Povežite se s nama

Međimurje

U Murskome Središću manji gubitak stanovništva od prosjeka: nastavlja se s demografskim mjerama

Objavljeno:

- dana

Najnoviji popis stanovništva svjedoči o onome što se i nagađalo još od ulaska Republike Hrvatske u Europsko uniju i omogućavanja brzog i lakog pronalaska posla u razvijenijim europskim zemljama – Republika Hrvatska izgubila je značajan broj stanovnika u odnosu na prošli popis.

Razlog nije samo zapošljavanje, već i bijela kuga, odnosno pad nataliteta, što donosi i prirodni gubitak stanovništva – trend koji muči čitavu Europu. I dok zapadne zemlje to još uvijek nadoknađuju doseljavanjem, između ostalog i iz Hrvatske, kod nas je taj trend ostavio veliki trag vidljiv na samom popisu – ima nas u Hrvatskoj gotovo 10% manje nego prije 10 godina.

– Geopolitički trendovi i nacionalne demografske politike ne mogu se neutralizirati na lokalnom nivou, ipak, Grad Mursko Središće već godinama provodi mnoge demografske i socijalne mjere, a posebno od 2013. godine, upravo kako bi se ublažile negativne posljedice već spominjanih trendova – i rezultati su vidljivi. Zbog mjera koje je grad uveo primjetan je trend doseljavanja mladih obitelji na područje Grada Mursko Središće i upravo je to ublažilo rezultate pada nataliteta i iseljavanja pojedinih građana u zemlje Europske unije – kažu iz Grada Murskoga Središća.

Zahvaljujući prije svega povoljnom geografskom položaju i blizini razvijenih zemalja, čitava Međimurska županija izgubila je manji postotak stanovnika nego Republika Hrvatska, točnije nešto malo manje od 7%, a samo područje Grada Mursko Središće još bolji stoji u tom pogledu te je na ovogodišnjem popisu zabilježeno ravno 6% stanovnika manje nego 2011. Samo naselje Mursko Središće u tom kontekstu najbolje stoji, jer je izgubilo tek 2,8% stanovnika. Najveći gubitak stanovništva na području Grada zabilježen je u naselju Križovec, u kojem je zabilježeno 15% stanovnika manje nego 2011.

– Grad Mursko Središće nastavit će provoditi demografske mjere, a nakon provedene analize razmatra se i uvođenje novih. Posebno je bitno spriječiti daljnji gubitak stanovništva u prigradskim naseljima. Zanimljivo, iako je opao broj stanovnika i broj kućanstava, za gotovo 4% je porastao broj stambenih jedinica. Uz razmatranje novih demografskih i gospodarskih mjera, svakako treba poticati i stanogradnju i otvarati nova gradilišta za mlade obitelji – dodaju iz Grada.

Međimurje

U čakovečkome Muzeju 21. svibnja Dan otvorenih vrata i druženje sa Stephanom Lupinom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povodom Međunarodnog dana muzeja i Dana Grada Čakovca, u subotu, 21. svibnja, od 10 do 14 sati posjet je Muzeju Međimurja Čakovec i Muzeju nematerijalne baštine “Riznica Međimurja” besplatan.

Istog dana od 12 do 14 sati organizira se i “Druženje u Muzeju sa Stephanom Lupinom” u multimedijalnoj dvorani “Riznice”, a tom prilikom će pobjednici na nagradnom natječaju “Biti na tronu” Ines Mezgi biti uručena i prigodna nagrada.

Muzej organizira neformalno druženje s autorom zbog velike posjećenosti izložbe “Lupinizam” u Muzeju Međimurja Čakovec.

– Dođite, osobno se upoznajte i pitajte što Vas zanima! – poručuju iz Muzeja.

Nastavite čitati

Međimurje

Akcija “Katruže za katružu” nastavlja se sljedeće dvije subote, nek’ Međimurje miriše na solidarnost i ovo prekrasno cvijeće!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Međimurska zaklada solidarnosti „Katruža“ u sklopu svojih aktivnosti i ove godine tradicionalno organizira akciju „Katruže za Katružu“ koja je započela u Svetoj Mariji.

Prodajom zakladnih suvenira i katruža prikupljeno je 2.576,50 kuna i 10 eura, a akciju su podržali zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec i načelnica Općine Sveta Marija Đurđica Slamek.

Akcija se nastavlja u subotu, 21. svibnja, kada će aktivistice Zaklade „Katruža“ prodavati katruže na sljedećim lokacijama:

U Prelogu od 8 do 11 sati ispred Privredne banke na tržnici katruže će prodavati članice udruge „Priločko srce“ Prelog.

U Murskom Središću od 8 do 12 sati na tržnici katruže će prodavati članice Društva žena Mursko Središće.

Na Belici će akciju provoditi članice Udruge žena Općine Belica od 7 do 10 ispred Robne kuće.

U Nedelišću će katruže prodavati članice Udruge žena Nedelišće u vremenu od 8 do 12 sati ispred Turističke zajednice Općine Nedelišće.

U Donjem Vidovcu će katruže prodavati aktivisti Katruže u vremenu od 8 do 10.30 ispred općinske zgrade.

Akcija „Katruže za Katružu“ u Čakovcu će se održati u subotu, 28. svibnja, a u organizaciji društva Hrvati Stuttgart u subotu, 21. svibnja, od 18 sati održat će se koncert „Kajkavska večer – Zajedno stvaramo dječje osmijehe“. Prihod od koncerta namijenjen je Međimurskoj zakladi solidarnosti „Katruža“, a nastupit će Zlatko Pejaković, Antonija Šola, Ivan Fiolić i Klapa “Filiae Croatiae”.

– Pozivamo sve koji u svom vrtu ili dvorištu imaju cvijet katruže da ga doniraju Zakladi „Katruža“. Katruže se mogu donijeti u subotu na štandove gdje se vrši prodaja. Pokažite u subotu svoju humanost i pomognite onima kojima je to najpotrebnije, bolesnima s područja Međimurske županije. Neka u subotu cijelo Međimurje miriše na katruže! – kažu iz Međimurske zaklade solidarnosti.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje