Povežite se s nama

Međimurje

U Međimurju pet novih slučajeva zaraze, pozitivno je 2,8 posto testiranih uzoraka

Objavljeno:

- dana

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda PCR metodom testirano je 178 osoba, od čega je evidentirano 5 pozitivnih slučajeva na COVID-19, što je 2,8 posto pozitivnih od broja testiranih, priopćio je 16. veljače županijski Stožer civilne zaštite.

U protekla 24 sata oporavile su se 23 osobe. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 126.

Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 40.010 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

Iz drugih županija prijavljena su 2 pozitivna slučaja osoba s prebivalištem/boravištem u Međimurskoj županiji.

Prema dnevnim informacijama Županijske bolnice Čakovec, ukupno su hospitalizirana 34 pacijenta pozitivna na COVID-19.

U protekla 24 sata hospitalizirana su 2 pacijenta, a otpušteno je 12 pacijenata. Na invazivnoj respiraciji se nalaze 2 COVID pozitivna pacijenta. U protekla 24 sata nema preminulih osoba.

Prema mjestu prebivališta u periodu od 08.02.2021. do 14.02.2021. godine, 27 je ukupno oboljelih na području grada Čakovca, 6 na području grada Mursko Središća, 3 na području grada Preloga, 4 na području općine Belica, 3 općine Domašinec, 1 općine Donja Dubrava, 6 općine Donji Kraljevec, 4 općine Goričan, 1 općine Kotoriba, 10 općine Mala Subotica, 13 općine Nedelišće, 3 općine Orehovica, 5 općine Podturen, 3 općine Pribislavec,  2 općine Selnica, 2 općine Strahoninec, 3 općine Sveti Juraj na Bregu, 1 općine Sveti Martin na Muri, 2 općine Vratišinec, 3 općine Šenkovec i 5 općine Štrigova.

Kultura

Otvorenje izložbe “Plave i crvena” Ruse Trajkove u Muzeju Međimurja 21. svibnja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U atriju Staroga grada kod Muzeja Međimurja Čakovec u petak, 21. svibnja, bit će otvorena osma samostalna izložba čakovečke likovne umjetnice Ruse Trajkove.

Boja u fokusu

Diplomirala je na Odsjeku grafičkoga dizajna Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu 2009. godine.
Izlagala je na tridesetak skupnih izložbi te primila nekoliko nagrada i priznanja za svoje radove u području grafičkoga dizajna i vizualnih umjetnosti. U domicilnom okruženju eksponirana je ponajprije kao slikarica i umjetnica multimedijskoga izričaja, što uključuje i njezine realizirane scenografije, kostimografije i kazališne lutke.

Samostalnim izložbama predstavila se dosad u Čakovcu (2010., 2013., 2016., 2019.), Sarajevu (2012.) i Vukovaru (2020.) Članica je HDLU-a. Predaje strukovne predmete u nekoliko čakovečkih srednjih škola i radi kao vanjska suradnica na Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu (Odsjek u Čakovcu).

Publici se ovoga puta predstavlja najnovijim slikama iz ciklusa nazvanog “Plave i crvena”. Ciklus sadrži šest djela većega formata u tehnici akrila na platnu. Naslov novog ciklusa sugerira da je u središtu slikaričine profesionalne pozornosti bila boja i to isključivo plava. Autorica na slikama propituje mogućnosti ultramarina, kobalta te u manjoj mjeri azurno plave boje, poput slikara koji su koncem 19. stoljeća koristili plavu kako bi dočarali raspoloženja i emocije. Ove slike u sebi neizbježno nose i nešto od iskonske simbolike povezane s plavom bojom kao što su duhovnost, udaljenost, beskonačnost, hladnoća, sjeta, harmonija i povjerenje.

Smirenje tenzija

Rezultat je to osobnoga i stvaralačkoga sazrijevanja Ruse Trajkove. Plava boja govori u prilog smirivanju nekih unutarnjih tenzija doskora prisutnih na slikama ove autorice. Upravo izložena djela, za razliku od slikaričinih ranijih radova, sadrže tek sporadične tragove apstraktnoga ekspresionizma, a figuracija rastočena u plavetnilu sekundarnog je značenja, isključivo kao polazište za daljnju gradnju slike. Prozaične tekstualne opaske u tkivu slike markeri su stresnih trenutaka povezanih poglavito s prekidima kreativnoga procesa prouzročenih svakodnevnom životnom rutinom umjetnice. Jedno platno novoga ciklusa autorica je naslikala tonovima crvene boje kako bi ga simbolički utopila u plavetnilu preostalih slika, označivši time prekretnicu u svojem slikarstvu.

Otvorenje će se zbog epidemioloških mjera održati za ograničen broj pozvanih. Izložba će biti postavljena u Izložbenome salonu Muzeja Međimurja, a publika je može razgledati svakoga dana tijekom radnog vremena Muzeja do 27. lipnja.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO Čakovec: maturanti slave kraj svog srednjoškolskog obrazovanja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ivan Agnezović

Maturanti iz Međimurske županije opraštaju se od srednjoškolskih dana.

Polako odbrojavaju dane otkako će zadnji put sjesti u školske klupe. Dobro su raspoloženi te se zabavljaju uz pjesmu i ples.

Koga smo sreli u Čakovcu, pogledajte u fotogaleriji.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!