Povežite se s nama

Život i društvo

U Novom Marofu besplatni udžbenici i radne bilježnice za nove srednjoškolce

Objavljeno:

- dana

Grad Novi Marof osigurao je besplatne udžbenike i radne bilježnice za učenike prvih razreda Srednje škole Novi Marof te stipendije srednjoškolcima koji su odlučili upisati prije svega neke od deficitarnih zanimanja na tržištu.

Za to je u gradskom proračunu osigurano 180 tisuća kuna od čega 70 tisuća za udžbenike te 110 tisuća za stipendije.

Prilikom podjele udžbenika, u četvrtak u prostorima Srednje škole Novi Marof, gradonačelnik, HDZ-ov Siniša Jenkač, kazao je kako je to još jedna motivacija da se upiše srednja škola u Novo Marofu, ali i pomoć roditeljima srednjoškolaca.

– Podijelili smo udžbenike svima onima koji su upisali prvi razred srednje škole u Novom Marofu. Te knjige se, naravno, neće bacati, nego će se iskorištavati i za naredne generacije, a sve ono što će trebati dokupiti i što će trebati novo osigurati tu je Grad Novi Marof. Dogovorena je dugoročna suradnja, tako da je to još jedna dodatna motivacija svima onima koji razmišljaju o tome gdje upisati srednju školu – neka to učine u Novom Marofu – kazao je Jenkač.

Prilikom podjele udžbenika gradonačelnik je izrazio zadovoljstvo što je ove godine povećan interes za Srednjom školom u Novom Marofu.

– Napravili smo zaista mnogo na promociji SŠ Novi Marof, ravnateljica, svi učitelji i Županija i to je počelo davati rezultate. No, taj posao nikad ne smije jenjavati, na njemu moramo stalno raditi jer se jednostavno moramo izboriti za svoje mjesto pod suncem – zaključio je Jenkač.

Ravnateljica Srednje škole Novi Marof Jasminka Behin istaknula je da je okončano petogodišnje razdoblje velikih ulaganja i obnove školskog objekta zahvaljujući čemu učenici novomarofske škole imaju odlične uvjete pohađanja nastave. Najavila je kako će se i dalje raditi na samom opremanju škole i iako ona kao ustanova nije uključena u eksperimentalno provođenje kurikularne reforme u potpunosti je spremna za „Školu za život“. Ujedno je najavila skoro obilježavanje 5. godišnjice rada škole koja već sada iza sebe ima velike uspjehe učenika na državnim i međunarodnim natjecanjima. Priznanje je stiglo i od Ekonomskog fakulteta iz Zagreba budući da već sada iz Novog Marofa na taj studij u Zagrebu stižu odlični učenici.

A nakon što je bio na podjeli besplatnih udžbenika gradonačelnik je u Kulturnom centru „Ivan Rabuzin“ podijelio 22 ugovora za stipendiranje novomarofskih srednjoškolaca.

– Mi smo pioniri u stipendiranju srednjoškolaca. Drago mi je da se javilo 22-oje srednjoškolaca. Praktički, svi koji su se javili dobili su stipendije, a spremni smo iduće godine broj stipendija i povećati. To je doprinos koji mi kao Grad činimo da bi omogućili našim sugrađanima, roditeljima, da lakše prebrode školovanje djece. Srednjoškolcima pak nudimo više motiva da upišu deficitarna zanimanja koja definitivno nisu manje vrijedna, nego u ovom trenutku postoje sve traženija – istaknuo je Jenkač.

Većina stipendija je za neka od obrtničkih zanimanja koja su deficitarna na tržištu prema sugestijama županijskog Upravnog odjela za školstvo te u dogovoru s Gospodarskom i Obrtničkom komorom.

– Akceptirali smo sva mišljenja i prijedloge. Također, i ubuduće ako netko ima bilo kakav prijedlog mi ćemo ga prihvatiti jer nam je interes da što više mladih ljudi upisuje deficitarna zanimanja – zaključio je Jenkač.

Inače, stipendija za spomenuta 22 srednjoškolaca iznosi 500 kuna mjesečno za svakog učenika tijekom deset mjeseci školske godine.

Život i društvo

Svi Sveti: sveta misa u 15 sati u crkvi Dobrog Pastira, potom slijedi molitva kod križa

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Bliži se svetkovina Svih svetih, stoga su iz Varaždinske biskupije izvijestili gdje će se održati središnja svečanost.

Naime, na svetkovinu Svih svetih, u ponedjeljak, 1. studenoga, varaždinski biskup Bože Radoš predslavit će euharistijsko slavlje u crkvi Dobrog Pastira poslijepodne u 15 sati.

Nakon svete mise biti će zajednička molitva kod središnjeg križa na varaždinskom groblju.

Nastavite čitati

Život i društvo

Jelena Toth predstavila Špancirfest na međunarodnom kongresu u Solinu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Špancirfest je, kao uspješni primjer održivog kulturno-turističkog proizvoda, predstavljen na 7. Međunarodnom kongresu povijesnih gradova, koji je od 19. do 22. listopada održan u Solinu.

Kongres je, po prvi puta u Hrvatskoj, bio osmišljen u novom konceptu, kojeg najbolje opisuje njegovo geslo „Meet, share & build“ s ciljem povezivanja dionika razvoja turizma u povijesnim gradovima, razmjene iskustava, posebice u promotivnim aktivnostima te stvaranja novih proizvoda.

Kao tema kongresa odabrana je zaštita i interpretacija povijesnih atrakcija i lokaliteta u povijesnim gradovima diljem Hrvatske i to kroz tzv. benchmarking s gradovima diljem Europe.

U sklopu kongresa je održana i panel diskusija na kojoj je direktorica Turističke zajednice grada Varaždina Jelena Toth pred brojnim sudionicima iz cijele Hrvatske, ali i gostiju iz Belgije, Italije te Srbije, održala prezentaciju o Špancirfestu kao oglednom primjeru održivog turističkog proizvoda.

– Varaždin je strateški orijentiran na razvoj kulturnog turizma, a temelj za taj smjer proizlazi iz iznimne vrijednosti njegove povijesne gradske jezgre, koja je sastavni dio brojnih turističkih proizvoda, među kojima je Špancirfest najpoznatiji i turistički najvrjedniji. Uz to, Špancirfest je, usprkos svojoj veličini, izvrstan primjer održivog turističkog proizvoda koji igra ulogu katalizatora cijelog niza djelatnosti, prije svega kulturnih i kreativnih industrija. Kao takav, Špancirfest ima iznimno važnu ulogu i u gospodarskom, ali i društvenom razvoju Varaždina što dokazuju njegov uspjeh i dugovječnost – navode iz TZ grada Varaždina.

I dodaju: – Špancirfest je fleksibilan, koristi povijesne resurse kao sastavni dio svoje privlačnosti, a kontinuiranim promjenama i otvaranjem novih tematskih i sadržajnih cjelina pokazao se sposobnim zadržati kontinuirano rast kroz dugi niz godina te se uspješno oduprijeti i najvećim izazovima, poput pandemije COVID-19, koja je ostavila duboke posljedice na event-industriju – poručili su iz turističke zajednice.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje