Povežite se s nama

Međimurje

U Međimurju invalidi imaju sigurnost kao nigdje drugdje

Objavljeno:

- dana

Podrška

I ove su godine predstavnici udruga osoba s invaliditetom Međimurske županije povodom obilježavanja svoga dana upriličili svečani prijem kod župana Matije Posavca.

Susret je već postao tradicionalan, a redovito mu se odazovu predstavnici svih udruga povezanih krovnim međimurskim Savezom osoba s invaliditetom na čelu s predsjednicom Marijom Ciglar. Međunarodni dan osoba s invaliditetom obilježava se od 1992. godine na dan 3. prosinca. Međimurski savez osnovan je još 1987. godine i svake godine obilježavaju svoj dan. Na zajedničkom sastanku svi su istaknuli kako je Međimurje na ovom području rada primjer dobre prakse.

“Pomaci na razini države zapravo su rezultat dobrog rada lokalne zajednice”

– U Međimurju osobe s invaliditetom uvijek imaju sigurnost koju rijetko gdje pronalaze. Kod nas se svaki dan mijenja položaj osoba s invaliditetom. Ima pomaka i na nacionalnom nivou i to je upravo rezultat dobrog rada lokalne zajednice. Inicijativa Međimurske županije bila je ta koja je potakla neke naše projekte i aktivnosti, više nego mi sami – naglasila je Marija Ciglar koja je u ime saveza iznijela pred županom njihove probleme, ali i predstavila rezultate koje je pomogao ostvariti zajedno s njima. Trenutno u savezu rade na izradi strategije. Već su donijeli smjernice koje bi trebale podići njihov rad na višu razinu te uz koje će i na nacionalnom nivou moći kvalitetnije zagovarati sve što rade.

– Mi, Međimurci udruženi u udruge i izvan njih uvijek smo korak ispred jer naša zajednica uvijek prati potrebe svojih građana – smatra Ciglar.

Najslabija karika

– Svako društvo toliko je čvrsto i zadovoljno koliko je jaka najslabija karika njenog društva, a to su osobe s invaliditetom, posebnim potrebama, osobe koje su u percepciji socijalno isključene. Mi radimo sve što je u našoj moći da ne bude tako, provodimo čitav niz aktivnosti u suradnji s udrugama i našim savezom – rekao je tom prilikom Posavec. Dodao je kakko se u Hrvatskoj jedino u Međimurju financiraju osobni asistenti za djecu u vrtićima. Nakon isteka europskih projekata i dalje se sufinancira dnevni boravak za djecu s posebnim potrebama, primjerice, u dječjim vrtićima „Fijolica“ u Prelogu i „Zvir“ u Čakovcu. 
Na kraju sastanka dogovoreno je zajedničko financiranje tajnika saveza koji će biti na usluzi svim udrugama.

Izvor:
Foto:

Međimurje

FOTO Na Belici zanimljiva retro izložba: još danas možete razgledati stare radio aparate, satove, gramofonske ploče…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Još danas do 20 sati imate prilike na Belici u dvorani društvenog doma razgledati izložbu starih radio uređaja, televizora, gramofonskih ploča i satova.

Naći će se tu i prastari fotoaparat iz 1887. godine, pokoji stari gramofon, tranzistor… Možda se i kod vas kod kuće skriva kakav RIZ ili Portorož. Organizatori izložbe, Josip Habijan Đus i Josip Merlak, kažu da su navedene predmete već duže planirali izložiti.

– Htjeli bismo pokušati i drugdje te vidjeti kakav će izložba polučiti interes… Možda negdje vani – kaže Josip Merlak. Najstariji radio aparat koji je izložen marke je Kosmaj, a dolazi čak iz 1948. godine. nadovezuje se Josip Habijan.

– Imamo i dvjestotinjak satova marke Delbana, od kojih jedan gotovo da je star čitavo stoljeće. Najveći interes i najviše posjetitelja očekujemo upravo danas, na Veliku Gospu – dodaje.

Impresivna kolekcija gramofonskih ploča uključuje neke češće viđene, poput best of kompilacije Simona i Garfunkela, albuma Elvisa Presleyja, ABBE, Krunoslava Kiće Slabinca, Ambasadora, Chucka Berryja, Srebrnih krila, ali i prave bisere kao što su starije izdanje “Meddlea” Pink Floyda ili “Flying Colours” Matchboxa.

Organizatori, inače dragovoljci Domovinskog rata, htjeli su podsjetiti posjetitelje, osobito svoje vršnjake, na jedno drugo doba prije četrdeset-pedeset godina, kad su sami iskusili mladenaštvo. Zahvaljuju Općini i načelniku Zvonimiru Taradiju na ustupljenom izložbenom prostoru, a poznatomu međimurskom vinaru Bojanu Štamparu na vinskoj kapljici kojom ih je darivao kako bi mogli počastiti goste i posjetitelje izložbe.

Danas u 15 sati posjetit će ih i članovi Oldtimer kluba Međimurje.

Nastavite čitati

Međimurje

Grad Prelog: knjižničarke će djeci pričati priče u blizini postavljenih kućica za knjige

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Grad Prelog/Studio VIPRO (arhiva)

Knjižnica i čitaonica Grada Preloga u suradnji s volonterima Društva „Naša djeca“ Prelog, organizira ciklus zabavnih, veselih i edukativnih aktivnosti koje će se održavati u blizini postavljenih kućica za knjige.

Priče biraju knjižničarke, a dodatni edukacijski materijali vezani uz pročitano djelo (bojanke, križaljke, labirinti, tražilice) nalaze se u samim malim knjižnicama.

– Priče će čitati volonterke DND-a, koje će ujedno organizirati zabavne aktivnosti poput igara u prostoru i društvenih igara. Pozivaju se svi zainteresirani mališani da se pridruže ovoj veseloj pričo-čitateljskoj mini turneji po našem Gradu! Napominjemo da će se u svakom naselju čitati druga knjiga pa svi oni željni zanimljivih priča, mogu doći na sva druženja i saznati nešto novo te sudjelovati u jedinstvenim aktivnostima – pozivaju organizatori.

Pričaonice će se održati u gradskim naseljima u popodnevnom terminu od 16 do 17 sati prema sljedećem rasporedu: 16. kolovoza u Draškovcu, 19. kolovoza u Oporovcu, 23. kolovoza u Hemuševcu, 25. kolovoza u Čukovcu, 30. kolovoza u Cirkovljanu, 1. rujna u Čehovcu, 2. rujna na Otoku te 8. rujna u Prelogu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje