Povežite se s nama

U fokusu

U Međimurju u dvije godine uništeno trsova površine 11 hektara, a Varaždinskoj županiji samo dva

Objavljeno:

- dana

Zlatna žutica vinove loze karantenska je bolest koju uzrokuje fitoplazma Candidatus Phytoplazma vitis.

Riječ je o jednoj od najopasnijih bolesti vinove loze u Europi, čiji je prvi nalaz u Hrvatskoj potvrđen 2009. godine u Vivodini u Karlovačkoj županiji. Iako su već tada poduzete različite mjere da bi se zaustavilo ili barem usporilo njezino širenje, zaraženost zlatnom žuticom je danas potvrđena u gotovo svim županijama.

Širenje zaraze

Pošteđena ove vrlo opasne bolesti vinove loze nije ostala ni Međimurska županija. Prema podacima Ministarstva poljoprivrede, u Međimurskoj županiji bolest je registrirana u 12 katastarskih općina: Gradiščak, Lopatinec, Sveti Martin na Muri, Martinuševec, Robadje, Selnica, Štrigova, Sveti Urban, Vukanovec, Zasadbreg, Zebanec i Železna Gora. Puno gora situacija je u dvije susjedne županije. U Varaždinskoj županiji zaraženo je čak 39 katastarskih općina, a u Koprivničko-križevačkoj županiji svega dvije manje.

2009. godine registriran je prvi nalaz zlatne žutice u Hrvatskoj, jedne od najopasnijih bolesti vinove loze u Europi, u Vivodini u Karlovačkoj županiji, nakon čega se bolest nastavila širiti

– Pod pojmom zaraženog vinograda podrazumijeva se onaj vinograd u kojem je prikupljen uzorak vinove loze koji simptomima upućuje na sumnju u zarazu štetnim organizmom, a u kojem je laboratorijskom analizom potvrđena zaraza fitoplazmom.

Prikupljanje uzoraka vinove loze za laboratorijske analize u nekom vinogorju ne provodi se u svakom pojedinom vinogradu. Ukoliko se u nekom uzorku potvrdi zaraza zlatnom žuticom, područje u kojem je uzet uzorak proglašava se demarkiranim područjem, sukladno Naredbi o poduzimanju mjera za sprječavanje širenja i suzbijanje zlatne žutice vinove loze – odgovorili su nam na naš upit iz Ministarstva poljoprivrede.

42 rješenja krčenja cijelih vinograda ili vađenja i uništavanja pojedinačnih trsova u Međimurskoj županiji izdala je fitosanitarna inspekcija tijekom 2017. i 2018. godine

Zaraženo područje je širine najmanje jedan kilometar od mjesta na kojem je utvrđena prisutnost štetnog organizma. Sigurnosno područje je širine najmanje pet kilometra od granice zaraženog područja.

U vinogradima u kojima se pojavi, bolest se brzo širi, a prenositelj je američki cvrčak te, ukoliko se na vrijeme ne poduzmu odgovarajuće mjere, ubrzo poprima razmjere epidemije, uzrokujući velike gospodarske štete koje se očituju u gubitku uroda i propadanju zaraženih trsova.

– Sukladno navedenom, za provođenje propisanih fitosanitarnih mjera u svrhu sprečavanja širenja i suzbijanje zlatne žutice vinove loze, popis katastarskih općina koje se nalaze u demarkiranom području relevantniji je podatak od ukupne površine zaraženih vinograda. Kada bismo navodili isključivo podatke o površini zaraženih vinograda, oni bi bili neusporedivo manji od površine područja zahvaćenih zlatnom žuticom – dodaju u Ministarstvu.

39 katastarskih općina zaraženo je u Varaždinskoj županiji, a zaraženo područje je širine najmanje jedan kilometar od mjesta na kojem je utvrđena prisutnost štetnog organizma

Jedna od mjera sprečavanja širenja i suzbijanje zlatne žutice vinove loze je uklanjanje zaraženih trsova. Tako je u Međimurskoj županiji u 2017. godini fitosanitarna inspekcija naredila krčenje cijelih vinograda ili vađenje i uništavanje pojedinačnih trsova na površini od 2,3 hektara vinograda, dok je 2018. godine obuhvaćeno 8,44 hektara vinograda i 3529 trsova. U Varaždinskoj županiji je 2017. godine zbog zaraze iskrčen 0,91 hektar vinograda, a prošle godine dodatan 1,31 hektar.

Bez kazni

Da su vinogradari ozbiljno shvatili problem vezan uz širenje zaraze zlatnom žuticom, potvrđuje podatak da su svi nalozi fitosanitarne inspekcije povezani s krčenjem i uništavanjem zaraženih vinograda i pojedinačnih trsova uspješno provedeni.

– Fitosanitarna inspekcija je tijekom 2017. i 2018. za Međimursku županiju izdala 42 rješenja, kojima je naredila krčenje cijelih vinograda ili vađenje i uništavanje pojedinačnih trsova. Sve naređene mjere u 2017. godini posjednici vinograda su i proveli pa nije bilo potrebno propisivati kazne, dok za 2018. još nisu istekli rokovi provođenja mjera pa ne možemo govoriti o potrebi izricanja kazni – potvrdili su nam iz Ministarstva poljoprivrede.

Demarkirana područja relevantniji su podatak od ukupne površine zaraženih vinograda

Simptomi zlatne žutice vinove loze postaju vidljivi od kraja lipnja i uočavaju se do kraja vegetacije. Kod bijelih sorti grožđa rubovi lišća uvijaju se prema naličju tako da list poprima kopljasti izgled, nepravilno je žut i krt pa se kod stiskanja rukom drobi. Kod crvenih sorti grožđa lišće crveni, ostali simptomi su jednaki kao kod bijelih sorti. Mladice na zaraženom trsu početkom jeseni ne odrvenjavaju, već ostaju zelene.

U fokusu

Pronađite posao po mjeri u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U suradnji s portalom posao.hr donosimo aktualne i atraktivne vijesti s tržišta rada. Portal za zapošljavanje donosi 10 poslovnih prilika za prijavu njihovom mogućnosti brze prijave! Sretno!

Knauf Insulation d.o.o. zapošljava na poziciju Customer Service Representative (m/ž). Rad se izvršava u Novom Marofu, a rok za prijavu je 06.02.2022. Traži se sistematična i proaktivna osoba sa znanjem talijanskog i engleskog jezika. Prijavite se putem linka.

KTC d.d. zapošljava Kuhara (m/ž) i Konobara (m/ž) u Prelogu. Prijave se zaprimaju do 25.03.2022.  Za rad je potrebna završena srednja stručna sprema. Prijavite se ovdje.

Gradax d.o.o. traži Građevinskog inženjera niskogradnje (m/ž). Prijaviti se možete do 28.02.2022. Podaci za prijavu nalaze se na linku.

Boxmark Leather d.o.o. traži Šivača (m/ž). Mjesta rada su Trnovec Bartolovečki i Zlatar Bistrica. Prijave se zaprimaju do 03.02.2022. Posao uključuje šivanje kožnih navlaka za sjedala u automobilima. Prijavit se možete brzo i jednostavno putem brze prijave.

Čokoland d.o.o. traži trgovačkog predstavnika (m/ž) za izvršavanje rada na području cijele Hrvatske. Prijaviti se možete do 01.02.2022. Traži se kandidat sa izvrsnim prodajnim vještinama, koji je spreman na terenski rad. Prijave se zaprimaju brzo i jednostavno putem brze prijave.

Gi froup Staffing Solutions d.o.o. zapošljava tehničkog agenta sa znanjem njemačkog jezika (m/ž). Rad se izvršava iz udobnosti vlastitog doma. Potrebne su dobre komunikacijske i organizacijske vještine te napredno poznavanje njemačkog jezika. Prijaviti se možete do 04.02.2022. putem linka.

Mamut Fortis d.o.o. / Arena traži  Operatera / Blagajnika u kladionici (m/ž). Mjesto rada je Breznički Hum, a rok za prijavu je 31.01.2022. Poslodavac nudi stimulativna primanja uz dodatke za noćni rad, blagdane i nedjelje te rad u ugodnoj atmosferi. Prijavite se brzo i jednostavno ovdje.

Hanjes d.o.o. trži Skladištara (m/ž). Mjesto rada je Trnovec Bartolovečki, Varaždin. Posao obuhvaća pakiranje i obilježavanje proizvoda, pripremu i isporuku robe te utovar i istovar iste. Prijaviti se možete do 31.01.2022. putem brze prijave.

Gi froup Staffing Solutions d.o.o. zapošljava na poziciju Customer Service Representative (m/f). Nude mogućnost rada od kuće, a prijaviti se možete do 04.02.2022. Od kandidata se traži komunikativnost, proaktivnost i komunikativno znanje njemačkog jezika. Prijave se zaprimaju putem linka.

Bistro Barracuda d.o.o. traži Voditelja ugostiteljskog objekta (m/ž) u Prelogu. Prijaviti se možete do 17.02.2022. Za posao je potrebna završena srednja škola u trajanju od 3 godine, a iskustvo je poželjno, no nije uvjet. Podaci za prijavu nalaze se ovdje.

Za dodatnu ponudu poslova kliknite na link i pretražite poslove koji su trenutno raspoloživi za prijavu. Želimo vam sreću prilikom prijave!

Nastavite čitati

U fokusu

Rastu cijene plina i struje, a meso poskupljuje za 30 posto

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Posljednjih mjeseci zahvatio nas je val poskupljenja, a potrošačka košarica sve je skuplja. Suočavamo se s višim cijenama goriva, a poskupjele su i osnovne namirnice, od žitarica i ulja, voća i povrća, pa do pekarskih proizvoda.

Osim što su najavljene više cijene energenata, odnosno struje i plina, očekuje nas i poskupljenje mesa i to za čak 30 posto.

Kako su ovih dana pisali nacionalni mediji, sve ovisi o tome koliko će cijene energije otići gore. Živa stoka je već 25 posto skuplja u odnosu na razdoblje prije nove godine, a neminovno je da će rasti i cijene prerađenog mesa na policama.

Na povećanje cijena energenata osvrnuo se i premijer Plenković. Najavio je tri seta mjera za ublažavanje rasta cijena

– Ići ćemo s tri seta mjera, povećati naknade za socijalno ugrožene, to su vaučeri do 200 kuna za struju. Preispitat ćemo sve stavke koje igraju ulogu u određivanju cijene plina i struje. Tu treba sudjelovati i HEP. Treći skup mjera se odnosi na iznos stope PDV-a. Znamo da je PDV na struju 13%, na plin je 25%, tu postoji prostor koji ćemo iskoristiti da smanjimo ukupan iznos cijena za građane. Svi resori na dnevnoj razini razgovaraju o tome, pa i ja osobno – rekao je Plenković.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje