurje

VIDEO Podcast „Pametni ljudi“: Renata Treska o radu s djecom s cerebralnom paralizom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nova epizoda podcasta „Pametni ljudi“ na YouTube kanalu Centra za odgoj i obrazovanje Čakovec donosi gostovanje edukacijske rehabilitatorice Renate Treske na temu rada s djecom s cerebralnom paralizom.

Renata Treska radi u dislociranom odjelu čakovečkog CZOO-a, koji se nalazi u prostorima Dnevnog boravka djece „Dr. Antun Bogdan“ u Čakovcu.

Treska pojašnjava što je to cerebralna paraliza i što se točno događa u moždanom tkivu, što je spastični oblik, a što hipotoni te u kojoj nam mjeri tehnologija pomaže u prenatalnom praćenju.

Nadalje, govori o tome koja je uloga pedijatra i liječnika primarne zdravstvene zaštite, a koja neuropedijatra, fizijatra, fizioterapeuta te što sve može izazvati dodatni spazam djeteta i trajno povišenu razinu stresa.

Ističe i važnost glazbe, kakvo je osvjetljenje prilikom pripreme djeteta za obrazovni rad, ima li miris ulogu u motivaciji te navodi vlastita iskustva u radu s djecom s cerebralnom paralizom.

Među ostalim, teme su i prehrana kod osoba s cerebralnom paralizom, ukazuje se na to što se sve može dogoditi, ali i što treba osigurati da bi hranjenje bilo sigurno.

Treska je također otkrila što se događa sa starenjem i sazrijevanjem tih osoba.

Nastavite čitati