Povežite se s nama

Međimurje

U obilasku vinograda za Katružu prikupili tonu grožđa i 2500 kuna

Objavljeno:

- dana

PO VINOGRADIMA

Međimurska zaklada solidarnosti “Katruža” i Radio 1 i ove su godine organizirali tradicionalnu akciju “Radio gorice za Katružu”.

Akcija je realizirana s ciljem prikupljanja grožđa, mošta i novca, a prikupljena sredstva će se koristiti za kupnju lijekova, plaćanje operacija i drugih medicinskih pomagala za osobe s područja Međimurske županije.Posjet vinogradima započeo je u Stanetincu kod obitelji Čavničar.

Donacije u grožđu, moštu i novcu darovali su Branko Ladić iz Macinca, Drago Horvat iz Gornjeg Hrašćana, obitelj Šipek iz Nedelišća, Anđelko Senčar iz Strahoninca, Đurđica i Antun Horvat iz Svetog Urbana, Miran Antolić iz Svetog Urbana, Marijan Perger iz Macinca, Franjo Bratković iz Macinca, Katarina Magdalenić iz Črečana, Stjepan Leček iz Nedelišća, Darko Posavec iz Črečana, Dušan Preiner iz Svetog Urbana, Vinska kuća “Medenjak” iz Svetog Urbana, Stjepan Lovrec iz Gornjeg Mihaljevca, Ivan Prnjić iz Mihovljana, Smiljana i Miro Špiranec iz Nedelišća, Zlatko Leček iz Pretetinca, Mirjana i Mladen Perišić iz Nedelišća, Božidar Hasan iz Vučetinca, Kristina Fric iz Čakovca, obitelj Holcinger iz Savske Vesi, Biserka i Ivica Jurgec iz Strahoninca, Radovan Škrobar iz Svetog Urbana, Viki Tolley iz Toronta, Zvonimir Lesar iz Gornjeg Hrašćana, Dragutin Srnec iz Svetog Urbana, Alen Jaklin iz Macinca, Slavica i Rudi Bogdan iz Svetog Urbana, Danica i Drago Grašić iz Strahoninca, Edo Zadravec iz Svetog Urbana, Krunoslav Krampač, Brigita i Željko Dobranić iz Slemenice, Gordana Molnar iz Svetog Urbana i Nevenka Blagus iz Macinca.

Akciji se pridružio i međimurski župan Matija Posavec, a za dobro raspoloženje tijekom obilaska pobrinuli su se članovi Skandal benda te Josip Sanjković Mitrica. Tijekom akcije prikupljeno je 1175 kilograma grožđa i mošta te nešto više od 2500 kuna.

Grožđe je otkupio vinogradar i vinar Alojz Tomšić iz Železne Gore, koji je sudionike akcije okrijepio svojim izvrsnim vinima. Završetak pohoda već je tradicionalno bio kod Josipa Radeka Harija, gdje su svi sudionici akcije mogli uživati u izvrsnom bograču.

 

Izvor:
Foto:

Međimurje

Grad Čakovec se pridružio obilježavanju Nacionalnog dana multiple skleroze

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nacionalni dan multiple skleroze obilježava se 26. rujna. 

Tim povodom mnogobrojne institucije, udruge, pojedinci i drugi daju svoj doprinos isticanjem narančaste boje koja predstavlja boju te bolesti.

Kako bi dao podršku, i Grad Čakovec pridružio se ovogodišnjem obilježavanju, osvjetljavanjem zgrade Doma sindikata narančastom bojom.

Društvo multiple skleroze Međimurske županije trenutno broji 102 člana, najčešće s utvrđenim postotkom invalidnosti između 80 i 100 posto, a svaka osoba oboljela od MS-a ima trajni invaliditet.

Broj članova se iz godine u godinu povećava, a bolest se najčešće javlja između 20. i 45. godine života.

Multipla skleroza je teška autoimuna neurološka bolest te je s razlogom nazivaju “bolest s tisuću lica” budući da svaka oboljela osoba ima različite simptome i različitu težinu same bolesti.

Kod svih oboljelih je jedno zajedničko, a to je vrlo oslabljen imunitet. U svijetu oko 2,5 milijuna ljudi boluje od multiple skleroze.

Cilj obilježavanja dana multiple skleroze je povezivanje i sudjelovanje ljudi, grupa i organizacija u događajima i aktivnostima kako bi se podigla svijest o multiploj sklerozi kao globalnom problemu te uputio poziv na veću suradnju u istraživanju bolesti na međunarodnoj razini.

Nastavite čitati

Međimurje

Murskom Središću 253.000 kuna za kupnju 3900 kanti za papir i plastiku

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Mursko Središće dobio je putem javnog poziva Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost 253.000 kuna za kupnju 3900 spremnika za smeće. Riječ je o projektu kupnje po 1950 plavih i žutih spremnika čija je ukupna vrijednost 633.500 kuna, dok će Fond iznos sufinancirati s 40 posto. Riječ je o maksimalnom mogućem iznosu sufinanciranja, dok će se preostali novac namaknuti iz gradskog Proračuna.

– Odobrenjem projekta vreće koje su se do sada koristile za odvoz papira i plastike odlaze u povijest. Već ranije su nabavljene zelene kante za miješani komunalni otpad te smeđe kante za biootpad. Dakle, sva domaćinstva na području Murskog Središća koja su uključena u sustav odvoza smeća nakon provedenog postupka javne nabave dobiti će plavu i žutu kantu – poručili su iz Grada Murskog Središća.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje