Povežite se s nama

Međimurje

U Međimurju invalidi imaju sigurnost kao nigdje drugdje

Objavljeno:

- dana

Podrška

I ove su godine predstavnici udruga osoba s invaliditetom Međimurske županije povodom obilježavanja svoga dana upriličili svečani prijem kod župana Matije Posavca.

Susret je već postao tradicionalan, a redovito mu se odazovu predstavnici svih udruga povezanih krovnim međimurskim Savezom osoba s invaliditetom na čelu s predsjednicom Marijom Ciglar. Međunarodni dan osoba s invaliditetom obilježava se od 1992. godine na dan 3. prosinca. Međimurski savez osnovan je još 1987. godine i svake godine obilježavaju svoj dan. Na zajedničkom sastanku svi su istaknuli kako je Međimurje na ovom području rada primjer dobre prakse.

“Pomaci na razini države zapravo su rezultat dobrog rada lokalne zajednice”

– U Međimurju osobe s invaliditetom uvijek imaju sigurnost koju rijetko gdje pronalaze. Kod nas se svaki dan mijenja položaj osoba s invaliditetom. Ima pomaka i na nacionalnom nivou i to je upravo rezultat dobrog rada lokalne zajednice. Inicijativa Međimurske županije bila je ta koja je potakla neke naše projekte i aktivnosti, više nego mi sami – naglasila je Marija Ciglar koja je u ime saveza iznijela pred županom njihove probleme, ali i predstavila rezultate koje je pomogao ostvariti zajedno s njima. Trenutno u savezu rade na izradi strategije. Već su donijeli smjernice koje bi trebale podići njihov rad na višu razinu te uz koje će i na nacionalnom nivou moći kvalitetnije zagovarati sve što rade.

– Mi, Međimurci udruženi u udruge i izvan njih uvijek smo korak ispred jer naša zajednica uvijek prati potrebe svojih građana – smatra Ciglar.

Najslabija karika

– Svako društvo toliko je čvrsto i zadovoljno koliko je jaka najslabija karika njenog društva, a to su osobe s invaliditetom, posebnim potrebama, osobe koje su u percepciji socijalno isključene. Mi radimo sve što je u našoj moći da ne bude tako, provodimo čitav niz aktivnosti u suradnji s udrugama i našim savezom – rekao je tom prilikom Posavec. Dodao je kakko se u Hrvatskoj jedino u Međimurju financiraju osobni asistenti za djecu u vrtićima. Nakon isteka europskih projekata i dalje se sufinancira dnevni boravak za djecu s posebnim potrebama, primjerice, u dječjim vrtićima „Fijolica“ u Prelogu i „Zvir“ u Čakovcu. 
Na kraju sastanka dogovoreno je zajedničko financiranje tajnika saveza koji će biti na usluzi svim udrugama.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Na području Međimurske županije danas dva slučaja zaraženih COVID-om, u bolnici četiri pacijenta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađeno je 66 uzoraka, od čega su evidentirana 2 pozitivna nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, što je 3,03% pozitivnih od broja testiranih.

U protekla 24 sata oporavila se 1 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 11. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 63.887 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirana su 4 pacijenta pozitivna na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata nema hospitaliziranih ni otpuštenih pacijenata, kao ni pacijenata na respiraciji. U protekla 24 sata nema preminulih osoba.

I dalje se pozivaju svi oni koji se žele cijepiti da to mogu učiniti bez prethodne najave svaki radni dan od 9 do 13 sati u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije i od 13 do 18 sati u prostorima Županijske bolnice Čakovec.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO Cividini uručila certifikate 48-ero prodavača na čakovečkoj tržnici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nedavno obnovljena čakovečka Gradska tržnica certificirana je seljačka tržnica, što znači da na njoj proizvode mogu prodavati i lokalni proizvođači.

Da je uistinu riječ o domaćim proizvodima, jamči certifikat koji se prodavačima dodjeljuje svake godine. Za 2021. certificiranje je provedeno u lipnju, dobilo ih je 48 proizvođača, a ove subote, 24. srpnja, uručila ih je gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini.

Prilikom uručivanja certifikata, gradonačelnica Cividini rekla je da se trendovi i briga za zdravlje građana s kupnje povrća i voća u supermarketima ponovno okreću prema domaćim, lokalno uzgojenim proizvodima.

– Stoga je važno da je roba koja se prodaje na Gradskoj tržnici uistinu proizvedena na našim seljačkim gospodarstvima. Upravo certificiranje svima nama potvrđuje da je ono što kupimo kod prodavača, plod rada i truda naših poljoprivrednika. Važno je i to što kupnjom takvih proizvoda pomažemo i našim seljacima te tako pridonosimo očuvanju domaće poljoprivrede koja se teško nosi s konkurencijom velikih trgovačkih lanaca – istaknula je Cividini.

„Proizvodi hrvatskog seljaka“

U pratnji gradonačelnice prilikom podjele certifikata bio je i direktor Gradskog komunalnog poduzeća ČAKOM Ivica Perhoč koji je rekao da se certificiranje provodi od 2012. godine, u skladu s pravilima Udruge hrvatskih tržnica.

Dodijeljenim certifikatom, obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo ostvaruje pravo uporabe oznake „Proizvodi hrvatskog seljaka“, koja je namijenjena označavanju poljoprivrednih proizvoda i prerađevina standardne kvalitete proizvedenih na području Hrvatske koji se izravno prodaju na tržnicama.

Svrha certifikacije je olakšati proizvođačima hrane izravnu prodaju svojih proizvoda potrošačima uz jamstvo porijekla proizvoda.

Prve godine bilo je certificirano 36 proizvođača, dok ih danas na čakovečkom placu ima 48.

Riječ je obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima iz Međimurja i okolnih županija koji prodaju na čakovečkoj tržnici.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje