Povežite se s nama

U fokusu

U odnosu na prošli, proračun veći 4,7 milijuna kuna

Objavljeno:

- dana

TRNOVEC BARTOLOVEČKI

Općinski vijećnici Trnovca Bartolovečkog jednoglasno su prihvatili proračun za 2016. godinu, u iznosu od 18,1 milijun kuna.

Riječ je o povećanju od čak 35,5 posto u odnosu na ovogodišnji proračun. U brojkama to je povećanje od 4,7 milijuna kuna. Što se tiče prihodovne strane prihodi od poreza i prireza na dohodak planirani su u iznosu od 6,24 milijuna kuna. Pomoć iz drugih proračuna planirana je u visini 2,3 milijuna kuna te još 4,8 milijuna kuna pomoći iz državnog proračuna na temelju prijenosa EU sredstava, točnije za EU projekte. Najznačajniji projekt koji je planiran preko sredstva EU fondova je izgradnja Društvenog doma u Trnovcu ukupne vrijednosti 7,5 milijuna kuna. Dio sredstva za taj projekt osigurao bi se u idućoj te ostatak u narednim godinama.

 

7,5 milijuna kuna za izgradnju Društvenog doma 

Pojašnjavajući prijedlog proračuna, pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela, Sonja Ružić Cvrtnjak, naglasila je da je on uravnotežen i na prihodovnoj i rashodovnoj strani. – Gotovo većina stavki u proračunu za iduću godinu na razini je izvršenja proračuna za ovu godinu što potvrđuje stabilno i uredno financijsko poslovanje, ali i planiranje financija Općine – istaknula je Ružić Cvrtnjak. Što se tiče rashoda, za primanja zaposlenika utrošit će se 1,7 milijuna kuna. 

Za održavanje cesta i javnih površina planira se potrošiti 1,34 milijuna kuna te još 120 tisuća za održavanje javne rasvjete. Za programe u obrazovanju osigurana su sredstva u iznosu od 2,3 milijuna. 

Izvor:
Foto:

U fokusu

Zabilježeno oko 140 slučajeva gripe u Hrvatskoj, cijepljenje u studenom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Zbog pandemije covida gripa nije nestala i zato je važno cijepiti se i protiv gripe, koja može uzrokovati teže oblike bolesti, rečeno je na predstavljanju javnozdravstvenog projekta “Ove sezone nosi se zdravlje”, kojim se naglašava važnost edukacije o cijepljenju protiv gripe.

Cijepljenje protiv gripe svake godine počinje u studenom, a za ovu je sezonu naručeno 650.000 doza četverovalentnog cjepiva. U Hrvatsku je ovih dana stiglo prvih 260.000 doza, čija je distribucija započela, javlja HRT.

Osim kod obiteljskih liječnika cijepiti se može i u ljekarnama, gdje je naručeno od 15 do 20 tisuća doza, što je znatno manje u odnosu na lanjskih 150 tisuća doza.

Do sada je već zabilježeno oko 140 slučajeva gripe. Simptomi se gotovo i ne razlikuju od simptoma covida.

– Za gripu je možda malo karakterističniji taj nagli skok temperature, a za covid je potpuno karakterističan gubitak osjeta i okusa – objasnio je dr. Tiljak.

Svi koji nemaju pravo na besplatno cjepivo moći će ga kupiti po cijeni od 96 kuna.

Nastavite čitati

U fokusu

Bunić nudi sporazumni raskid ugovora s Varkomom, Bosilj tvrdi da će tvrtka tako uštedjeti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Željko Bunić uskoro će biti bivši direktor Varkoma, a pod kojim uvjetima odlazi za sad ostaje nepoznanica. Pitanje vezano za uvjete odlaska, odnosno hoće li zamjena na direktorskoj fotelji Varkoma podrazumijevati i izdašnu isplatu postavili smo prošlog tjedna Gradu Varaždinu, ali do danas nismo dobili odgovor. Međutim, o tome se raspravljalo i na današnjoj sjednici Gradskog vijeća.

– Pitanje se odnosi na medijski istup gradonačelnika Bosilja u kojem je naveo da je s aktualnim direktorom Varkoma postigao sporazumni raskid njegove funkcije. Pitanje je tko je taj sporazumni raskid dogovorio i pod kojim uvjetima – upitao je Hrvoje Petrić iz platforme Budimo.

Gradonačelnik Bosilj na pitanje nije odgovorio konkretno.

– Gospodin Bunić je zatražio prijem kod mene kao član skupštine i većinskog dioničara i zamolio da se sporazumno raziđemo. Ja sam rekao da je to stvar Nadzornog odbora, da ja mogu Nadzornom odboru predložiti. Vjerujem da će u utorak, kada je Nadzorni odbor Varkoma, prihvatiti takav prijedlog i inicijativu s obzirom da bi gospodinu Buniću moglo pripasti puno više otkazivanjem ugovora, nego sporazumno,  tako da vjerujem da će Nadzorni odbor vidjeti na ovaj način popriličnu uštedu – objasnio je gradonačelnik Neven Bosilj.

Petrić nije bio zadovoljan odgovorom.

– Na moje pitanje i njegovu nagodbu nisam dobio odgovor. Dobio sam odgovor da će biti povoljnije pa zanima me koliko je to povoljnije i po čemu ako je sam stupio u kontakt da želi ići pa zašto bi mu se platilo – rekao je Petrić.

Prošlog tjedna Gradu Varaždinu postavili smo konkretna pitanja, ima li trenutni direktor pravo na otpremninu i koliko bi iznosila s obzirom na njegov ugovor.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje