Povežite se s nama

Međimurje

U Međimurju policija dosad 23 puta privremeno oduzela vozilo

Objavljeno:

- dana

Policijska uprava međimurska nedavno je u razmaku od samo četiriju dana izvijestila o čak dvama privremenim oduzimanjima vozila, što je obično rezervirano samo za najteže prekršaje i konstantne ponavljače, odnosno recidiviste. Potaknuti time, odlučili smo istražiti koliko je puta dosad izrečena ova mjera na području Međimurja, odnosno Hrvatske, te je li polučila ciljane rezultate.

Iz Ministarstva unutarnjih poslova tako odgovaraju da je od početka primjene tada novih odredbi Zakona o sigurnosti cestovnog prometa iz 2019. godine ukupno evidentirano 478 privremenih oduzimanja vozila.

– Uzimajući u obzir podatak da je od 1. siječnja do 10. kolovoza 2022. godine broj poginulih osoba manji za 11,8% u odnosu na isto razdoblje prošle godine, možemo reći da je poduzimanje i preventivnih i represivnih aktivnosti policije posljednjih godina, uz postrožavanje kazni za najteže prekršaje, utjecalo na smanjenje broja poginulih osoba na našim cestama, a s navedenim aktivnostima nastavit ćemo i u narednom razdoblju – objašnjavaju.

Policija će sustavno provoditi ciljane aktivnosti na najopasnijim prometnim točkama te osmišljavati nove modalitete kojima je svrha osvještavanje i senzibiliziranje široke populacije i jačanje prevencije, dodaju.

– Zaključno želimo istaknuti da je primarni cilj Ministarstva unutarnjih poslova po pitanju cestovnog prometa smanjenje broja prometnih nesreća i poginulih osoba, odnosno što veća prometna sigurnost na hrvatskim cestama za sve njegove sudionike – ističu iz MUP-a.

Opasno sredstvo

Na području Policijske uprave međimurske od uvođenja mjere zabilježena su pak 23 privremena oduzimanja vozila, javili su nam iz međimurske policije, što je 4,8 % od ukupnog broja u Hrvatskoj.

– Prometni prekršaji koji su rezultirali privremenim ili trajnim oduzimanjem vozila na području PUM-a su upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola, droga, lijekova, upravljanje prije stjecanja prava na upravljanje motornim vozilom te upravljanje u vrijeme zabrane. Riječ je o najtežim prometnim prekršajima koji u značajnoj mjeri utječu na stanje sigurnosti u cestovnom prometu.

U proteklih godinu dana na području naše Policijske uprave evidentirano je 12 privremenih oduzimanja vozila. Kako je od 1. siječnja do 12. kolovoza ove godine u Međimurju broj poginulih osoba u odnosu na isto razdoblje lani manji za 40 %, možemo zaključiti da su represivne aktivnosti i oštrije kazne utjecale na smanjenje broja poginulih osoba na međimurskim prometnicama – naglašavaju iz PU međimurske.

Mogućnost privremenog oduzimanja vozila u smislu generalne prevencije jasno daje do znanja recidivistima da je vozilo itekako opasno sredstvo ako se ne koristi na primjeren način. Na ovaj način se i vlasnike vozila obvezuje da vozila ne daju na upotrebu osobama za koje prethodno nisu provjerili njihovu sposobnost za upravljanje te ispunjavanje određenih uvjeta za upravljanje vozilom, smatraju iz međimurske policije te se slažu s Ministarstvom da je cilj mjere postignut, upravo zbog manjeg broja nesreća i poginulih.

Međimurje

U „Riznici Međimurja“ predstavljena monografija „Nematerijalna baština Međimurja“ i kalendar MMČ-a

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Potaknuti prošlogodišnjim velikim interesom za kalendarom koji na svojim listovima predstavlja bogatu nematerijalnu baštinu Međimurja, i ove godine Muzej Međimurja Čakovec odlučio je predstaviti zidni kalendar za 2023. godinu.

Promocija je održana u božićnom ambijentu i atmosferi multimedijalne dvorane, novootvorenoj Muzeja nematerijalne baštine – „Riznica Međimurja“, gdje je, osim predstavljanja kalendara za 2023. godinu, bila održana promocija monografije „Nematerijalna baština Međimurja“ autorice Janje Kovač, više kustosice i voditeljice Etnografskog odjela.

