Povežite se s nama

Kultura

U Muzeju Međimurja otvorena izložba “Hommage prostoru” Zorana Šimunovića

Objavljeno:

- dana

U petak, 7. lipnja, u Izložbenom salonu Muzeju Međimurja otvorena je izložba “Hommage prostoru” perspektivnoga mladog slikara Zorana Šimunovića.

Šimunović je rođen u Vinkovcima. Akademiju likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu upisao je 2008., a diplomirao 2013. u klasi prof. Antuna Borisa Švaljeka. Dobitnik je Rektorove nagrade za najboljega studenta u akademskoj godini 2010./2011. te dobitnik Prve nagrade za kratki film „Book“, Sony (BiH 2012.) Dosad je samostalno izlagao 12 puta, a sudjelovao je i na 20 skupnih izložbi.

– U Čakovcu predstavljam ciklus koji nastao tijekom zadnje dvije godine. Bavi se vrlo jednostavnom temom – prostorom, i to osobnim prostorom, mojim prostorom, odnosno kućom. Prostor u pitanju je slikarski vrlo pitak, većinom se radi o stvarnim stvarima, osim manjega dijela predmeta koje bih sebi i supruzi rado priuštio, no iz nekog razloga to trenutno možda ne mogu, bilo zbog financija ili čega drugog. Takvi su predmeti izraženi samo linijom, dok je sve ono što već posjedujemo predstavljeno u koloritu. U Čakovec sam došao i s jednom dodatnom temom pod nazivom “Odrastanje”, te se odnosi na moja sjećanja iz djetinjstva. Bavi se vanjskim prostorom, ali i Waltom Disneyjem, te temom naših baka i djedova, čije su kokoške i druge životinje, kade i slično ispunjavale vrt. Prostor kao ideja, realni prostor, doveo me do sfere onoga intimnoga, unutarnjeg osobnog prostora, te se sve vrti oko ideje “doma”, ne kuće ili stana kao mjesta gdje živimo, već baš “doma” kao ideje u kojoj se isprepliću razni osobni prostori – objašnjava Šimunović.

Zoran je kustos u Gradskome muzeju u Vukovaru, a poznat je i kao strastveni motociklist, član Motokluba Vukovar. Poveznicu između umjetnosti i motociklizma vidi u slobodi duha koja u umjetnosti omogućava izražavanje, dok u “plovidbi asfaltnim morem” tjera na uživanciju u osjećanju “vjetra u kosi”.

– Slikarstvo je i fizički posao. Ja uvijek slikam u ciklusima od po šest djela, a proces je mukotrpan. Neke slike nastanu u kratkom roku, a neka djela nastaju godinama. Iz posla sam maknuo pripremu platna: nekome je to gušt raditi, no osobno mi smeta što priprema iziskuje mnogo vremena. Umjetnošću sam se inače počeo baviti tek s 21 godinom, prije toga sam studirao agronomiju. Za početak moga slikanja je uvelike zaslužna moja supruga Ivana, koju zovem svojim okidačem! (smijeh) Na Akademiji sam startao s jednostavnim motivima, u početku se sve to svodi na “umjetničku matematiku” i grozno je teško. Traži se vladanje aktom, portretom i proporcijama. Mojih pet minuta je, nasreću, došlo odmah i zasad ne prestaje. Posao je iznimno težak, osobito kad marketing, PR i ostalo odrađujete sami. Uskoro ću po prvi puta izlagati u inozemstvu, u Grazu, trebao bi ići i Beč, uglavnom, otvaraju mi se vrata Europe – kaže Zoran.

U popularnom američkom Regard Magazineu u travnju je izašao prilog “Croatia full of life”. U prilogu su predstavljeni hrvatski ambasadori, pri čemu je naglasak bio na dizajnerima, glumcima i jednom umjetniku – Zoranu Šimunoviću iz Osijeka.

– Kod mene nema planiranja rada u smislu izrade skica, no puno promišljam o djelima. To se konstantno odrađuje u glavi. Djelo nikad ne ispadne sto posto onako kako ste ga zamislili, jer realizacija autora uvijek odvede u nekome smjeru o kojem možda nije razmišljao!

Samo otvorenje izložbe održano je u nekonvencionalnom duhu. Publici su se vrlo kratko obratili ravnateljica Muzeja Maša Hrustek-Sobočan i autor, spomenuvši da se radi i o početku međumuzejske suradnje. Nakon toga su okupljeni razgledali izložena djela. Izložba je otvorena do 28. lipnja.

Kultura

Mateja Rusak i Tihana Karlović izlažu u preloškom Muzeju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Muzeju Croata insulanus Grada Preloga, u četvrtak, 20. svibnja, u 19 sati održat će se otvorenje izložbe „Female Correspondence/Žensko dopisivanje“, koje se organizira povodom Međunarodnog dana muzeja. Autorice izložbe su Tihana Karlović i Mateja Rusak, uz još 15-ak autorica iz Hrvatske i cijelog svijeta.

Riječ je o projektu koji je započeo u siječnju 2019. godine i baziran je na dopisivanju umjetnica u parovima, čime je stvorena mreža umjetnica. Svaki se par dopisuje četiri ili šest puta godišnje na zadanom formatu, putem dopisnica ili razglednica, dok je izbor grafičke tehnike, teme i papira u potpunosti slobodan.

Svaka autorica potom tiska ediciju od 10 primjeraka, s time da četiri primjerka šalje u arhivu za zajedničko izlaganje na izložbama poput nadolazeće u Prelogu. Inspiraciju za ovaj projekt pronašle su u ženskoj književnošću koja je započela u salonima u 20. stoljeću kada su tekstove pisale žene za žene, a koncept komunikacije isključivo između žena nastavljen je i danas.

Izložba u Prelogu ostaje otvorena do 18. lipnja.

Nastavite čitati

Kultura

„Trauma uma“: izložba varaždinskog slikara Živka Toplaka otvara se u utorak

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Izložba varaždinskog slikara Živka Toplaka pod nazivom „Trauma uma“ otvara se u utorak, 18. svibnja.

Zbog epidemiološke situacije svečanog otvorenja izložbe još uvijek neće biti, ali su svi zainteresirani pozvani da izložbu pogledaju u Galeriji HDLU-a u Kuli stražarnici staroga grada Varaždin svakodnevno do 4. lipnja.

Na dan otvorenja autor će boraviti u galeriji od 18 do 20 sati.

Životopis autora

Izložbom „Trauma uma“ Živko Toplak izlaže djela nastala pod direktnim utjecajem događaja koji su obilježili drugu polovicu 20. i početak 21. stoljeća kroz kolektivna i osobna iskustva.

Izložena djela su umjetnički trag sirove emocije, traume, psiholoških stanja i iskustva zabilježenih u određenom trenutku, te ih je nužno sagledati kao takva. Prepoznatljivi pejzaži i lirske apstrakcije zamijenjeni su prizorima ljudskog razaranja i destrukcije. Kroz njih umjetnik zaranja duboko u vlastitu podsvijest i snove donoseći na površinu emocije i stanja u njihovoj punoj težini i izvornom obliku.

Upravo ta psihološka i emotivna nabijenost stvara mračne krajolike u kojima se postepeno otkrivaju akteri i prepoznatljivi elementi značajnih događaja isprepletenih sa nadrealnim i subjektivnim. Postupkom razotkrivanja, suočen sa samim sobom umjetnik suočava i publiku sa tamnom stranom čovječanstva, stranom kojoj je mjesto u zaboravu a ne na zidu.

Rođen je u Varaždinu 2. svibnja 1946. godine. U likovni svijet upućuje ga akademski slikar Gašpar Bolković – Pik, s otoka Raba, koji kao izuzetan likovni pedagog ostavlja trag u Varaždinu.

Do sada je realizirao tridesetak samostalnih izložbi u relevantnim galerijama te još 100-tinjak u Komornim izložbenim salonima, školama, institucijama i drugdje. Godine 2011. prima plaketu Grada Varaždina, a 2013. godišnju nagradu Likovnog udruženja Varaždin. Povodom  50 godina likovnog stvaralaštva, te 70 godina života organizira retrospektivnu izložbu “Trag Umjetnika” u Gradskom muzeju Varaždin, uz podršku Ministarstva kulture Republike Hrvatske. 2019 godine nagrađen je otkupnom nagradom na  Međunarodnom bienalu akvarela CASTRA u Ajdovščini / Slovenija.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!