Povežite se s nama

Međimurje

U Međimurju danas 31 novozaraženi, u subotu će se cijepiti 1450 osoba

Objavljeno:

- dana

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađeno je 175 uzoraka, od čega je evidentirano 25 pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, što je 14% pozitivnih od broja testiranih.

U protekla 24 sata oporavilo se 9 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 170.

Iz drugih županija javljeno je o 4 pozitivna slučaja osoba s prebivalištem/boravištem u Međimurskoj županiji, epidemiolozi su na temelju kliničke slike dijagnosticirali SARS-CoV-2 virus kod 1 osobe, a obavljenim testiranjima brzim antigenskim testovima evidentiran je 1 pozitivan slučaj. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 45 698 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

Kako je istaknula dr. Diana Uvodić-Đurić iz Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, primjetan je porast broj novooboljelih osoba, a kako je u tom udjelu vidljiv velik broj zaraženih učenika, dana je preporuka da se od ponedjeljka, 29. ožujka 2021. godine nastava odvija po C modelu za učenike, odnosno online, za učenike viših razreda osnovnih škola (od 5. do 8. razreda) i za sve učenike srednjih škola, izuze učenika završnih razreda.

– Primjetan je rast broja oboljelih u Hrvatskoj i u susjednim regijama, no iako Međimurska županija za sada ne bilježi značajan rast, pratimo situaciju kako bismo na vrijeme poduzeli preventivne mjere i zadržali situaciju po kontrolom – istaknula je Uvodić-Đurić.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 29 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata hospitalizirano je 5 pacijenta, otpuštena su 2 pacijenta, a 1 pacijent je na invazivnoj respiraciji. U protekla 24 sata nema preminulih osoba. Ravnatelj Županijske bolnice Čakovec dr. Tomislav Novinšćak rekao je da se primjećuje lagani preokret trenda te da bilježe više hospitaliziranih nego otpuštenih pacijenata:

– Spremni smo za porast broja pacijenata, no nadamo se da će taj porast biti u blagim razmjerima.

Osam posto stanovništva Međimurja primilo barem jednu dozu cjepiva

Nakon pet uspješnih odrađenih akcija cijepljenja, i ove se subote nastavlja akcija cijepljenja građana starijih od 65 godina i osoba s kroničnim bolestima. Na tri punkta, u dvorani MESAP-a u Nedelišću te u dvoranama osnovnih škola u Prelogu i Murskom Središću, prvom dozom cijepit će se oko 1450 osoba.

Dostupne će biti sve tri vrste cjepiva. Voditeljica Epidemiološke službe ZZJZ-a MŽ dr. Višnja Smilović napomenula je da će se s obzirom na dolazeće uskrsne blagdane, cijepljenje održati u subotu, 27. ožujka, a sljedeća akcija cijepljenja će se iznimno održati u srijedu, 31. ožujka, te će se tada moći cijepiti oko 1150 osoba. Dodala je da je dosad u Međimurskoj županiji utrošeno 11.631 doza cjepiva, a od toga je 2234 osoba primilo obje doze, a 7163 osobe su primile samo jednu dozu.

Testiranje brzim antigenskim testovima dostupno vikendom u Čakovcu i Murskom Središću

Građani se mogu svake subote i nedjelje testirati brzim antigenskim testovima u Čakovcu i Murskom Središću. Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas u Međimurskoj županiji ukupno bilježimo 12.157 oboljelih, a oporavilo se 11.736 osoba na SARS-CoV-2 virus.

U nedjelju, 25. ožujka, 7-dnevna incidencija u Međimurskoj županiji iznosi 135, odnosno 148 ako se ubroji dijagnostika na temelju kliničke slike i brzih antigenskih testova. U proteklih 7 dana PCR metodom testirano je 1 177 osoba, od čega je 148 pozitivnih osoba te je postotak pozitivnih u odnosu na broj testiranja 12,57 posto.

Međimurje

Cividini na sjednici Gradskog kotara Zapad s građanima razgovarala o potrebama i novim projektima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini sudjelovala je na 18. sjednici Gradskog kotara Zapad, gdje je s građanima razgovarala o potrebama i neophodnim projektima na tom području.