Monografija predstavlja višegodišnji istraživački rad na razotkrivanju zakulisnih kutaka bogate međimurske nematerijalne baštine, pa se tako u ovoj knjizi može puno saznati o umijeću izrade tradicijskog božićnog nakita, vađenju zlata, umijeću izrade cekera i uporabnih predmeta od komušine koje je od ove godine upisano na listu nematerijalnih kulturnih dobara Hrvatske, o međimurskoj popevki koja se od 2018. godine nalazi na UNESCO-v popis nematerijalne kulturne baštine te mnogim drugim „blagima“ Međimurja.

Direktor Turističke zajednice Međimurske županije Rudi Grula naglasio je vrijednost ljudskih potencijala u procesu oživljavanja tradicijske kulture.

– U istu ravan trebamo staviti svjedočenje živućih ljudi, svjedoka vremena u kojem je baština nastala i postala dio svakodnevice, da bi na koncu usahla pod teretom nesmiljenog napretka tehnologije i nagle promjene načina života te mladih naraštaja, stručnjaka i amatera, koji su prepoznali vrijednost te baštine i nastoje ju oživjeti i prilagoditi kulturno-turističkoj ponudi – rekao je Grula.

Knjiga prati i opširnije opisuje tematiku stalnog postava Muzeja nematerijalne baštine „Riznica Međimurja“, koji je ove godine Hrvatsko muzejsko društvo proglasio najboljim stalnim postavom, rekla je ravnateljica Muzeja Maša Hrustek Sobočan te pohvalila rad neumorne istraživačice međimurske etno baštine Janje Kovač čini je entuzijazam rezultirao muzejskim postavom „Minijature“ i knjigom „Nematerijalna baština Međimurja.“

Svoje dojmove i impresije prilikom stvaranja ove monografije iznijela je autorica Janja Kovač, spomenuvši poimence ljude s kojima je surađivala te im zahvalila na doprinosu u stvaranju ove vrijedne monografije.

– Međimurje je poznato po svom bogatstvu nematerijalne kulturne baštine, a osim popevki, ponosimo se našim starim običajima, usmenim predajama, vjerovanjima i narodnim mudrostima. Blaga su to koja uz kulturna i materijalna dobra nastojimo očuvati od zaborava i njihov značaj prenijeti na mlađe generacije, a koja je prepoznao i UNESCO koji je tri kulturna dobra s područja Međimurja upisao na svoju Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. Važnu ulogu u očuvanju naše baštine imaju stotine kulturnih amatera, brojne kulturno-umjetničke udruge i društva, pojedinci i ustanove, među kojima važno i neizostavno mjesto zauzima Muzej Međimurja Čakovec, stoga mi je drago što još jedna vrijedna monografija izlazi iz njihove biblioteke te nas vodi na zanimljivo putovanje i upoznavanje s međimurskim običajima i nematerijalnom kulturnom baštinom – napisao je župan Međimurske županije Matija Posavec u predgovoru ove monografije, vrijedne za čitavo Međimurje.

Knjiga „Nematerijalna baština Međimurja“ izlazi u izdanju Muzeja Međimurja Čakovec, a na 124 stranice donosi rezultate rada na istraživanju nematerijalne baštine Međimurja koji su se odvijali zadnjih pet godina.

Predstavljanju monografije prisustvovali su brojni zaljubljenici i štovatelji kulturne baštine Međimurja, dok je u glazbenom dijelu nastupila Lea Šprajc s prekrasnim izvedbama međimurskih tradicionalnih pjesama.

Nastavite čitati

Međimurje

Ljubomir Kolarek novi je predsjednik HDZ-a Međimurske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Županijska organizacija HDZ-a Međimurske županije u nedjelju, 4. prosinca, birala je svog novog predsjednika.

Ipak, imali su samo jednog kandidata za navedenu poziciju i to je bio Ljubomir Kolarek, gradonačelnik Preloga. Županijsko izborno povjerenstvo HDZ-a Međimurske županije 20. studenoga povrdilo je Kolareka kao jedinog kandidata.

– Na danas održanim izvanrednim izborima za predsjednika Županijske organizacije HDZ-a Međimurske županije, Ljubomir Kolarek, gradonačelnik Grada Preloga, izabran je za predsjednika s 576 glasova od ukupno izašlih 578 članova. Iskrene čestitke novom predsjedniku! – objavio je međimurski HDZ na svom Facebooku u nedjelju.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje