Ni danas u Međimurju nema novozaraženih osoba virusom COVID-19.

Od jučer poslijepodne je obavljeno testiranje za 11 osoba i svi nalazi su negativni. Trenutno je na području Međimurske županije aktivno 757 mjera samoizolacije. Iako je u Međimurju epidemiološka situacija povoljna Stožer civilne zaštite Međimurske županije apelira na građane da se s obzirom na lijepo vrijeme i tijekom vikenda pridržavaju svih propisanih mjera kako bi se ovaj pozitivan trend i nastavio.

Prema dobivenim podacima u Međimurskoj županiji svi pružatelji socijalnih usluga rade neometano, zaraze koronavirusom u sustavu socijalne skrbi zasad nema, za sve sumnje bilo korisnika ili djelatnika odmah se obaviještava obiteljski liječnik ili COVID ambulanta.
Od jutros postoji informacija da će svaka županija moći biti jedinstvena zona kretanja, kao što Stožer civilne zaštite Međimurja i predlaže cijelo vrijeme. Čekaju se upute i detalji.

Jučer je tijekom dana Stožer civilne zaštite Međimurske županije zaprimio odluke koje su dogovorili načelnici općina i gradonačelnici gradova u Međimurju. Nakon što gradonačelnici Čakovca, Preloga i Murskog Središća nisu prihvatili inicijativu da Međimurje bude jedinstvena zona kretanja, krenuli su sa međusobnim dogovorima oko podjele Međimurja na tri zone.

Prema uputama Nacionalnog Stožera, županijski stožeri civilne zaštite dužni su provjeriti da su sporazume koje zaključe gradovi i općine potpisale ovlaštene osobe svih jedinica lokalne samouprave koje su potpisnici sporazuma, objediniti ih i uz procjenu epidemiološke situacije dostaviti Ravnateljstvu civilne zaštite, tj. Stožeru civilne zaštite Republike Hrvatske na suglasnost. Stožer ih potom dostavlja Ravnateljstvu policije.

Od ukupno 25 međimurskih jedinica lokalne samouprave izvan svih sporazuma ostale su tri. One su željele sklopiti sporazum o zajedničkom obavljanju poslova civilne zaštite s jedinicama povezanim s Gradom Čakovcem, budući da gravitiraju tome gradu, no to nije realizirano pa dogovaraju zajedničko formiranje područja u kojem bi se stanovništvo moglo kretati bez propusnica samo na području tih triju općina: Podturna, Dekanovca i Domašinca.

S obzirom na dobru epidemiološku situaciju u Međimurju te pridržavanje mjera i uputa, Stožer CZ MŽ ipak drži da bi jedina prava mjera bila da cijelo Međimurje bude jedno područje što se tiče kretanja stanovništva i ostalih radnji vezano uz civilnu zaštitu. Takav pristup bi pridonio većem zadovoljstvu žitelja Međimurja. Na taj bi ih se način dodatno uvjerilo da se poštuju njihove želje i promišljanja u smjeru kvalitetnije provedbe mjera i odluka Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske te bi se ih, vjeruju u Stožeru MŽ, još više pridržavali. Sukladno prije navedenom, Stožeru civilne zaštite Međimurske županije dostavljena su tri sporazuma o zajedničkom koordiniranju poslova i aktivnosti djelovanja civilne zaštite koje su sklopile jedinice lokalne samouprave:

Grad Čakovec i općine Šenkovec, Strahoninec, Belica, Nedelišće, Mala Subotica, Gornji Mihaljevec, Pribislavec, Orehovica, Štrigova i Sveti Juraj na Bregu

Grad Prelog i općine Donji Kraljevec, Sveta Marija, Donji Vidovec, Donja Dubrava, Kotoriba i Goričan

Grad Mursko Središće i općine Selnica, Sveti Martin na Muri i Vratišinec

Od svih stožera se traže suglasnosti na dostavljene sporazume jedinica lokalne samouprave o koordiniranju poslova civilne zaštite. Tijekom dana, Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske odlučiti će o modelu za cijelu Hrvatsku.

Komentari

Komentara