Predsjednica kotara Štefanija Damjanović naglasila je potrebu za kompletnom obnovom i sanacijom ulica, nogostupa, šahtova te pješačkih i biciklističkih staza.

Građani su dodali i potrebu za uvođenjem rasvjete po pješačkim stazama, a iznijeli su i svoju ideju o potencijalnom novom kružnom toku kod raskrižja Vukovarske, Športske i Ulice Jakova Gotovca, ali i o potencijalnoj instalaciji vode za piće na prostoru fontane u Perivoju Zrinskih Čakovec te izgradnji ograđenog prostora za pse.

Što se tiče velike većine molbi, ono što predstavlja izazov je činjenica da nisu napravljeni sustavi oborinskih odvodnja i da treba obnoviti kanalizacijski sustav. Kako je naglasila Cividini, počeli su radovi u Ulici Žrtava Fašizma, a budući da Međimurje plin u ovoj situaciji nema sredstva za investicije, tražit će se rješenja za plinsku mrežu.

Što se tiče prometa i rasvjete, dodala je da će se neki od projekata rekonstrukcije pokrenuti u 2023. godini, ovisno o financijskim mogućnostima Grada i prema prioritetima koje su građani iznijeli.

Najavila je da su u tijeku pregovori s Hrvatskim cestama da se osvijetli nadvožnjak i paralelno odradi okolna rasvjeta, kao i priprema novih parkirališnih mjesta i staze kod bazena.

Na zahtjev stanara kod križanja ulica Miroslava Magdalenića i Jakova Gotovca koji su zatražili rješenje za proširenje parkinga, gradonačelnica je odgovorila da je već održan sastanak te je u izradi projektna dokumentacija za nove parkirališne površine.

Građani su pohvalili nove vijesti o rekonstrukciji Dječjeg vrtića Cipelica i potencijalnom parku koji je planiran Gradskim urbanističkim planom između Srednje škole Čakovec i novih zgrada, a od gradonačelnice su ujedno više saznali o projektu jednog od većih i najopremljenijih regionalnih teniskih centara regije uz kompleks SRC-a Mladost, ali i drugim sportskim sadržajima koji će se u tom dijelu grada planirati s naglaskom na sportaše, rekreativce, djecu i mlade.

Pritom je Cividini pohvalila ideju za iniciranjem projekta sufinanciranja solarnih panela kućanstvima, kao i za izradu klupica u suradnji s Tehničkom školom Čakovec.

Dodajmo da je bilo riječi i o božićnici za sugrađane u potrebi, koju će ove godine dobiti 25 stanovnika Gradskog kotara Zapad.

Nastavite čitati

Međimurje

Potpisan je Ugovor o uređenju Cvjetne i Dravske ulice u Cirkovljanu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U prostorima Uprave Grada Preloga potpisan je Ugovor o uređenju, odnosno rekonstrukciji Cvjetne i Dravske ulice s izgradnjom pješačko biciklističkih staza te uređenju parkirališta kod groblja u Cirkovljanu.

Ugovor su potpisali gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek i ispred izvođača radova, tvrtke Szabadics Építöipari Zrt. iz Mađarske, Horvath Szabolcs.

Ukupna vrijednost ugovorenih radova je 3.123.465,81 kunu (s uključenim PDV-om).

Prema potpisanom Ugovoru, navedeni radovi će početi nakon radova na Aglomeraciji Donja Dubrava, u okviru kojih je u tijeku izgradnja sanitarne kanalizacije i kućnih priključaka u naseljima Cirkovljan, Draškovec, Hemuševec i Oporovec, a ujedno se vrši i intenzivno uređenje prometnica.

– Zahvaljujemo stanovnicima svih naselja u kojima se provodi projekt Aglomeracije Donja Dubrava na strpljenju. Radovi idu kraju, kreće uređenje svih naselja, a ovo je prvi korak u tom smjeru – istaknuo je gradonačelnik Ljubomir Kolarek.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje