U Međimurju nema novozaraženih koronavirusom.

– U ovom trenutku samo dvoje liječnika je u izolaciji. Stanje pacijenata je stabilno, no da bi bolesnik bio smatran izliječenim, potrebna su dva uzastopna negativna rezultata, što za dvoje oboljelih još uvijek nije slučaj. Mjere Stožera civilne zaštite MŽ su adekvatne te daju rezultate. Zahvaljujem svima koji su nam donirali maske i drugu opremu, kao i onima koji daju svoj maksimum tijekom ove epidemije – rekao je međimurski župan Matija Posavec na današnjoj konferenciji za medije. Dodao je da će Stožer danas uputiti molbu Nacionalnom stožeru da roditeljima djece s autoimunim bolestima poslodavac omogući da ostanu kod kuće te da se izdaju propusnice onima koji u obitelji imaju stariju osobu koja treba zdravstvenu i drugu skrb.

– Preko granice, po mirovinu npr., se ne može bez granične propusnice. Zamolio bih sve načelnike stožera lokalne samouprave da maksimalno izađu ususret umirovljenicima i potrebitima. U tijeku je izrada aplikacija vezana uz propusnice – objasnio je načelnik Stožera civilne zaštite MŽ, dožupan Josip Grivec. Dodao je i da će onima bez adekvatnog mobitela za izdavanje biti dovoljne identifikacijske isprave.

– Na mrežnim stranicama je 25. ožujka Ministarstvo objavilo informaciju da će se poljoprivrednicima izdavati propusnice. Međimurje ima najgušće naseljeno ruralno područje, zbog čega je specifična. Propusnice mogu dobiti samo poljoprivredni proizvođači koji su u Registru Ministarstva. Obrazac se nalazi na web stranicama i zahtjev je nemoguće zaprimiti telefonom, budući da od 20. ožujka kod nas radi samo neophodno osoblje. Molim za strpljenje i molim vas da ne zovete za informaciju u kojoj je fazi vaš zahtjev – svi će biti obrađeni! – rekao je Milorad Šubić, voditelj Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva. Što se tiče ljudi koji npr. u Sloveniji posjeduju vinograde koje treba obrađivati, spomenuo je da se preko granice može na dnevne migracije uz posjedovni list kojim se dokazuje vlasništvo parcele.

Da nabavljenu, odnosno doniranu opremu raspoređuju shodno potrebama, potvrdila je pročelnica UO za zdravstvo i socijalnu skrb Međimurske županije, Sonja Tošić-Grlač. Dodala je da se razmjeri epidemije nažalost nisu mogli predvidjeti te da za opremom postoji stalna potreba.

Komentari

Komentara