Povežite se s nama

U fokusu

U Novom Marofu podijeljeno 18 novih potpora roditeljima za novorođenčad

Objavljeno:

- dana

NAKNADE ZA NOVOROĐENE

U Gradu Novom Marofu po peti su put u ovoj godini podijeljene potpore za novorođene. Za 18 novih potpora osigurano je ukupno 26,5 tisuća kuna.

Riječ je o 18 novih potpora koje su u petak uručene roditeljima kao pomoć u nabavci osnovnih potrepština u prvim mjesecima života njihovih mališana. Prema odluci Grada Novog Marofa pravo na jednokratnu novčanu potporu za novorođeno prvo dijete imaju roditelji ili samohrana majka u iznosu od 1.000 kuna, a za drugo i svako naredno dijete, novčana potpora se povećava za 500 kuna po djetetu.

U dosadašnjih pet podjela od početka godine dodijeljene su 104 potpore za što je iz proračuna izdvojeno 148 tisuća kuna. Gradonačelnik Siniša Jenkač naglasio je da je ovim potporama nadmašena brojka iz prošle godine od 102 potpore za što je tada utrošeno 148,5 tisuća kuna. Dodajmo da je 2014. za potpore novorođenima utrošeno 147 te godinu dana ranije 177 tisuća kuna.

Približan iznos, odnosno ukupno 170 tisuća kuna, predviđeno je da će se utrošiti do kraja ove godine.

Najbrojnija obitelj

– Iako ukupan iznos za potpore raste u odnosu na prošlu godinu to je povećanje rashoda koje s veseljem i zadovoljstvom pratimo jer više potpora znači i više malih  Novomarofčana. Ovo je samo početak brige Grada za naše najmlađe stanovnike koja se kasnije nastavlja kroz sufinanciranje cijene vrtića, kao i sufinanciranje raznih programa i pomoći kroz osnovnoškolsko i srednjoškolsko razdoblje do stipendija za naše studente – kazao je gradonačelnik.

Podsjetio je da je samo u prošloj godini isplaćen iznos od 2,8 milijuna kuna za sufinanciranje cijene vrtića. Ta razina izdvajanja sredstava predviđena je i u ovoj godini.

Inače, zanimljivost ove dodjele potpora je što su ju primili Štefica i Zvonko Slunjski iz Završja Podbelskog za sedmo dijete u obitelji. Uz još jednu obitelj iz Mađareva, koja ima osmero djece, riječ je o najbrojnijoj obitelji na području grada Novog Marofa.

 

 

 

 

Izvor: Arhiva RT
Foto:

U fokusu

Varaždin: osigurano novih 30 milijuna europskih kuna za sortirnicu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U utorak, 9. ožujka 2021. godine u Gradskoj vijećnici je  gradonačelnik Ivan Čehok s velikim zadovoljstvom potpisao ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava kojim se iz EU fondova financira izgradnja i opremanje postrojenja za sortiranje odvojeno prikupljenog otpadnog papira, kartona, metala, plastike i drugih materijala.

Riječ je o izgradnji i opremanju  sortirnice u ukupnoj vrijednosti 35.800.000 kuna od čega će Grad Varaždin zajedno s ostalim općinama dobiti bespovratno 30.400.000 kuna. To znači da je Grad Varaždin zajedno s još 19 jedinica lokalna samouprave dužan osigurati samo 10 posto ukupnih sredstava, a 90 posto sredstava osigurava  Europska unija.

Gradonačelnik Grada Varaždina dr.sc. Ivan Čehok je po potpisivanju ugovora izjavio da je to jako važan objekt  i gospodarska djelatnost jer je riječ o gospodarenju otpadom, sortiranju različitih vrsta otpada.

– To će, prije svega, omogućiti gospodarenje otpadom u skladu s pravilima Europske unije, a donijet će  veću čistoću i urednost te brže zbrinjavanje otpada. Naravno, to će također dovesti do pojeftinjenja ukupne cijene zbrinjavanja otpada s obzirom na to da se sada mogu razvrstati i izdvojiti one frakcije otpada koje je moguće na tržištu i prodati. To je još jedan pokazatelj uspješnosti Grada Varaždina u privlačenju europskih novaca  s obzirom na to da je ovdje  riječ o devedesetpostotnom financiranju iz EU fondova, a na Grad Varaždin i drugih 19 jedinica otpada samo deset posto. Jednako tako je važno i kao gospodarska djelatnost s obzirom da se radi o gospodarskom objektu u kojem će se zaposliti novi radnici – rekao je gradonačelnik.

Lokacija sortirnice je uz postojeće reciklažno dvorište, a izgradnja će početi ove godine. Kako je navedeno, time Grad Varaždin zapravo zaokružuje taj važan komunalni proces.

Samo je desetak gradova u Hrvatskoj uspjelo aplicirati i dobiti sredstva za tu namjenu iz Europske unije što znači da je Grad Varaždin bio spreman na taj način zaokružiti jednu vrlo važnu djelatnost.

Nastavite čitati

U fokusu

Jasenka Friščić SDP-ova je kandidatkinja za gradonačelnicu Ivanca

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradska organizacija SDP-a Grada Ivanca 8. ožujka je prigodno, povodom Dana žena, ispred kina u Ivancu predstavila diplomiranu socijalnu radnicu Jasenku Friščić kao kandidatkinju za gradonačelnicu Ivanca na predstojećim lokalnim izborima.

Diplomirani inženjer građevine Dalibor Patekar SDP-ov kandidat za zamjenika gradonačelnika.

– Prvo zahvaljujem svojim prijateljima i stranačkim kolegicama i kolegama iz SDP-a koji su me podržali u nastojanju da istaknem svoju kandidaturu za gradonačelnicu Grada Ivanca. Da. Grad je lijep, ali smatram da postoji jako puno prostora za napredak i da moji suradnici koji me podržavaju i ja svakako možemo upravljati gradom bolje od ovoga. Imam iskustvo koje sam stekla u dugogodišnjem radu kroz Gradsko vijeće, kao član istog i u jednom razdoblju kao predsjednica Gradskog vijeća, kao član nekadašnjeg Poglavarstva i kao zamjenica gradonačelnika, ali koji rad se do sada možda i nije znalo politički ozbiljnije valorizirati u gradu. Naslušat ćemo se ovih dana programa od svih političkih opcija, no mi kao stranka okrenuli smo se sadašnjim problemima koji tište sve naše građane i zbog toga ćemo voditi računa o potrebama svih dobnih skupina – rekla je Friščić.

Najavila je da SDP želi osigurati besplatan i dostupan dječji vrtić za svu djecu predškolskog uzrasta na području cijelog Grada Ivanca. Uvesti jednosmjensku nastavu s produženim dnevnim boravkom za sve učenike za koje će to biti potrebno te još niz pomoći za građane iz svih skupina.

Potporu SDP-ovim kandidatima na lokalnim izborima došla je dati i saborska zastupnica, te predsjednica županijske organizacije SDP-a Barbara Antolić Vupora.

Nastavite čitati