Povežite se s nama

Međimurje

U Međimurju aktivno 20 gnijezda bijelih roda, broj mladih još nepoznat

Objavljeno:

- dana

MONITORING

Djelatnici javne ustanove Međimurska priroda tijekom prošlog mjeseca u sklopu dijela protokola monitoringa bijele rode obišli su sva gnijezda te često viđene vrste ptica u Međimurju. Zabilježena je aktivnost na njih 20. No, kolika će biti uspješnost gniježđenja utvrdit će se početkom srpnja, kada će čuvari prirode obaviti drugi terenski obilazak gnijezda.

Pritom će obaviti prstenovanje i evidentiranje broja mladih u njima. Podsjećamo, u Međimurju je lani od 32 gnijezda bilo aktivno 21 gnijezdo. Od toga 11 njih bilo je s mladima, dok je 10 gnijezda bilo bez mladih roda. U 11 aktivnih gnijezda s mladima zabilježeno je 25 mladih jedinki. Samo dva gnijezda u Međimurju su na dimnjacima, dok su ostala na stupovima o kojima brigu vodi Elektra Čakovec.

Lani su vlasnicima dimnjaka na kojima se gnijezde rode isplaćene naknade u iznosu od 700 kuna. Polovicu iznosa osigurala je Međimurska županija, a polovicu Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Naime, ta je mjera jedna od popularnijih u zaštiti prirode Republike Hrvatske, jer u nekim županijama postoji i više do stotinu gnijezda na dimnjacima. Dan roda u Hrvatskoj, u kojoj se gnijezdi od 1.100 do 1.300 parova, obilježit će se 24. kolovoza.

Najveći broj parova gnijezdi se u selima na poljoprivrednim područjima u dolinama velikih rijeka: Mure, Save, Drave i Dunava. Najgušća je populacija u Posavini (bez Posavlja u Slavoniji), gdje obitava gotovo polovica hrvatske populacije roda, odnosno oko 570 parova. 

Izvor:
Foto:

Međimurje

FOTO Dani otvorenih vrata Umjetničke škole Miroslav Magdalenić u Čakovcu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Umjetnička škola Miroslav Magdalenić Čakovec održala je u subotu, 27. svibnja Dane otvorenih vrata.

Sama manifestacije je održana u prijepodnevnim satima, gdje je škola predstavila svoje aktivnosti, a na Trgu Republike održan je koncert Puhačkog orkestra Umjetničke škole.

Nastavite čitati

Međimurje

Srebro i bronca za Mažoretkinje Male Subotice na Državnom prvenstvu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Juniorski sastav Mažoretkinja Male Subotice sudjelovao je na Državnom prvenstvu mažoretkinja u Puntu na otoku Krku. U tri dana prvenstva djevojke su se natjecale s ukupno četiri koreografije i to u kategorijama štap, pompon i solo juniorke.

Ekipa u plavom je ove godine postigla najveći uspjeh do sada popevši se dva puta na postolje. U kategoriji juniorke pompon osvojile su 3. mjesto i brončanu medalju, a Ana Višnjić je u kategoriji juniorke solo osvojila izvrsno 2. mjesto i srebrnu medalju. U kategoriji juniorke štap cure su osvojile visoko 5. mjesto. Trenerica juniorki i voditeljica sekcije mažoretkinja koja djeluje u okviru KUU Zvon je Ivana Hajdinjak.

Ovo je bilo treće državno prvenstvo za Mažoretkinje Male Subotice, a sa svakog su se do sada vratile s medaljama oko vrata. Zahvaljujući svojim uspjesima i predanom radu tijekom pet godina djelovanja došle su u sam vrh mažoret plesa u Hrvatskoj, a dokaz toga je i broj članica Udruge koji kontinuirano raste. Mažoretkinje Male Subotice su tako postale pravi simbol i promotor Općine Mala Subotica.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje