Povežite se s nama

Kultura

U okviru „Srijede u Muzeju“ predstavljanje projekta „Barok u hortikulturi Varaždina“

Objavljeno:

- dana

U sklopu „Srijede u Muzeju“ 7. listopada u palači Herzer (GMV Franjevački trg 10) predstavlja se projekt „Barok u hortikulturi Varaždina“, koji je osmislila Udruga vrtlara Varaždinske županije uz nedavno završenu, jubilarnu 25. Međunarodnu izložbu cvijeća pod nazivom „Barok, glazba, cvijeće“ i 50 godina Varaždinskih baroknih večeri.

Projekt su podržali Grad Varaždin, Parkovi d.d., VBV, Gradski muzej Varaždin i Agronomski fakultet u Zagrebu.

Cilj je bio prikazati, odnosno obnoviti detalje baroka u varaždinskoj hortikulturi i stvoriti cjelovit ugođaj u gradu baroka.

Dio projekta bio je i natječaj Udruge vrtlara Varaždinske županije za najbolji vizual cvjetne gredice, na kojem su pobijedili Dario Jemrić i Daniela Antolović, uz mentorstvo prof. dr. sc. Vesne Židovec s Agronomskog fakulteta u Zagrebu.

Gredica je posađena 17. rujna ove godine u suradnji s Parkovima d.d. iza varaždinske katedrale u Šetalištu Vatroslava Jagića i označena je informativnom tablom.

Na „Srijedi u Muzeju“ nagrađeni autori predstavit će svoj koncept nastanka oblikovanja vizuala barokne gredice, a tom prigodom bit će im uručena i nagrada.

O projektu „Barok u hortikulturi Varaždina“ govorit će predsjednica Udruge vrtlara Varaždinske županije Blanka Pazman, mag. ing. hortikulture.

Uz predstavljanje projekta, održat će se i predavanje „Barokni vrtovi i parkovi s osvrtom na Varaždin“ kao uvod u svijet vrtne i parkovne arhitekture toga doba, koje je pripremila Ivana Drožđek, dipl. povjesničarka umjetnosti.

U baroknoj arhitekturi vrtova i parkova dominantna su dva tipa oblikovanja: francuski tip, koji se temelji na spoju geometrije, simetrije i prirode, te engleski tip, obilježen pokretom „povratak prirodi“.

U oba tipa parka, uz drveće, grmlje i cvijeće, koriste se mnogobrojni vodeni elementi, skulpture i manji građevni elementi, a koje su poveznice s varaždinskom vrtnom i parkovnom arhitekturom u prošlosti i danas, pojasnit će se na predavanju.

Program počinje u 19 sati i održava se uz propisane/preporučene epidemiološke mjere.

Napomena:

S obzirom na epidemiološke mjere, na predavanju može biti 50 posjetitelja. Za prisustvovanje je obvezna ulaznica. Besplatna ulaznica može se podići na recepciji u palači Herzer u radno vrijeme GMV-a za posjetitelje: utorak – petak od 9 do 17 sati. Molimo da se prilikom boravka u GMV-u pridržavate i ostalih preporučenih epidemioloških mjera.

Svima koji ne mogu pratiti predavanje u GMV-u, to je omogućeno putem streaminga uživo na našem YouTube kanalu

Kultura

FOTO U subotu premijera božićne poslastice: za „Orašara“ u Varaždinu traži se karta više

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: IVAN AGNEZOVIĆ

Nakon opere „Pjesma iz buke: Životi i smrti Isabelle Eberhardt“, na daske varaždinskog Kazališta dolazi još jedna premijera, i to dramsko-plesna predstava „Orašar“ u verziji Lade Kaštelan i režiji Paola Tišljarića.

Premijera je na rasporedu u subotu, 10. prosinca.

Redatelj Paolo Tišljarić na konferenciji za medije istaknuo je dobar tim i pozitivnu energiju koja vlada na probama, što je rezultiralo odličnim projektom.

– Baš sam ponosan što tako dobro funkcioniramo u ovako velikom kolektivu. I naše male balerine su nam se pridružile. Potpisao bih da do kraja života radim u ovako divnoj atmosferi. Kada smo spisateljica Lada Kaštelan i ja došli do originalne Hoffmannove priče, iznenadili smo se koliko je ona drugačija od priče u baletu. Mi ovdje pokušavamo ispričati tu pravu priču koja je dosta drugačija od one „ušećerene“, baletne. Ta priča govori o pomirenju, važnosti oprosta i dubokim ljudskim pitanjima koja se tiču svih nas. Mislim da radimo jednu ozbiljnu priču u kojoj će najmlađi uživati, a i roditelji će izaći zadovoljni – rekao je Tišljarić.

Inače, „Orašar i mišji kralj“ umjetnička je bajka koju je 1816. godine napisao veliki njemački romantičarski pisac Ernest Theodor Amadeus Hoffmann. Poslužila je kao inspiracija za jedan od najpoznatijih i djeci najomiljenijih svjetskih baleta, koji u božićno doba ne silazi sa svjetskih pozornica, kao i za brojne književne i filmske adaptacije.

U predstavi varaždinskog Kazališta igraju Helena Minić Matanić, Dea Presečki, Nikša Eldan, Elizabeta Brodić, Filip Eldan, Karlo Mrkša, Marinko Leš, Barbara Rocco, Marko Cindrić, Beti Lučić i Sunčana Zelenika Konjević, a pleše 30 balerina, polaznica Udruge klasičnog baleta „Vindija“, pod vodstvom koreografkinje Vlaste Rittig.

– Toliko sam to najavljivala i eto, „Orašar“ će se konačno dogoditi. Riječ je o dramsko-plesnoj predstavi za djecu, ali i odrasle. Radili smo u koprodukciji s Udrugom klasičnog baleta Vindija, imamo 30 malih plesačica koje su divne i mislim da će vas raznježiti – rekla je intendantica HNK-a u Varaždinu Senka Bulić, a glumac Marko Cindrić istaknuo je da je ovo jedan lijepi projekt, relevantan ne samo za varaždinsko Kazalište već i za cijelu varaždinsku zajednicu.

Predstava „Orašar“ u varaždinskom HNK-u igrat će u brojnim terminima tijekom prosinca i siječnja, od kojih su neke predstave već rasprodane, što ukazuje na zaista velik interes publike za navedenu umjetničku bajku.

Kompletan raspored i više informacija o ulaznicama i predstavi dostupni su na internetskim stranicama HNK-a u Varaždinu, upitom na mail: [email protected] ili pozivom na broj blagajne 042/200-250.

Nastavite čitati

Kultura

Varaždinka Lana Kos i Čakovčanin Andro Damiš dobitnici Nagrade hrvatskog glumišta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Hrvatsko društvo dramskih umjetnika dodijelilo je 25. studenoga Nagrade hrvatskog glumišta za 2022. godinu.

Nagrade se dodjeljuju u kategorijama za najbolja ostvarenja iz područja dramske, radio i televizijske umjetnosti.

Među dobitnicima su i umjetnici iz varaždinskog te međimurskog kraja, pa je tako u kategoriji za najbolje umjetničko ostvarenje – opera, ženska uloga, Nagradu hrvatskog glumišta dobila Varaždinka Lana Kos za ulogu Magde De Civry u operi „Lastavica“ Giacoma Puccinija pod dirigentskim vodstvom Lorenza Passerinija, u režiji Huga de Ane i produkciji Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.

Nagradu u kategoriji za najbolje glumačko ostvarenje u lutkarskim predstavama ili predstavama za djecu i mlade, muška uloga, dobio je Čakovčanin Andro Damiš za ulogu Viga Tolića u predstavi „Semafor“ Petre Cicvarić, u režiji Peđe Gvozdića i produkciji Gradskog kazališta „Zorin dom“ Karlovac.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje