Povežite se s nama

Međimurje

U Međimurju ipak četiri zone kretanja bez propusnica?

Objavljeno:

- dana

Načelnici Dekanovca, Domašinca i Podturna (Ivan Hajdarović, Mario Tomašek i Perica Hajdarović) potpisat će, ukoliko to bude potrebno, sporazum prema kojem bi u Međimurju postojala i četvrta zona bez e-Propusnica.

Zona bi obuhvaćala naselja Domašinec i Turčišće, Dekanovec te Podturen, Sivicu, Celine, Novakovec, Ferketinec i Miklavec.  Kako kaže načelnik Dekanovca Ivan Hajdarović, sve ovisi o konačnom dogovoru na razini županije. Prema riječima načelnika, ljudi iz njihovih općina gravitiraju Čakovcu te bi htjeli biti dijelom čakovečke zone, no ako to ne bude moguće, primjerice zbog veličine čakovečke zone, svojim će stanovnicima pokušati olakšati situaciju barem gornjim rješenjem.

Općine Belica, Gornji Mihaljevec, Nedelišće, Strahoninec, Šenkovec, Sveti Juraj na Bregu i Štrigova potpadale bi pod spomenutu čakovečku zonu. Općine Orehovica i Pribislavec te dio općine Mala Subotica (Sveti Križ, Držimurec-Strelec i Piškorovec) navodno bi ostale izvan svih zona te će tamo vrijediti dosadašnji režim.

Što se tiče Male Subotice, spomenuta informacija o cijepanju se pojavila zato što navedena izuzeta naselja ne pripadaju području Policijske postaje Čakovec, već ih pokriva Policijska postaja Prelog, a trenutno prevladavajući važeći prijedlog bio je da se Međimurje podijeli na zone u skladu s nadležnošću policijskih postaja. Kako kaže načelnik Male Subotice Valentino Škvorc, on i Općinsko vijeće stava su da Općina Mala Subotica mora u sustav zona ući jedinstveno, kao nedjeljiva jedinica, budući da tako i stoji u zakonskoj regulativi civilne zaštite.

U sličnoj situaciji nalazi se i Općina Podturen, čija su naselja pod podijeljenom ingerencijom policijskih postaja Murskoga Središća te Preloga, no ono što je za njih specifičnost, unatoč toj podjeli, jest prirodno gravitiranje stanovnika gradu Čakovcu. Isto vrijedi i za njihove susjede, općine Dekanovec i Domašinec. Općina Orehovica izdala je zasebno očitovanje o propusnicama.

Kako smo već izvijestili, donjomeđimurske jedinice samouprave već su potpisale Sporazum, a isto su učinile i neke gornjomeđimurske jedinice.

Županijski Stožer civilne zaštite prijedlog će poslati na odobrenje nacionalnom Stožeru kad se općine i gradovi usuglase oko konačnih prijedloga.

Međimurje

U Međimurju 20 novih slučajeva zaraze koronavirusom, jedan pacijent je na respiratoru

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

korona

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata testirano je 189 osoba, od čega je evidentirano 17 pozitivnih osoba na COVID-19 u Međimurskoj županiji, priopćio je 9. ožujka županijski Stožer civilne zaštite.

U protekla 24 sata oporavilo se 12 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 142.

Do danas su u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeta 43.074 uzorka, ne računajući testiranja građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

Obavljenim testiranjima s Ag brzim testovima evidentirana su 2 pozitivna slučaja, dok su epidemiolozi na temelju kliničke slike dijagnosticirali COVID-19 kod 1 osobe.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 36 pacijenata pozitivnih na COVID-19, od toga su 4 pacijenta hospitalizirana unutar 24 sata te je 1 pacijent na invazivnoj respiraciji.

U protekla 24 sata nema preminulih osoba.  

Prema mjestu prebivališta u periodu od 01.03.2021. do 07.03.2021. godine, 4 je ukupno oboljelih na području grada Čakovca, 10 na području grada Mursko Središće, 6 na području grada Preloga, 4 na području općine Belica, 5 općine Dekanovec, 2 općine Domašinec, 1 općine Donja Dubrava, 3 općine Donji Kraljevec, 1 općine Goričan, 2 općine Kotoriba, 3 općine Mala Subotica, 9 općine Nedelišće, 1 općine Podturen, 1 općine Pribislavec,  2 općine Selnica, 3 općine Strahoninec, 5 općine Sveti Juraj na Bregu, 1 općine Sveti Martin na Muri, 4 općine Vratišinec, 7 općine Šenkovec i 5 na području općine Štrigova.

Nastavite čitati

Međimurje

Sjednica Skupštine Udruge slijepih: najavljeno zapošljavanje dviju slijepih osoba

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruga slijepih Međimurske županije je 8. ožujka održala redovnu sjednicu Skupštine u skladu s epidemiološkim mjerama koje su na snazi.

Na sjednici je usvojeno Godišnje izvješće o radu Udruge za 2020. godinu, Financijsko izvješće Udruge za 2020. godinu te revizijsko izvješće.

Usvojen je također i Pravilnik o odgovornosti zaposlenika Udruge slijepih Međimurske županije.

Predsjednik Odbora za članstvo, dr. med. Dragutin Turk, spec. oftalmologije, imenovan je počasnim članom Udruge zahvaljujući iznimnom doprinosu u radu članova Udruge i Odboru za članstvo.

Slijedom dnevnog reda sjednice Skupštine, usvojen je novi Statut Udruge. Posebna pozornost posvećena je brojnim projektima i programima s nacionalne i europske razine, s provedbom kojih je Udruga započela u 2020. godini.

Predsjednica Udruge Marija Ciglar podsjetila je na važnost postizanja pozitivnih promjena za slijepe osobe u lokalnoj zajednici, koje Udruga ostvaruje zahvaljujući europskim projektima.

Dio članova Udruge, koji su sudjelovali u provedbi europskog projekta „Korak prema uspjehu“, stekao je novo zanimanje, znanje i vještine koje će moći primijeniti u novom europskom projektu – „Razvoj društvenog poduzetništva za slijepe osobe“.

Predsjednica je detaljnije obrazložila projekt te najavila pokretanje poduzetničkog pothvata, odnosno otvaranje j.d.o.o. i zapošljavanje dvije slijepe osobe, za što je primljena puna podrška i Skupština je odnijela odluku o otvaranju.

Po završetku službenog dijela sjednice, prisutnim je članicama čestitan Dan žena te su im uručeni prigodni pokloni i cvijeće.

Sjednica Skupštine završena je u pozitivnom ozračju i s naglašenom spremnosti za poslovne izazove koje nosi 2021. godina.

Nastavite čitati