Kulturno-umjetnička udruga „Veseli Međimurci“ iz Čakovca ove godine nizom aktivnosti obilježava 70 godina kontinuiranoga djelovanja na području kulturno-umjetničkog amaterizma.

– Srdačno pozivamo publiku na događaje kojima ćemo do kraja godine proslaviti veliki jubilej, koji su od iznimne važnosti nama i cijeloj našoj zajednici – kaže predsjednik “Veselih Međimuraca” Nikola Kotur.

Prvi događaj u sklopu obilježavanja 70 godina rada Udruge tako je izložba naziva “Kroz 70 godina” autorice Jelene Tyran, koja se otvara u petak, 15. studenoga u 19 sati u Izložbenome salonu Muzeja Međimurja Čakovec. Izložba će za posjetitelje ostati otvorena do 17. siječnja.

Sljedeća će na programu biti centralna svečanost obilježavanja 70 godina rada Udruge, također pod nazivom “Kroz 70 godina”, koja će se održati u čakovečkome Centru za kulturu u subotu, 30. studenoga s početkom u 19 sati.

Najmlađa sekcija Udruge, Ženska vokalna skupina, obilježava desetljeće uspješnoga djelovanja svečanim koncertom 7. prosinca, također s početkom u 19 sati, uz pratnju Županijskog tamburaškog orkestra “Stjepan Bujan-Stipić”. Koncert će se održati u dvorani Scheierove zgrade u Čakovcu.

Autorica izložbe o postavu piše:

– Međimurje je kraj koji u sebi krije bogatu tradicijsku kulturu, a glavna osnovica kulturno-umjetničkog amaterizma u današnje vrijeme marljivo je njegovanje folklorne glazbene i plesne baštine. Počeci kulturno-umjetničkog amaterskog djelovanja datiraju u tridesete godine prošlog stoljeća s aktivnostima ogranaka „Seljačke sloge“, a najveći je procvat folklorni amaterizam doživio u razdoblju nakon Drugog svjetskog rata. Kulturno-umjetnička udruga „Veseli Međimurci“ Čakovec sa svojom 70-godišnjom tradicijom djelovanja svakako zauzima značajno mjesto u međimurskom amaterizmu na različitim područjima kulturno-umjetničkog djelovanja, a zajedničkim kreativnim idejama, željom za uspjehom, progresivnim razmišljanjem i entuzijazmom svojih članova zasigurno korača prema daljnjem napretku i uspješnom djelovanju u budućnosti.

Ovom izložbom, u suradnji s Muzejom Međimurja Čakovec, pokušat će se prikazati jedan dio povijesti brojnih šarolikih i raznovrsnih aktivnosti kojima se ova udruga bavi te staviti naglasak na to da jedno društvo ovakvog spektra zapravo čine – ljudi!

Komentari

Komentara