Povežite se s nama

Život i društvo

U obnovu Područne škole Nedeljanec uloženo gotovo milijun kuna

Objavljeno:

- dana

Zgrada Područne škole u Nedjeljancu obnovljena je nakon čak 64 godine, i to bespovratnim EU sredstvima i sredstvima Varaždinske županije.

U srijedu, 3. travnja, održana je završna konferencija projekta pod nazivom „Energetska obnova zgrade Područne škole Nedeljanec na adresi Varaždinska 108, Nedeljanec“. Prema ugovoru o dodjeli bespovratnih sredstava, ukupna vrijednost projekta je 970.595,25 kuna. IzEuropskog fonda za regionalni razvoj, Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, Prioritetna os 4 – Promicanje energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije odobreno je 545.553,24 kune ili 56,21 posto, a Varaždinska županija je osigurala 425.042,01 kunu ili 43,79 posto, od čega je 240.502,06 kuna iz Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata.

Zahvaljujući radovima, predviđa se godišnja ušteda energije za grijanje od 52,63 posto u odnosu na potrošnju prije energetske obnove, dok će se emisija CO2 smanjiti za 52,55 posto. Nakon Područne škole Julijane E. Drašković Cvetlin, ovo je druga škola ove godine u kojoj je svečano obilježen završetak radova na energetskoj obnovi.

– Područna škola Nedeljanec ima 60 učenika, koji su ovime zapravo dobili novu školu. Energetskom obnovom objekt je dobio novi, ljepši izgled, poboljšani su uvjeti boravka i rada djece i nastavnika, a uz to će se ostvarivati značajne uštede na energentima. Iznimno je važno i to da će kod učenika i djelatnika biti podignuta svijest o učinkovitom korištenju energije. Izvan projekta, Županija je izdvojila dodatnih 300.000 kuna za zamjenu krovišta. Kao što znate, ovo je jedna od 22 školske zgrade u koje se ulaže u sklopu velikog investicijskog ciklusa koji je pokrenula Varaždinska županija. Već sljedeći tjedan završnu konferenciju imat ćemo u Područnoj školi Lovrečan i moram priznati da nas ovakve obveze nakon dobro odrađenog posla iznimno vesele – istaknuo je zamjenik župana Tomislav Paljak.

Zgrada PŠ Nedeljanec, čija je matična škola OŠ Vidovec, otvorena je davne 1955. godine. Danas je to jedna od rijetkih škola koja se može pohvaliti da je povećala broj učenika. – U dvije godine se broj učenika povećao s 49 na 60, na što smo ponosni. Radove na energetskoj obnovi smo uspješno priveli kraju, pri čemu moram istaknuti da smo obnovili cijelu školsku zgradu koja je bila u derutnom stanju. Istovremeno, očuvali smo vrijedne žbukoreze. Naime, 1955. godine, kad je škola otvorena, akademski slikar Julije Merlić izradio je tri žbukoreza koji su danas pod zaštitom Konzervatorskog odjela u Varaždinu. Stoga na tim dijelovima zgrade ovojnica nije izvedena izvana, nego iznutra te su Merlićevi radovi ostali netaknuti – rekao je ravnatelj OŠ Vidovec Predrag Mašić.

U sklopu projekta energetske obnove izvedena je toplinska izolacija vanjskih zidova sistemom ETICS, toplinska izolacija stropa prema negrijanom tavanu te grijanog kosog krova. Postojeća stolarija je zamijenjena, moderniziran je sustav grijanja, a ugrađeni su i toplinski solarni kolektori. Zahvaljujući svim tim ulaganjima, zgrada je iz energetskog razreda E prešla u razred C.

Ugovor o dodjeli bespovratnih EU sredstava potpisan je u lipnju 2018. godine, a u postupku javne nabave je za izvođača radova izabrana tvrtka Građevinarstvo Stipić d.o.o. iz Svetog Ivana Zeline s kojima je ugovor za radove energetske obnove potpisan u srpnju prošle godine. Savjetodavnu podršku u provedbi projekta pružala je AZRA d.o.o., koja je upravljala i administrirala projektom. Na konferenciji su bili i direktor AZRA-e Borko Mikić, ravnatelj JURA-e Krunoslav Blaži te predstavnica Općine Vidovec Silvija Zagorec.

Život i društvo

“Sestre u OB Varaždin i u trećem valu rade požrtvovno, jer su nam bolesnici na prvom mjestu”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

S obzirom na pandemiju i tešku situaciju s koronavirusom u Općoj bolnici Varaždin, kao i obilježavanja Međunarodnog dana sestrinstva, 12. svibnja, podršku djelatnicima bolnice došao je pružiti Mario Gazić, predsjednik Hrvatske komore medicinskih sestara.

Povodom Međunarodnog dana sestrinstva čestitao je kolegicama i kolegama iz OB Varaždin njihov dan.

– Došao sam iskazati potporu kolegicama i kolegama u varaždinskoj Bolnici koji stvarno požrtvovno rade svoj posao na dobrobit naših građana. Ova pandemija pokazala je koliko su bitne medicinske sestre, a kolegice i kolege u Varaždinu i u Novom Marofu i Klenovniku stvarno su preuzeli veliki teret i podnijeli veliku žrtvu u ovoj borbi s pandemijom COVID-a – rekao je Gazić i podsjetio kako Varaždinska županija, koja je donedavno imala najveće brojke, još uvijek ima velik broj zaraženih i hospitaliziranih, te da takvu situaciju kolegice i kolege s velikom profesionalnošću nose na svojim leđima.

Međunarodni dan sestrinstva obilježava na dan rođenja osnivačice modernog sestrinstva Florence Nightingale 12. svibnja.

Pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo u OB Varaždin, Anica Sekovanić istaknula je kako će sestre u varaždinskoj Bolnici skromno obilježiti taj dan zbog aktualne situacije s koronavirusom kada su druženja ograničena.

SONY DSC

– Čitavo vrijeme borbe protiv COVID-a na ispomoć su nam dolazile i sestre iz drugih ustanova, iz Varaždinskih Toplica, Zagreba, Knina, Virovitice, Koprivnice, Siska, bolnice Magdalena kojima smo zahvalni na pomoći. Sestre u OB Varaždin i u trećem valu rade požrtvovno, imamo veliki broj i prekovremenih sati i neiskorištenih godišnjih odmora, jer su nam bolesnici na prvom mjestu. Varaždinske medicinske sestre su uz bolesnika 24 sata na dan, a najveća im je nagrada njihov osmijeh i ozdravljenje – rekla je Sekovanić.

Upozorila je kako nedostaje zdravstvenog kadra te zahvalila nezdravstvenom kadru koji je također dao velik doprinos u borbi protiv COVID-a.

Glavni tehničar službe za produženo liječenje i palijativnu skrb Novi Marof, Ivan Tuk, složio se da će i ove godine obilježavanje Međunarodnog dana sestrinstva proći u znaku COVID infekcije.

U Službi za Plućne bolesti i TBC Klenovnik zbrinjavaju se pacijenti oboljeli od Covida-19 kao i ostali bolesnici oboljeli od kroničnih bolesti o kojima skrbi stotinjak medicinskih sestara i tehničara.

U Općoj bolnici Varaždin rade i druge djelatnosti, od palijativnog dijela bolnice, produženog liječenja, polikliničkog dijela, hemodijalize, unatoč koronavirusu, a najveći teret ove krize, nose medicinskih sestara i to rade vrlo uspješno.

Nastavite čitati

Život i društvo

Ne zaboravite kišobran: očekuje nas nekoliko kišnih dana

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U središnjoj će Hrvatskoj danas, 12. svibnja, biti promjenljivo oblačno s povremenom kišom, a lokalno su mogući i izraženiji pljuskovi praćeni grmljavinom, uglavnom u drugom dijelu dana.

Prema pisanju DHMZ-a, najviša temperatura zraka kretat će se između 18 i 20 °C.

Promjenljivo i nestabilno vrijeme nastavit će se i u danima koji su ispred nas.

Povremeno će biti kiše, lokalno moguće i pljuskova praćenih grmljavinom, no veseli podatak da neće biti hladno, dnevna temperatura će biti iznad 15 °C. Prema prvim prognozama, kiša će padati i u dane vikenda.

Sunčanije vrijeme bez kiše očekuje se tek u idućem tjednu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!