U sklopu 65. obljetnice Muzeja Međimurja Čakovec postavljena je studijska izložba posvećena Stjepanu Leineru, prvom administratoru, muzejskom fotografu i preparatoru koji je u čakovečkom Muzeju proveo cijeli radni vijek.

Dokumenti, suveniri…

Stjepan Leiner prvi je arhivski manipulator za Međimurje, utemeljio je prvi fotolaboratorij i autor je prvih muzejskih suvenira. Izložba i publikacija sažeti su prikaz svih segmenata muzejske djelatnosti Leinera iz sačuvane muzejske dokumentacije i fototeke, probranih predmeta iz fundusa nekoliko muzejskih zbirki MMČ-a prikupljenih tijekom njegova rada te prvih muzejskih suvenira koje je samostalno kreirao, a sačuvani su u privatnom vlasništvu.

Javnost po prvi puta ima priliku vidjeti dokumentaciju za koju je Stjepan Leiner bio odgovoran. Izložba također daje uvid u njegovu stvaralačku osobnost izvan profesionalnoga muzejskog okvira te ga upoznajemo i kao likovno i pjesnički nadarenu osobu, zahvaljujući njegovoj kćeri, Lidiji Bajsić, koja je za izložbu posudila očeve likovne radove i stihove u rukopisima.

Autorica izložbe i publikacije je muzejska savjetnica Erika Nađ-Jerković, koja je na suradnju pozvala nekoliko stručnjaka

Pozdravne riječi brojnoj je publici uputila ravnateljica Muzeja Međimurja Maša Hrustek Sobočan koja je istaknula da su život i djelo marljivog muzejskog djelatnika visokih ambicija željeli predstaviti široj javnosti koja je, nažalost, nedovoljno upućena u njegov rad. Privremena pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Međimurske županije Blaženka Novak u svom je govoru naglasila da je 65. obljetnica rada ove ustanove značajna za cijelu županiju.

– Želim čestitati svim sadašnjim zaposlenicima Muzeja Međimurja te im izraziti zahvalnost na trudu koji ulažu u svoj posao. Muzej je trenutno jedno veliko gradilište, a projektom obnove Starog grada Zrinskih značaj ove ustanove poprimit će još veće razmjere – poručila je pročelnica Novak.

Zaslužni muzealci

Autorica izložbe i publikacije je muzejska savjetnica Erika Nađ-Jerković, koja je na suradnju pozvala nekoliko stručnjaka.

– Stjepan Leiner i Aleksandar Schulteis su prvi muzealci i utemeljitelji ove ustanove. Kada je 1954. godine osnovan Gradski muzej Čakovec, postojao je samo na papiru i postojala je želja da se smjesti u Stari grad. Međutim, tamo su boravili stanari.

Leiner je bio autor prvih muzejskih suvenira i prvi arhivski manipulator

Prvi ured i čuvaonica Muzeja bili su u stanu ravnatelja Schulteisa, no u roku od godinu dana stanari su iselili te su prostori preuređeni za potrebe ustanove. Spomenuti dvojac neumorno je obilazio teren prikupljajući muzejsku građu koju su potom preparirali i konzervirali – rekla je.

Važnost Stjepana Leinera prepoznao je i Muzejski dokumentacijski centar u Zagrebu, pa će tako prvi ravnatelj i prvi zaposlenik čakovečkog muzeja, Aleksandar Schulteis i Stjepan Leiner, biti uvršteni u Arhiv zaslužnih muzealaca tijekom ove godine, što je prilikom otvorenja objavila kustosica Muzejskoga dokumentacijskog centra Iva Validžija. Prigodni kulturni program izvele su članice ŽVS Pučpuljike.

Izložba je postavljena u Izložbenom salonu Muzeja Međimurja Čakovec, a može se razgledati do 5. svibnja.

Komentari

Komentara

loading...