Povežite se s nama

Međimurje

U Međimurju invalidi imaju sigurnost kao nigdje drugdje

Objavljeno:

- dana

Podrška

I ove su godine predstavnici udruga osoba s invaliditetom Međimurske županije povodom obilježavanja svoga dana upriličili svečani prijem kod župana Matije Posavca.

Susret je već postao tradicionalan, a redovito mu se odazovu predstavnici svih udruga povezanih krovnim međimurskim Savezom osoba s invaliditetom na čelu s predsjednicom Marijom Ciglar. Međunarodni dan osoba s invaliditetom obilježava se od 1992. godine na dan 3. prosinca. Međimurski savez osnovan je još 1987. godine i svake godine obilježavaju svoj dan. Na zajedničkom sastanku svi su istaknuli kako je Međimurje na ovom području rada primjer dobre prakse.

“Pomaci na razini države zapravo su rezultat dobrog rada lokalne zajednice”

– U Međimurju osobe s invaliditetom uvijek imaju sigurnost koju rijetko gdje pronalaze. Kod nas se svaki dan mijenja položaj osoba s invaliditetom. Ima pomaka i na nacionalnom nivou i to je upravo rezultat dobrog rada lokalne zajednice. Inicijativa Međimurske županije bila je ta koja je potakla neke naše projekte i aktivnosti, više nego mi sami – naglasila je Marija Ciglar koja je u ime saveza iznijela pred županom njihove probleme, ali i predstavila rezultate koje je pomogao ostvariti zajedno s njima. Trenutno u savezu rade na izradi strategije. Već su donijeli smjernice koje bi trebale podići njihov rad na višu razinu te uz koje će i na nacionalnom nivou moći kvalitetnije zagovarati sve što rade.

– Mi, Međimurci udruženi u udruge i izvan njih uvijek smo korak ispred jer naša zajednica uvijek prati potrebe svojih građana – smatra Ciglar.

Najslabija karika

– Svako društvo toliko je čvrsto i zadovoljno koliko je jaka najslabija karika njenog društva, a to su osobe s invaliditetom, posebnim potrebama, osobe koje su u percepciji socijalno isključene. Mi radimo sve što je u našoj moći da ne bude tako, provodimo čitav niz aktivnosti u suradnji s udrugama i našim savezom – rekao je tom prilikom Posavec. Dodao je kakko se u Hrvatskoj jedino u Međimurju financiraju osobni asistenti za djecu u vrtićima. Nakon isteka europskih projekata i dalje se sufinancira dnevni boravak za djecu s posebnim potrebama, primjerice, u dječjim vrtićima „Fijolica“ u Prelogu i „Zvir“ u Čakovcu. 
Na kraju sastanka dogovoreno je zajedničko financiranje tajnika saveza koji će biti na usluzi svim udrugama.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Grad Čakovec donirao Odjelu otorinolaringologije Županijske bolnice Čakovec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Županijska bolnica Čakovec, točnije Odjel otorinolaringologije, zahvaljujući donaciji Grada Čakovca bogatiji je za tri televizora.

Oni su kupljeni sredstvima programa Grada Čakovca – prijatelja djece, a Koordinacijski odbor odlučio je da se ove godine donira pacijentima odjela za uho, grlo i nos.

Prilikom predaje donacije, gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini rekla je da iako Grad nema zakonske obveze financirati zdravstveni sustav, ovakvim akcijama nastoji poboljšati ne samo kvaliteta usluge, već i olakšati boravak na bolničkim odjelima, posebno onim najmlađima. Naša bolnica među najboljima je u Hrvatskoj, a želimo da, djeci koja se moraju bolnički liječiti, boravak bude što ugodniji.

Na donaciji su se zahvalili ravnatelj Županijske bolnice dr. med. Igor Šegović te voditelj Odjela otorinolaringologije dr. med. Danko Blažeka.

UNICEF i Svjetska zdravstvena organizacija 1989. godine pokrenuli su inicijativu Bolnice – prijatelji djece, a Grad Čakovec od 2002. godine u sklopu programa Grad – prijatelj djece financira nabavu određene opreme u skladu s potrebama naše Županijske bolnice, Doma zdravlja i Zavoda za javno zdravstvo. Tako se 2021. godine pomoglo u opremanju Odjela abdominalne i dječje kirurgije, a lani su na istom odjelu oslikani zidovi te kupljene majice.

U Republici Hrvatskoj provodi se program pod nazivom “Za osmijeh djeteta u bolnici” koji ima za cilj humanizaciju bolničkog liječenja djece stvaranjem najviših standarda kako bi mališani što lakše prebrodili boravak u bolnici. Ovo je samo jedan mali korak prema tome.

Nastavite čitati

Međimurje

Sveti Nikola iznenadio vrtićarce s područaja Murskog Središća

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na snježno jutro 6. prosinca jasličke skupine dječjih vrtića s područja grada Mursko Središće Maslačak i Pahuljica iznenadio je dolazak svetog Nikole.

I dok su oni najmanji bojažljivo primali slatke paketiće, oni nešto stariji klinci čekali su dolazak u Centru za kulturu „Rudar“. Da bi njihova nestrpljivost bila manja pobrinuli su se članovi Dječjeg gradskog kazališta iz Čakovca s predstavom „Luckasti klaunovi“. Smijeha i veselja nije nedostajalo. Tijekom same predstave u prepunoj dvorani Centra za kulturu, oko 150 mališana bodrilo je svoje klaunove, a neki sretnici od njih zajedno s klaunovima sudjelovalo su u predstavi. Na samom kraju predstave klaunovi su završili i poručili djeci da mogu natrag u vrtiće.

No djeca se nisu dala smesti, te su glasno dozivala svetog Nikolu koji je došao na pozornicu i darivao ih sa slatkim paketićima.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje