Povežite se s nama

Međimurje

U Međimurju dvadesetoga dana svibnja 36 novozaraženih, procijepljeno gotovo 38 posto starijih od 18

Objavljeno:

- dana

Epidemiološka situacija u Međimurju se smiruje i popravlja te smo zadovoljni trendom koji pratimo, a on je rezultat odgovornog ponašanja građana i svih mjera koje se provode – istaknula je danas dr. Diana Uvodić-Đurić iz Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije na konferenciji za medije Stožera civilne zaštite Međimurske županije, dodavši da je Međimurje po procijepljenosti onih koji su dobili jednu dozu, a stariji su od 18 godina, na drugom mjestu u Hrvatskoj.

Stožer

Jučer je cijepljena 1891 osoba. Barem jednom dozom je cijepljeno 33.069 osoba, što iznosi 37,66% u odnosu na stanovništvo starije od 18 godina. Voditeljica Epidemiološke službe ZZJZ MŽ dr. med. Višnja Smilović rekla je da su u Međimurskoj županiji do jučerašnjeg dana utrošene 42.000 doza svih cjepiva, a do današnjeg dana procijepljeno je gotovo 38 % stanovništva.

Svakim danom cijepljenja povećava se postotak cijepljenih osoba za 2 %, a do kraja ovog tjedna očekuje se da će biti cijepljeno više od 40 % stanovništva starijeg od 18 godina.

– Danas i sutra će se provoditi cijepljenje bez najave u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije, no sljedeći tjedan nam dolazi samo 500 doza cjepiva AstraZenece i privremeno ćemo obustaviti cijepljenje osoba koje se dolaze cijepiti bez prethodne najave – istaknula je dr. Smilović i zamolila za razumijevanje, jer ima dovoljnih količina Pfizer i Moderna cjepiva za osobe koje na cijepljenje dolaze prema pozivu.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije u protekla 24 sata obrađena su 223 uzorka, od čega je evidentirano 35 pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, što je 17,7% pozitivnih od broja testiranih. Iz drugih županija javljeno je o 1 pozitivnom slučaju na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata oporavila se 41 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 315. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 57.818 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 62 pacijenta pozitivnih na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata hospitalizirano je 6 pacijenta, otpušteno 12 pacijenata, dok je 1 pacijent na invazivnoj respiraciji. U protekla 24 sata nema preminulih osoba.

– Bilježimo pozitivan trend pada broja oboljelih kao i pad broja hospitaliziranih, što svakako možemo zahvaliti cijepljenju građana. Zahvaljujući smanjivanju broja hospitaliziranih osoba, planiramo polako umanjiti COVID radilišta, što će nam omogućiti povećan broj aktivnosti u ostalim djelatnostima – rekao je dr. Igor Šegović, pomoćnik ravnatelja ŽBČ-a za kvalitetu.

Od 25. veljače 2020. godine kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas je u Međimurskoj županiji zabilježeno 15.606 oboljelih, dok se oporavilo 15.006 osoba. U proteklih tjedan dana udio pozitivnih na broj testiranih je u padu, i on danas iznosi 17,7 % u odnosu na tjedan ranije kada je bio 24,7%.

Sedmodnevna incidencija je s 345 pala na 214, kao i 14-dnevna incidencija koja je sa 771 pala na 559. Broj aktivnih slučajeva prije tjedan bio 475, dok je danas aktivno 315 slučajeva. Cijepljen je velik broj osoba, gotovo 38 % stanovništva starije od 18 godina je cijepljeno.

– Nastavljamo i dalje s cijepljenjem te vjerujem da ćemo u narednih dva do tri tjedna procijepiti polovicu stanovništva. U narednim danima pred nama reorganizirat ćemo cijepna mjesta kako bi cjepivo bilo dostupnije svim našim građanima – zaključio je župan Međimurske županije Matija Posavec.

Međimurje

FOTO Predstavljanjem monografije 34. Inženjerijska bojna obilježila 30 godina od osnutka

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kako bi se sačuvalo sjećanje na djelovanje 34. inženjerijske bojne Hrvatske vojske Čakovec u Domovinskom ratu, članovi Udruge veterana inženjerijske bojne Domovinskog rata Čakovec (UVIBDR) odlučili su svoja sjećanja pretvoriti u prigodnu monografiju povodom obilježavanja trideset godina od osnutka.

34. inženjerijska bojna Domovinskog rata Čakovec prva je samostalna inženjerijska postrojba Zbora narodne garde, formirana 1991. godine. Od početka rata, kako je istaknuo predsjednik UVIBDR-a Dragutin Remenar, pa sve do njegova kraja, ova je postrojba obavljala mnoge velike i važne zadaće, posebice u ratom zahvaćenoj Slavoniji. Njezini su pripadnici i nakon službenog proglašenja kraja rata provodili razminiranja stavljajući na kocku svoje zdravlje i živote.

Predstavljanje je nastupom uveličala Ženska vokalna skupina KUU “Veseli Međimurci”

– Kako godine prolaze, tako se za 34. inženjerijsku bojnu manje čuje i zna, a doprinos njezinih pripadnika u stvaranju Lijepe Naše polako se zaboravlja. Želja nam je bila na jednom mjestu predstaviti doprinos 34. inženjerijske bojne pobjedi u Domovinskom ratu, zahvaliti onima koji su nas pratili i pomagali nam, predstaviti rad naše Udruge široj javnosti i pohvaliti se svojim uspjesima – rekao je predsjednik UVIBDR-a Dragutin Remenar prilikom obilježavanja 30. obljetnice ustroja 34. inženjerijske bojne i predstavljanje monografije.

Predstavljanje monografije u zgradi Scheier okupilo je brojne pripadnike 34. inženjerijske bojne, sudionike Domovinskog rata, predstavnike braniteljskih udruga, ali i građane koji su željeli čuti osobne priče i sjećanja iz Domovinskog rata iz prve ruke. Monografije je izdana u nakladi Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu, čiji je predsjednik Ivan Pranjić predstavio tijek nastajanja ove povijesno vrijedne monografije.

Autor monografije, mladi povjesničar Zoran Turk, objasnio je da je jedan od ciljeva njezina izdavanja to da mlađe generacije budu upoznate s prošlošću, ali i velikim zaslugama 34. inženjerijske bojne postrojbe, koja se nažalost malo spominje.

Umirovljeni pukovnik Željko Tomašić ukazao je na važnost ove monografije, jer predstavlja izuzetan doprinos zabilježbi povijesnih događanja o Domovinskom ratu viđenih očima neposrednih sudionika te je nezamjenjiv dokaz o značaju Međimurja u stvaranju i obrani Republike Hrvatske.

– Nakon osvajanja svih vojnih objekata u Međimurju, postali smo prvi oslobođeni teritorij u Hrvatskoj. Vojarna u Čakovcu bila je oslobođena bez ljudskih žrtava i to je daljnjim posljedicama odredilo tijek rata. Međimurci su svojim ponosom, hrabrošću, puna srca i bez previše razmišljanja krenuli dalje. Nažalost, mnogih vaših prijatelja danas nema, ostavili su svoje živote za oslobođenje naše nam domovine.

Trebamo biti ponosni na sve Međimurce koji su dali živote i zdravlje na svim bojištima diljem Hrvatske, vjerujem da ćemo svi zajedno ovom monografijom shvatiti vaš veliki utjecaj u Domovinskom ratu – rekla je gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini.

Obilježavanju 30. obljetnice ustroja 34. inženjerijske bojne prisustvovali su i pročelnica Upravnog odjela za civilno društvo, ljudska prava i sport Međimurske županije Maja Odrčić Mikulić, saborska zastupnica Andreja Marić, kao i izaslanik potpredsjednika Vlade RH i ministra hrvatskih branitelja Vladimir Bergman, koji je u svom obraćanju istaknuo važnosti digniteta Domovinskog rata i hrvatskih branitelja, ali i ostavljenim traumama koje treba liječiti i u ovim vremenima.

Nastavite čitati

Međimurje

U Međimurju zadnje rujanske subote 24 novozaražena COVID-om, dosad uzeto gotovo 70.000 uzoraka

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađeno je 130 uzoraka, od čega je evidentirano 22 pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2, što je 16,9 % od broja testiranih. Iz drugih županija prijavljena su 2 pozitivna slučaja kod osobe s prebivalištem/boravištem u Međimurskoj županiji.

U protekla 24 sata oporavilo se 16 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 151. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 68.433 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 15 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata hospitaliziran je 1 pacijent, nema pacijenata na respiraciji te nema preminulih osoba.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje