Povežite se s nama

Međimurje

U Međimurju danas 31 novozaraženi, u subotu će se cijepiti 1450 osoba

Objavljeno:

- dana

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađeno je 175 uzoraka, od čega je evidentirano 25 pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, što je 14% pozitivnih od broja testiranih.

U protekla 24 sata oporavilo se 9 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 170.

Iz drugih županija javljeno je o 4 pozitivna slučaja osoba s prebivalištem/boravištem u Međimurskoj županiji, epidemiolozi su na temelju kliničke slike dijagnosticirali SARS-CoV-2 virus kod 1 osobe, a obavljenim testiranjima brzim antigenskim testovima evidentiran je 1 pozitivan slučaj. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 45 698 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

Kako je istaknula dr. Diana Uvodić-Đurić iz Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, primjetan je porast broj novooboljelih osoba, a kako je u tom udjelu vidljiv velik broj zaraženih učenika, dana je preporuka da se od ponedjeljka, 29. ožujka 2021. godine nastava odvija po C modelu za učenike, odnosno online, za učenike viših razreda osnovnih škola (od 5. do 8. razreda) i za sve učenike srednjih škola, izuze učenika završnih razreda.

– Primjetan je rast broja oboljelih u Hrvatskoj i u susjednim regijama, no iako Međimurska županija za sada ne bilježi značajan rast, pratimo situaciju kako bismo na vrijeme poduzeli preventivne mjere i zadržali situaciju po kontrolom – istaknula je Uvodić-Đurić.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 29 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata hospitalizirano je 5 pacijenta, otpuštena su 2 pacijenta, a 1 pacijent je na invazivnoj respiraciji. U protekla 24 sata nema preminulih osoba. Ravnatelj Županijske bolnice Čakovec dr. Tomislav Novinšćak rekao je da se primjećuje lagani preokret trenda te da bilježe više hospitaliziranih nego otpuštenih pacijenata:

– Spremni smo za porast broja pacijenata, no nadamo se da će taj porast biti u blagim razmjerima.

Osam posto stanovništva Međimurja primilo barem jednu dozu cjepiva

Nakon pet uspješnih odrađenih akcija cijepljenja, i ove se subote nastavlja akcija cijepljenja građana starijih od 65 godina i osoba s kroničnim bolestima. Na tri punkta, u dvorani MESAP-a u Nedelišću te u dvoranama osnovnih škola u Prelogu i Murskom Središću, prvom dozom cijepit će se oko 1450 osoba.

Dostupne će biti sve tri vrste cjepiva. Voditeljica Epidemiološke službe ZZJZ-a MŽ dr. Višnja Smilović napomenula je da će se s obzirom na dolazeće uskrsne blagdane, cijepljenje održati u subotu, 27. ožujka, a sljedeća akcija cijepljenja će se iznimno održati u srijedu, 31. ožujka, te će se tada moći cijepiti oko 1150 osoba. Dodala je da je dosad u Međimurskoj županiji utrošeno 11.631 doza cjepiva, a od toga je 2234 osoba primilo obje doze, a 7163 osobe su primile samo jednu dozu.

Testiranje brzim antigenskim testovima dostupno vikendom u Čakovcu i Murskom Središću

Građani se mogu svake subote i nedjelje testirati brzim antigenskim testovima u Čakovcu i Murskom Središću. Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas u Međimurskoj županiji ukupno bilježimo 12.157 oboljelih, a oporavilo se 11.736 osoba na SARS-CoV-2 virus.

U nedjelju, 25. ožujka, 7-dnevna incidencija u Međimurskoj županiji iznosi 135, odnosno 148 ako se ubroji dijagnostika na temelju kliničke slike i brzih antigenskih testova. U proteklih 7 dana PCR metodom testirano je 1 177 osoba, od čega je 148 pozitivnih osoba te je postotak pozitivnih u odnosu na broj testiranja 12,57 posto.

Međimurje

Cijepljenje AstraZenecom u Čakovcu nastavlja se i idućeg tjedna

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U petak je temeljem dogovora Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije i Grada Čakovca, u trijažnoj garaži Županijske bolnice Čakovec organizirano cijepljenje protiv SARS-Cov-2 virusa.

Cijepiti su se mogli svi punoljetni građani, bez obzira na to jesu li se prijavili preko aplikacije Doma zdravlja Čakovec, a interesa nije nedostajalo.

Unatoč lošem vremenu, građani su pristizali u velikom broju već od jutarnjih sati pa se u pojedino doba na cijepljenje trebalo pričekati i do pola sata.

Gradska uprava proteklih je tjedana primila brojne upite zašto na području grada nema organiziranog mjesta za cijepljenje.

Mnogi građani koji su se željeli cijepiti nisu bili u mogućnosti otići na organizirane punktove u druga mjesta u Međimurju pa je zato i dogovoreno masovno cijepljenje u krugu Županijske bolnice Čakovec.

Za punkt u trijažnoj garaži bolnice, Grad Čakovec je osigurao stolice i komunalne redare koji su pazili na red, dok su se Zavod za javno zdravstvo i Županijska bolnica Čakovec pobrinuli za sve ostalo.

Kako je rekla ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo, Marina Payerl-Pal, u cilju procjepljivanja što većeg broja građana cijepljenje će se u Čakovcu nastaviti i tijekom idućeg tjedna, no u nešto drugačijoj satnici.

I dalje će se građani moći cijepiti radnim danom od 9 do 18 sati, no na dvjema lokacijama: u prijepodnevnim satima, odnosno od 9 do 13 sati, u prostorijama Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije (krug Županijske bolnice Čakovec), a od 13 do 18 sati u suterenu bolnice, odnosno u trijažnoj garaži, gdje je cijepljeno bilo organizirano i u petak.

Poruka Zavoda za javno zdravstvo je da cjepiva za punkt u Čakovcu ima dovoljno, a u buduće se nadaju i cjepivima drugih proizvođača.

Nastavite čitati

Međimurje

Adaptiran Dnevni boravak čakovečkog Doma za starije za kvalitetnije socijalno uključivanje korisnika

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Međimurska županija

Međimurska županija kao osnivač Doma za starije i nemoćne osobe Čakovec još od 2007. godine sufinancira boravak 15-ak korisnika Dnevnog boravka za osobe koje boluju od Alzheimerove bolesti i drugih demencija.

Realizacijom prve faze projekta „Pruži ruku“, čiji je nositelj Međimurska županija, adaptiran je i opremljen prostor depadanse za kvalitetno obavljanje aktivnosti Dnevnog boravka za osobe oboljele od Alzheimera i drugih demencija.

– Adaptacija i povećanje prostornih kapaciteta omogućit će povećanje broja korisnika Dnevnog boravka te će se, zahvaljujući projektu, u život zajednice putem rada Dnevnog boravka uključiti 30 oboljelih osoba, spriječit će se njihova prerana institucionalizacija, a članovima obitelji omogućit će se lakša ravnoteža između obiteljskog i poslovnog života – rekla je ravnateljica Doma za starije i nemoćne osobe Čakovec Štefica Martinez, istaknuvši važnost ovog projekta putem čijih će se aktivnosti nastojati senzibilizirati zajednicu o bolestima demencije.

Razvijanje socijalnih usluga

Jedan od glavnih programa Međimurske županije je razvijanje socijalnih usluga. Na glavne elemente projekta podsjetila je pročelnica UO-a za zdravstvo i socijalnu skrb MŽ Sonja Tošić-Grlač, pojasnivši da će se uz adaptaciju i opremanje Dnevnog boravka suvremenim didaktičkim materijalima jačati kapaciteti stručnjaka temeljem kojih će biti pružene nove socijalne usluge u radu s osobama oboljelima od Alzheimerove demencije.

Članove obitelji spomenutih korisnika također će se osvijestiti i educirati kako bi lakše postigli ravnotežu između poslovnog i privatnog života.

Radit će se na socijalnom uključivanju osoba oboljelih od demencije pomoću sudjelovanja u aktivnostima Dnevnog boravka te će se organizirati jednodnevna putovanja, posjet Muzeju Međimurja Čakovec i Muzeju nematerijalne baštine „Riznica Međimurja“.

Osim toga, organizacijom pet „Alzheimer caffea“ u pet različitih županija obilježit će se Dan Alzheimerove bolesti te upoznati i osvijestiti javnost o važnosti prepoznavanja ranih simptoma demencije.

Kvalitetna suradnja

Suradnja Međimurske županije i Doma za starije i nemoćne osobe u Čakovcu iz godine u godinu je sve kvalitetnija te pridonosi modelu deinstitucionalizacije i boljoj skrbi prema starijim i nemoćnim osobama.

– Uz ovaj projekt otvorit ćemo mogućnost da starije i nemoćne osobe, ali i njihove obitelji, imaju kvalitetniju svakodnevicu. Depadansa je dobila uređeni i moderni prostor koji će omogućiti nove sadržaje. Uz to, obnovljen je Dom za starije i nemoćne osobe u Čakovcu te smo proveli niz drugih projekata koji promiču nove sadržaje za starije osobe u suradnji s udrugama umirovljenika. Tijekom zadnjih godina uloženo je gotovo 17 milijuna kuna u projekte vezane za starije i nemoćne osobe, jer želimo stvoriti nadstandard i u ovom segmentu – zaključio je župan Međimurske županije Matija Posavec.

Nastavite čitati