Povežite se s nama

Život i društvo

U Novoj Vesi u rad pušten semafor koji „kažnjava“ vozače

Objavljeno:

- dana

U Novoj Vesi u rad pušten semafor koji „kažnjava“ vozače, u Ludbregu završili radovi vrijedni 1,2 milijuna kuna.

– Sigurnost djece nam je primarna, ovaj semafor ćemo u suradnji s PU Varaždinskom dopuniti i s kamerama. Ovo je drugi takav semafor u našoj Županiji , a postoji ih nekoliko i na državnim cestama. Očekujem od ŽUC-a i PU Varaždinske popis svih kritičnih točaka po Županiji, te ćemo za vrijeme našeg mandata svugdje gdje se ustanovi da je neophodno, a posebno ako je u blizini škole ili gdje je frekvencija male djece veća, postaviti upravo ovakav uređaj – rekao je župan Čačić.

Županijska uprava za ceste je uložila 320.000 kuna u uređaj koji bi trebao donijeti sigurnost te smirenje prometa u ovom naselju, u kojem su veliki problem predstavljali vozači koji su prekoračili dopuštenu brzinu.

Riječ je o semaforu koji „kažnjava“ sve vozače koji se ne pridržavaju propisa: u slučaju prebrze vožnje, na semaforu se pali crveno svjetlo. U slučaju da vozači neće poštovati ni ovu prometnu signalizaciju, kod Područne škole Nova Ves bit će postavljena i kamera koja će 24 sata nadzirati promet, pa će svi koji će „projuriti“ kroz crveno biti oštro kažnjeni.

Na sigurnost pješaka i ovaj semafor osvrnuo se i načelnik Policijske uprave Varaždinske Predrag Benčić koji je istaknuo kako je ovo važan iskorak i dobro tehničko rješenje s ciljem zaštite pješaka, posebice djece.

– Ovo je jedan dobar primjer brige o sigurnosti pješaka. Djeca će sada na jedan sigurniji način doći do svoje škole. – rekao je Benčić.

Župan Čačić je s županijskim vijećnikom Nenadom Koščakom, ravnateljem ŽUC-a Tomislavom Osonjačkim i predsjednikom upravnog vijeća Krešimirom Horvatom obišao i ceste na području Grada Ludbrega, u koje je uloženo 1,2 milijuna kuna. U obilasku završetka radova na prometnicama pridružila im se i zamjenica gradonačelnika Ludbrega Renata Potočnik.

Proširena je lokalna cesta u Vinogradima Ludbreškim u dužini od 600 metara, postavljen novi asfaltni tepih te je riješena odvodnja oborinskih voda, u što je uloženo 785.000 kuna, što je s 75 posto financirala Županijska uprava za ceste, a 25 posto Grad Ludbreg. Radovi su izvedeni da bi cesta bila sigurnija za sve sudionike u prometu, a kao nastavak dugogodišnjeg programa uređenja lokalnih cesta.

Na županijskoj cesti u Ludbregu izgrađen je potporni zid te nogostup, koji su vrijedni 432.000 kuna. U ukupnoj dužini od 350 metara izvedena je stabilizacija pokosa betonskim zidom, čime su spriječeni daljnji problem s urušavanjem. Župan je naglasio kako u Varaždinskoj županiji postoji 65 evidentiranih klizišta, da bi se ona sanirala potrebno je najmanje 32 milijuna kuna, a za sanaciju klizišta godišnje je predviđeno četiri milijuna u proračunu ŽUC-a, što je apsolutno nedostatno.

Život i društvo

Znate li koja marka automobila se najviše krade u Hrvatskoj?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

MUP je objavio publikaciju “COVID i kriminalitet u 2020. – Komentar pokazatelja sigurnosti u Republici Hrvatskoj”.

Može se naći niz zanimljivih podataka, a mi smo odlučili izdvojiti onaj o krađi vozila.

Tijekom 2020. godine prijavljene su u Hrvatskoj 703 krađe, teške krađe i neovlaštene uporabe cestovnih motornih vozila, odnosno otuđena su 523 vozila, a što je za 28,5 % manje u odnosu na 2019. godinu kada je otuđeno 731 vozilo.

Pronađeno je i vlasnicima vraćeno 475 vozila, odnosno 73,3 %, što se može objasniti i smanjenim brojem krađa, objašnjavaju iz policije.

Od ukupnog broja otuđenih putničkih vozila zanimljivo je da je iz operativnih evidencija policije vidljivo kako 97 % otuđenih putničkih vozila nije imalo ugrađenu dodatnu zaštitu protiv krađe izuzev one tvornički ugrađene.

Među metama najčešće se bilježe vozila iz grupacije Volkswagen (29,9 %), potom francuski proizvođači (Renault/Peugeot/Citroën) 14,9 %, vozila proizvođača Opel 10,3 % i druga.

Nastavite čitati

Život i društvo

“Na području Općine Breznički Hum nema nezaposlenih jer se ulaže u poslovne zone”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kako bi se nastavio nesmetani napredak, Općina Breznički Hum donijela je izmjene i dopune općinskoga Prostornog plana, a s načelnikom Zoranom Hegedićem razgovarali smo o ulaganjima u proteklom razdoblju te planovima za budućnost.

