Povežite se s nama

Život i društvo

U Međimurju besplatna kastracija za pse zbog sve većeg broja napuštenih životinja

Objavljeno:

- dana

Ponukani sve većim brojem napuštenih životinja i prepunim skloništem koje se puni „viškovima“ štenaca odbačenih posvuda, a najviše po romskim naseljima, Sklonište za životinje Prijatelji iz Čakovca u suradnji sa svim veterinarskim ambulantama iz Međimurja organizira besplatne kastracije ženki pasa u trajanju od 15.lipnja do 15. rujna ove godine.

 Akcija ima za cilj, osim direktne pomoći građanima i psima, poticanje gradova i općina da same pokrenu i provode ovakve vrlo učinkovite, potrebne i nužne akcije. Također se akcijom želi prenijeti poruka o važnosti kastracije pasa kao najučinkovitije metode kontrole razmnožavanja što je i zakonska obaveza svih skrbnika pasa.

 Akcija kreće 15.06. u veterinarskim ambulantama male prakse „Bioinstitut“ d.o.o., „Kvakan“ d.o.o., „Jug“ d.o.o. i Veterinarskoj ambulanti Prelog. Sklonište se ujedno zahvaljuje na uključenju ovih organizacija u ovaj humanitarni projekt.

 Zakon o zaštiti životinja propisuje da svaki skrbnik kućnog ljubimca mora osigurati da ne dođe do nekontroliranog razmnožavanja, a za pse i mačke najbolji način za to je upravo kastracija. Propisane su i kazne za nepoštivanje takve odredbe, a propisana je i obveza označavanja mikročipom, oglašavanja i udomljavanja pomlatka odnosno svakog od brojnih štenaca koji se mogu roditi. Kastracija ujedno pomaže i lakšem suživotu psa i čovjeka, a može i spriječiti nastanak određenih bolesti kod pasa.

 Uvjeti za valjanu prijavu:

a)    korisnik usluge mora dokazati vlasništvo psa upisom u odgovarajući upisnik (kujica mora biti označena mikročipom)

b)    korisnik usluge mora dokazati jedan od statusa –

•         umirovljenik – odgovarajućom iskaznicom Udruge umirovljenika ili Rješenjem HZMO o statusu umirovljenika

•         korisnici usluge s primanjima manjim od 1.000,00 EUR neto odgovarajućom isplatnom potvrdom posljednje plaće ili dokazom od strane HZZ da ne ostvaruju nikakva primanja

 Dokazi se dostavljaju uz prijavu kako nastavno slijedi. 

 Za prijave javite se mailom na [email protected] ili telefonom na 091 8988 004. Akcija traje do 15. rujna ili utroška planiranih sredstava.

 Akciju možete podržati i uplatom donacije na račun ZEU Prijatelji životinja i prirode Čakovec kako bi se kastriralo što veći broj ženki pasa. IBAN za uplatu je HR3323400091116025375, svrha uplate: donacija za projekt kastracije

Život i društvo

Šumska igra za djecu ovog vikenda u Varaždinskim Toplicama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ovog vikenda, 13. i 14. srpnja, u šumi pokraj lovačkog doma u Varaždinskim Toplicama (Pišćanovec 1a), održati će se događaj za djecu svih uzrasta “Šumska igra”.

Udruga Mladi za Marof je u suradnji s TZ Varaždinske Toplice i kreativnom ekipom iz High Grounds Kolektiva pripremila mnoštvo kreativnog, edukativnog i sportskog sadržaja za djecu svih uzrasta, dječju predstavu, izložbu fotografija!

U šumu stiže i nekoliko izlagača i još zanimljivih stvari, kako za djecu tako i za roditelje i ostale goste. Lijepa prilika za druženje u prirodnoj hladovini tokom ovih vrućih dana, a u blizini su i poznati bazeni Minerve za sve koji se žele i okupati. Na lokaciji je moguće i kampiranje u šatorima, što je još jedno lijepo iskustvo za djecu!

KOMPLETAN PROGRAM ŠUMSKE IGRE:

Subota 13.7.2024.

