Povežite se s nama

Kultura

U Mimari otvorena izložba Putovanje u slikarstvo akademskog slikara Gorana Petrača

Objavljeno:

- dana

Otvorena do 23. ožujka

U zagrebačkom Muzeju Mimara jučer 2. ožujka otvorena je izložba Putovanje u slikarstvo, ludbreškog akademskog slikara Gorana Petrača.

Izložba se može razgledati do 23. ožujka. Otvorenju izložbe nazočio je gradonačelnik Dubravko Bilić.

Goran Petrač rođen je 1961. godine u Ludbregu. Na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu diplomirao je 1985. godine slikarstvo u klasi profesora Vasilija Jordana. Prvu samostalnu izložbu priredio je u Galeriji Koprivnica 1988. godine sa slikama srednjeg i većeg formata.

U Petračevim slikama možemo uočiti nekoliko tematskih ciklusa koji su ga zaokupljali kao motiv i sadržaj, te problemi koje on sustavno i na specifičan način rješava unutar tkiva slike, dajući joj bogatstvo i uvjerljivost.

Izvor:
Foto: Ludbreg.hr

Kultura

U srijedu u palači Sermage otvorenje izložbe suvremene likovne umjetnice Amele Frankl

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U srijedu, 20. listopada, u Izložbenom salonu palače Sermage Gradskog muzeja Varaždin u 19 sati otvara se izložba suvremene likovne umjetnice Amele Frankl.

Umjetnica predstavlja svoj recentni rad u tehnici videa, fotografije i teksta, objedinjavajući tri prizora koja zatječe i snima u proljeće 2021. godine za vrijeme boravka u Mauritaniji, afričkoj državi na obali Atlantskog oceana.

Rad čine inserti prizora gotovo mitološkoga karaktera iza čije se poetike krije tek surova svakodnevica. PK 22 je oznaka mjesta na dvadeset drugom kilometru od središta glavnoga grada Nouakchotta. Kustos i autor teksta o izložbi je Branko Franceschi.

Povjesničar umjetnosti Tihomir Milovac o stvaralaštvu autorice je istaknuo: – Uplićući u radove vlastite priče i konkretne životne situacije, Amela Frankl kroz medijatorsku umjetničku praksu i strategiju tematizira pitanja osobnih i društvenih sloboda, privatnih i javnih života, spremnosti na suradnju te empatije kao društveno neophodne prakse.

O autorici

Amela Frankl je multimedijalna umjetnica rođena 1963. godine u Zagrebu. Diplomirala je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Realizirala je niz projekata, među kojima su: Dnevnik s ruba pustinje, Muzej za umjetnost i obrt, Zagreb, 2021.; I to će proći, Institut za suvremenu umjetnost, Zagreb, 2017.; Što nosim, izdavački projekt, Meandar/MSU, Zagreb, 2016.; Balada o dva nadgrobna bloka, Park Zrinjevac, Zagreb, 2015.; Za početak, Stara sinagoga, Koprivnica, 2013.; Što nosim, performativni projekt, MSU Zagreb, Zagreb – Pariz, 2011. – 2013.; Za zdenac života, Atelijer Meštrović, Zagreb, 2011.; Ime mojega oca, Slika od zvuka, Treći program HR, Zagreb, 2010.; Do kosti, Gradska galerija Labin, Labin, 2010.; S njima i bez njih, Festival Ekstravagantna tijela: Ekstravagantni umovi, Zagreb, 2010.

Izložba Amele Frankl postavljena je za razgled do 14. studenog ove godine.

Nastavite čitati

Kultura

ENDeM kvartet i Zagreb Brass Quintet u petak u Vinici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

ENDeM kvartet i Zagreb Brass Quintet, u čijem sastavu su akademski glazbenici s viničkog područja, održat će koncert u petak, 15. listopada, s početkom u 19 sati.

Na repertoaru će se naći djela Albenza, Petita, Iturraldea, Offenbacha, Bernsteina, Morricona i drugih.

Koncert će se održati u dvorani općine Vinica uz primjenu epidemioloških mjera, a ulaz je slobodan.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje