Povežite se s nama

Međimurje

U Međimurju 67 novih slučajeva zaraze koronom, nastava za učenike županijskih škola ide online

Objavljeno:

- dana

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađeno je 209 uzoraka, od čega je evidentiran 61 pozitivan nalaz na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, što je 29,1 posto pozitivnih od broja testiranih, priopćio je županijski Stožer civilne zaštite.

U protekla 24 sata oporavila se 31 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 410.

Iz drugih županija javljeno o 6 pozitivnih slučajeva osoba s prebivalištem/boravištem u Međimurju.

Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 48.548 uzoraka, ne računajući testiranja građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirana su 32 pacijenta pozitivna na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata hospitalizirana su 2 pacijenta, otpuštena su 4 pacijenta, dok je 1 pacijent na invazivnoj respiraciji.

U protekla 24 sata nema preminulih osoba.

Od 25. veljače 2020. godine, kada je zabilježen prvi slučaj zarez u Hrvatskoj, do danas u Međimurskoj županiji ukupno bilježimo 12.803 oboljelih osoba, a ukupno se oporavilo 12.138 osoba.

Nastavno na trenutnu epidemiološku situaciju, gdje se Međimurska županija posljednjih dana susreće s povećanim brojem oboljelih od SARS-CoV-2 virusa, u skladu s uputama Ministarstva znanosti i obrazovanja, Stožer civilne zaštite Međimurske županije donio je preporuku da se nastava nakon proljetnog odmora školske godine 2020./2021. godine, za školske ustanove kojima je Međimurska Županija osnivač održava online, odnosno da se narednih tjedan dana primijeni C model nastave. 

Stožer civilne zaštite Međimurske županije odlučio je da sljedeći tjedan, prvi nakon proljetnih praznika, svi učenici nastavu prate od kuće da bi se smanjila mobilnost i kontakti svih sudionika o obrazovnom sustavu, a školama i epidemiolozima ostavilo dodatno vrijeme za analizu epidemiološke situacije, za strukturalnu analizu podataka te, sukladno njima, za pripremu nastave na najsigurniji način. 

– Međimurski su učenici velik dio nastavne godine već proveli u školskim klupama, tako da je procijenjeno da dodatni tjedan nastave na daljinu neće ugroziti realizaciju školskih kurikuluma, a niti uspješan završetak školovanja za međimurske maturante. Nadamo se da će nakon ovih tjedan dana nastave na daljinu epidemiološka situacija biti povoljnija te da će se stvoriti uvjeti da se međimurski osnovnoškolci i srednjoškolci u svojim školskim klupama zadrže do kraja nastavne godine – poručuju iz Stožera.

Međimurje

U Međimurju sedam novih slučajeva zaraze, udio pozitivnih od testiranih pao na 6,8 posto

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

korona

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađeno je 56 uzoraka, od čega je evidentirano 7 pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2 virus, priopćio je 19. lipnja županijski Stožer civilne zaštite.

U protekla 24 sata oporavilo se 9 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 56.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 14 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata nije bilo hospitaliziranih, otpušten je 1 pacijent, a 2 pacijenta su na invazivnoj respiraciji. U protekla 24 sata nema preminulih osoba.

Epidemiološka situacija se i ovoga tjedna popravlja te je udio pozitivnih osoba u broju testiranja pao na 6,8%. 7-dnevna incidencija testiranja PCR metodom je 38, dok je 14-dnevna incidencija 111 oboljelih na 100.000 stanovnika.

Tijekom vikenda nastavlja se cijepljenje građana.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO Preloški umirovljenici proslavili 50 i 60 godina braka: “Recept za tako veliki jubilej je unikatan”

Objavljeno:

- dana

Ivan Agnezović

U četvrtak, 17. lipnja, u Muzeju „Croata Insulanus“ u Prelogu održana je svečanost povodom obilježavanja 50 i 60 godina braka umirovljenika s područja Grada Preloga.

Velikih 50 godina braka proslavilo je osam parova, dok su dijamantnih 60 godina proslavila tri bračna para.

Marta i Branko Horvat iz Orehovice, Vera i Pavao Mikec iz Otoka, Marija i Franjo Matić iz Podbresta, Marija i Đuro Matić, Katarina i Vladimir Pavčec iz Preloga, Nada i Antun Mlinarec iz Preloga, Neva i Vinko Filipić iz Preloga te Anica i Stjepan Bahlen također iz Preloga proslavili su 50 godina braka, dok su Marija i Rok Sokač iz Draškovca, Marija i Valent Barić iz Donjeg Pustakovca te Nada i Pavao Kalšan iz Prela proslavili 60 godina braka.

Zdravlja i ljubavi

Program je vodila dopredsjednica Udruge umirovljenika Prelog Antonija Krleža, a svečanosti su prisustvovali i gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek i župan Međimurske županije Matija Posavec koji su pozdravili sve prisutne, slavljenicima čestitali na lijepim obljetnicama te im zaželjeli puno zdravlja, sreće i ljubavi u narednim godinama.

Župan Posavec istaknuo je dobru suradnju Županije i Udruge umirovljenika te poručio da očekuje istu takvu ili još bolju u vremenu koje slijedi.

– Recept za tako veliki jubilej nije univerzalan, već je unikatan, a glavni sastojci su puno ljubavi, razumijevanja i bezuvjetna podrška. Slavite velike brojke i trebate biti ponosni. Nažalost, koronavirus nas je spriječio da se okupimo i proslavimo u još većem broju, stoga svima želim najviše zdravlja i uživanja s vašim obiteljima, a pogotovo unucima i praunucima – rekla je dopredsjednica Udruge umirovljenika Antonija Krleža.

Uslijedio je zatim prigodni program koji su pripremili članovi Udruge umirovljenika. Prva je nastupala Marija Bermanec sa svojom pjesmom naziva „Jesen“, a potom je plesno-scenska sekcija izvela dramsko-scenski skeč pod nazivom „Priločke su mlade snehe“.

Katarina Herman recitirala je „Hvalospjev ljubavi“, nakon koje su nastupale Ivanka Novak pa Marija Markač sa svojim čestitkama koje su napisale prigodno za slavljenike.

Druženje

Na kraju programa slavljenici su od Udruge dobili darove, a razveselio ih je i župan Posavec sa svojim darovima koje im je uručio.

Uslijedilo je zajedničko fotografiranje i druženje uz zakusku, sukladno epidemiološkim mjerama i preporukama.

Organizatorica i koordinatorica proslave je Mateja Balent, a volonteri na ovom okupljanju bili su Olga Hoblaj, Nevenka Kovačić, Štefica Novak, Nina Pilaš i Marija Markač.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!