13:00 – Šumski laboratorij / Kreo

14:00 – Izrada šumskog crteža / Kristina Pongrac

15:00 – Land Art / Kreo

16:00 – Drvo po drvo igračka / Zagonetno drvo

16:00 – Krila / Barbara Novak Krainc

17:00 – Izrada skloništa i paljenje vatre / Kristina Pongrac

18:30 – Kazalište sjena / Tena Antonija Trojanac

20:00 – Handpan koncert / Ivan Judaš

21:00 – A cappella / Tena Antonija Torjanac

22:00 – Etno jam

Nedjelja 14.7.2024.

08:30 – Mindfullnes / Kreo

09:00 – Joga uz handpan / Yoga Blue Lotus

10:00 – Senzorna staza / Kreo

10:30 – Handpan radionica / Ivan Judaš (na donacije)

11:30 – Land Art / Kreo

12:30 – Izrada glinenih posuda / Kristina Pongrac

13:30 – Čovječe ne ljuti se / Barbara Novak Krainc

15:00 – Lisica bez repa / Predstava / Umjetnička organizacija “Peripetija”

+ Oba dana društvene igre, nogomet i badminton (slobodno ponesite i svoje rekvizite za igru), te izložba fotografija “Mistična šuma” – autor Damir Mrvčić.

Ulaz za svu djecu je besplatan!

Događaj sufinancira Varaždinska županija i Grad Varaždinske Toplice.

Nastavite čitati

Život i društvo

Ishođene su građevinske dozvole za školske dvorane na području Općine Maruševec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Iako je školska godina netom završila, Općina Maruševec i matična Osnovna škola Gustav Krklec Maruševec pripremaju se za početak nove školske godine 2024./2025. kako učenicima u sve tri škole ne bi nečega nedostajalo.

U OŠ Gustav Krklec i područne škole u Druškovcu i Gredi-Jurketincu početkom rujna krenut će oko 410 učenica i učenika, čijim će roditeljima Općina Maruševec i ove godine pomoći da lakše prebrode početak nove školske godine svojih đaka.

Uz sufinanciranje autobusnog prijevoza, programa produženog boravka, škole plivanja, javno-privatnog partnerstva za dogradnju škola, Općina Maruševec financirati će osnovnoškolcima nabavu radnih bilježnica, mape za likovnu te kutije s priborom za tehničku kulturu.

– Početak školske godine uz ostalo donosi sa sobom i značajne izdatke roditeljima, naročito ako je u obitelji više školaraca. Socijalna osjetljivost odlika je Općine Maruševec te će, imajući u vidu aktualno povećanje troškova života, školaracima za novu školsku godinu osigurati obrazovne materijale potrebne za praćenje nastave, razvoj njihovih interesa, mašte i kreativnosti – istaknuo je načelnik Mario Klapša te dodao da je u ovogodišnjem općinskom Proračunu za potrebe u predškolskom i osnovnoškolskom obrazovanju osigurano 623.000 eura.

Osim nabave obrazovnog materijala, Općina Maruševec i OŠ Gustav Krklec u suradnji s osnivačem Varaždinskom županijom ogroman trud ulažu u osiguravanje infrastrukturnih i materijalnih kapaciteta svojih škola kao ključnih faktora za razvoj vještina djece i mladih za zanimanja u budućnosti. Naime, u nabavu projekata, rasvjete za igrališta, solarne elektrane i uređenje objekata uloženo je oko 120.000 eura.

Također, pribavljena je građevinska dozvola za školsko-sportsku dvoranu u sklopu Područne škole Greda-Jurketinec uz ranije ishođenu građevinsku dozvolu za dvoranu u sklopu Područne škole Druškovec koje su osnivaču potrebne za prijavu za sredstva iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti ne bi li se njihovom izgradnjom iduće godine osigurali bolji uvjeti za učenje i poučavanje.

Za učenike koji polaze škole izvan područja Općine Maruševec, financiranje obrazovnog materijala izvršit će se na račun roditelja koji će Općini Maruševec podnijeti pojedinačni pisani zahtjev uz priloženi račun o kupnji radnih bilježnica i školskog pribora.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje