Povežite se s nama

Međimurje

U Međimurskoj županiji 34 nova slučaja zaraze koronavirusom, preminule su tri osobe

koronavirus

Objavljeno:

- dana

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata evidentirana su 34 pozitivna slučaja na virus COVID-19 u Međimurskoj županiji, od čega je 15 pozitivnih pacijenata dokazano na brzom antigenskom testu, 17 pozitivnih pacijenata dijagnosticirano je na temelju kliničke slike i 2 su pozitivna pacijenta s prebivalištem na području Međimurske županije.

U protekla 24 sata oporavilo se 175 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 1486. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzet 28.101 uzorak PCR metodom, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije i ne računajući testiranja brzim Ag testovima.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno bilježimo 8473 oboljele COVID-19 osobe, a ukupno su se oporavile 6854 osobe.

Prema dnevnim informacijama Županijske bolnice Čakovec, ukupno su hospitalizirana 142 pacijenta pozitivna na virus COVID-19, od toga je njih 10 hospitalizirano unutar 24 sata, dok je otpušteno 8 pacijenata. U tercijarnom respiratornom centru smješteno je 20 pacijenata, a njih 122 u Županijskoj bolnici Čakovec.

Na respiratoru se nalazi 12 COVID pozitivnih pacijenata. U protekla 24 sata preminule su 3 osobe s posljedicom COVID-19 virusa, muška osoba stara 89 godina i dvije ženske osobe od 90 i 86 godina, svi s brojnim dodatnim kroničnim bolestima.

U zdravstvenom sustavu na virus COVID-19 pozitivno je 16 liječnika, 45 medicinskih sestara i 1 bolničar. U samoizolaciji se nalaze 3 liječnika i 12 medicinskih sestara.

Nakon što su već dva tjedna sve srednje škole na području Međimurske županije u odvijanju nastave prema C modelu, od danas su na istom odvijanju nastave i viši razredi osnovnih škola, od 5. do 8. razreda. Učenici se vraćaju u škole 18. siječnja 2021. godine, nakon isteka zimskih praznika.

Uvažavajući preporuke epidemiologa te epidemiološka opterećenja koja nosi predblagdansko vrijeme, C model nastave odvija se i u predmetnoj nastavi u osnovnim školama (vjeronauk, informatika, strani jezici).

Svi građani koji trebaju informaciju ili savjet vezan uz SARS-CoV-2 mogu kontaktirati Pozivni centar na broj 040 386-835, svakodnevno od 8:00 do 20:00 sati, uključivo subotom i nedjeljom. Pozivni centar ima i Dom zdravlja Čakovec na broju 040 372-372, koji je dostupan od 7:00 do 15:00 sati na koji se mogu dobiti sve informacije vezane uz funkcioniranje primarne zdravstvene zaštite.

Međimurje

Malu slobodnu knjižnicu u Čukovcu svečano otvorili Sven Murk i Roko Gorupić

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Knjižnica i čitaonica Grada Preloga, u suradnji sa svojim osnivačem i predsjednikom Mjesnog odbora Čukovec Zdravkom Marčecom, u petak, 20. svibnja, otvorila je sedmu Malu slobodnu knjižnicu na području Grada Preloga.

Knjižnica je postavljena pokraj autobusne stanice, a svečano su je otvorili mladi predstavnici MO-a Čukovec, osnovnoškolci Sven Murk i Roko Gorupić.

Nova kućica s knjigama obojana je bojama ukrajinske zastave kako bi se pružila simbolična podrška Ukrajini i njezinim stanovnicima.

Mala slobodna knjižnica iz Čukovca već je postala dio šire zajednice te je se može pronaći na karti Malih slobodnih knjižnica Hrvatske. Njezina priča je zapisana i u katalogu kućica istoimene mreže.

Pozivaju se žitelji na slobodno korištenje knjiga u bilo koje doba dana ili noći, ali i na čuvanje kućice s knjigama.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO U Prelogu: nakon ribolovnog natjecanja, okušali se u pripremanju jela od dravske ribe

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Drugi po redu Dani dravske ribe održani su u subotu, 21. svibnja, na prostoru Marine u Prelogu. Riječ je o događaju organiziranom u okviru projekta „Aqua Adventures“, uz veliku potporu Turističke zajednice Grada Preloga.

Jutarnji sati donijeli su ribolovno natjecanje za Kup Grada Preloga članova sportsko ribolovnih društava s područja Preloga.

Pobjednici po sektorima bili su Filip Horvat (ŠRD Ostriž Cirkovljan), Mladen Hozjak (ŠRD Smuđ Draškovec), Nikola Kutnjak (ŠRD Glavatica Prelog) i Željko Slaviček (ŠRD Smuđ Draškovec), koji je ostvario i najveći ulov od 1586 grama.

Ukupno prvo mjesto osvojila je ekipa Športsko ribolovnog društva „Smuđ“ iz Draškovca, ispred „Ostriža“ iz Cirkovljana, „Glavatice“ Prelog te ekipe „Sloge“ iz Oporovca. Nagrade su najboljima podijelili gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek te predsjednik Zajednice sportskih udruga Grada Preloga Dejan Naranđa.

Članovima sportsko ribolovnih društava „Glavatica“ iz Preloga, „Smuđ“ iz Draškovca, „Sloga“ iz Oporovca i „Ostriž“ iz Cirkovljana, u pripremanju specijaliteta od dravske ribe pridružili su se i članovi Nautičkog kluba „Labud“ iz Preloga te ekipa Grada Preloga, koju je predvodio predsjednik Gradskog vijeća Grada Preloga Đuro Ujlaki.

Okupljenim posjetiteljima Marine podijeljeno je više od 500 porcija jela. Ribočuvari Saveza sportsko ribolovnih društava Međimurske županije prikazali su dio svoje opreme i aktivnosti koje provode u svrhu očuvanja ribljeg fonda, a za dobru glazbu pobrinuli su se Andrea i Goran Šafarić.

Programu su se priključili i članovi Nautičkog kluba „Labud“, koji su otvorili svoja vrata te su svi zainteresirani posjetitelji mogli uživati u panoramskoj vožnji jezerom Hidroelektrane Dubrava. „Dani dravske ribe“ probudili su i dravsko čudovište, Pesjaneka, koji je ipak, ovoga puta, bio dobro raspoložen te su svi posjetitelji mogli iskoristiti priliku i slikati se sa njime.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje