Od preostalih jučer uzetih uzoraka u Međimurju, svi su nalazi negativni.

Danas do 11 sati testirano je 158 osoba: 98 nalaza je negativno, dva su pozitivna, a ostali uzeti uzorci su u obradi.

Dosad je ukupno testirano 5540 osoba. Trenutno je aktivno 20 pozitivnih na SARS-CoV-2 virus te je 101 osoba u samoizolaciji (pozitivni na COVID-19 i njihovi kontakti).

Međimurska županija uputila je inicijativu nacionalnom Stožeru civilne zaštite te Ministarstvu vanjskih i europskih poslova za pokretanjem postupka kojim bi nadležnima u Sloveniji i Austriji predložili selektivno uvođenje mjera za Hrvatsku, tj., na razini županija. Međimurska županija, od izbijanja korona krize, ima izuzetno povoljnu epidemiološku situaciju i kontinuirano najmanji broj osoba pozitivnih na COVID-19 u Republici Hrvatskoj.

Budući da veliki broj stanovnika Međimurja radi i studira u Sloveniji i Austriji, zbog blizine, velika većina su dnevni ili tjedni migranti te im restriktivne mjere Slovenije i Austrije stvaraju brojne poteškoće, dodatne financijske izdatke, a postoji mogućnost i gubitka radnog mjesta. Stožer CZ Međimurske županije smatra da bi bilo svrhovito i epidemiološki opravdano selektivno uvođenje mjera za Hrvatsku, odnosno pojedinih županija kao što je to učinila Savezna Republika Njemačka u kolovozu ove godine.

Komentari

Komentara