U protekle četiri godine znatno se ulagalo u infrastrukturne projekte. Najveći projekti bili su u vodovodnoj mreži, iz sustava Varkoma. Završen je projekt gradnje vodovodne mreže između naselja Gornji Hum i Šćepanje. Projekt je vrijedan oko 16 milijuna kuna i financiran je iz fondova EU-a. Drugi projekt još nije završen jer je izvođač radova bankrotirao, pa sada Varkom mora naći novog. Gotovo sva naselja pokrivena su vodovodom. Nastavljeno je i asfaltiranje lokalnih cesta. Također, na području Općine postavljeno je kompletno nova električna mreža, a na stupove LED rasvjeta. Na taj način godišnje se uštedi oko 10.000 eura, a novac se koristi za stipendije.

Također, Općina Breznički Hum u protekle je tri godine radila izmjene Prostornog plana, koje su i završene, s ciljem omogućavanja infrastrukturnih projekata. Važna im je cestogradnja, pa se gradi cesta Zagreb – Marija Bistrica – Prepuštovec – Popovec s odvojkom za Breznički Hum.

– Mi smo najmanja općina u Varaždinskoj županiji, s najmanjim izvornim proračunom. Ipak, u naše tri poslovne zone trenutno imamo investicije u vrijednosti od 10 milijuna eura. Općina nema svoje zemljište, sve su to investicije privatnih poduzetnika. Zona uz glavnu cestu je puna, ali i dalje mi se javljaju poduzetnici za preostale zone. Mi smo Prostorni plan pripremili za potrebe poduzetnika. Malo novaca nam ostaje, pa se oslanjamo na projekte financirane iz sredstava EU-a te ministarstava – objasnio je načelnik Zoran Hegedić.

U Brezničkom Humu uređuje se groblje

Među projektima koji su gotovo u potpunosti financirani EU novcem valja istaknuti uređenje groblja u Brezničkom Humu. Projekt je vrijedan više od 600.000 kuna, a 400.000 je stiglo iz EU-a. Općina je za novi investicijski ciklus pripremila projekt stare škole, u kojoj će se uređivati prostorije za Limenu glazbu „Sveti Martin“ i druge udruge. Vatrogasci koji djeluju na području Općine Breznički Hum imaju u potpunosti uređene prostore. Općina Breznički Hum iz svojih je sredstava kupila dva vatrogasna vozila, radi se o investiciji vrijednoj oko 280.000 kuna.

Među europskim projektima je i proslava Martinja, koja zbog koronavirusa nije provedena. Radi se o međunarodnoj suradnji iz projekta “Europa za građane”, a vrijednost iznosi 25.000 eura.

– Mi na području Općine Breznički Hum nemamo nezaposlenih. Napravili smo i Strategiju razvoja turizma. Naše poslovne zone prihvatljivo su poslovno okruženje investitorima i oni rade nove pogone. Općina ima nešto više od 1300 stanovnika, a u tvrtkama na općinskom području radi oko 500 ljudi te će se otvarati i nova radna mjesta. Imamo i nekoliko većih poljoprivrednih gospodarstava te dvije vinarije. Očekujem da će se zbog navedenoga ovamo početi vraćati stanovnici. Želja nam je da se stare kuće obnove te da se iskoriste za turizam. Dobro je da smo blizu Zagreba – jasan je načelnik Zoran Hegedić. Načelnik najavljuje proširenje poslovnih zona, gradnju servisnih cesta, a planu je i gradnja turističkoga kampa jer od Balatona do Jadrana nema takvog smještaja.

Društveni život

Općina Breznički Hum riješila je i problem brige za djecu vrtićke dobi. Temeljito je općinskim sredstvima uređena Područna škola u Šćepanju, a privatni partner je ondje otvorio igraonicu. Općini je to sada trošak od nula kuna jer se za zaposlene brine privatni partner, a Varaždinska županija plaća režije. Općina također roditeljima sufinancira trošak igraonice, a jednak iznos dobivaju roditelji čija djeca polaze vrtiće u drugim mjestima.

Područna škola Šćepanje preuređena je u igraonicu

– Igraonicu polazi 20-ak mališana, a standard je bolji nego na drugim mjestima jer se jedna teta brine za šest mališana – poručio je načelnik.

Na općinskom području djeluje više udruga, a Općina se ponosi manifestacijom „Starinski žmaki“. S tim u vezi žene su se organizirale i tijekom svibnja trebale bi predstaviti kuharicu u kojoj su skupile starinske recepte. Limena glazba zbog epidemioloških mjera ne može nastupati, pa snima CD. Ove će se godine održati i 10. likovna kolonija u Šćepanju, a umjetnici doniraju nastale slike, koje se zatim prodaju u humanitarne svrhe.

Općina Breznički Hum među prvima je uvela gerontodomaćice putem javnih radova, koje se brinu za starije sugrađane, a taj se projekt i dalje provodi kroz “Zaželi II.” te u suradnji s Crvenim križem Varaždinske županije. Četiri žene brinu se za 50-ak građana.

Stambeni kontejner

Isto tako, Općina isplaćuje pomoć za novorođenčad, kupljeno je reciklažno dvorište te nova oprema za čišćenje snijega, a nakon potresa na petrinjskom području kupljen je jedan kontejner za stanovanje.

Nastavite čitati