Povežite se s nama

Novosti

U Općini Cestica poplavljeno osamdesetak kuća!

poplava

Objavljeno:

- dana

Drava zbog velikih količina vode zaprijetila Varaždinskoj županiji

Osamdesetak kuća poplavljeno je u Općini Cestica, najzapadnijem dijelu Varaždinske županije, smještenom neposredno uz hrvatsko-slovensku granicu gdje je jutros u 4.30 sati  zbog izlijevanja Drave zatvoren granični prijelaz Otok-Virje prema Ormožu.

Uslijed visokog vodostaja Drave najugroženije područje u Varaždinskoj županiji je općina Cestica gdje je od 4 sata izvanredno stanja obrane od poplava.

– Sada imamo protok veći od tri tisuće kubičnih metara, što je se prema predviđanjima stručnjaka događa jednom u tisući godina, naglašava Mirko Korotaj,  načelnik Općine Cestica koji je na terenu s mještanima i vatrogascima

Najteže je, kako dodaje, u naseljima Otok Virje i Lovrečan Otok.

– U Otoku Virje, gdje je nakon prelijevanja Drave preko nasipa alarmirano stanovništvo,  voda je ušla u 69 kuća. Uglavnom su poplavljene podrumske prostorije te prizemlja do razine od 30 do 60 centimetara. U Lovrećan Otoku, koje je voda noćas prometno odsjekla od svijeta,  poplavljeno je desetak kuća, ali tomo je voda u kućama došla i do metar i pol, doznajemo od nečelnika Cestice.

Usprkos ogromnom prodoru vode koju nisu uspjeli zaustaviti nasipi jer su predviđeni za protok Drave od 2.800 metara kubičnih, težih posljedica izuzev materijalnih nema.

– Na ugroženom području živi tristotinjak ljudi, a  pomažu im članovi pet DVD-a, pripadnici interventne policije PU varaždinske sa čamcem te državna interventna specijalistička postrojba za spašavanje na vodi. Oni su evakuirali osmero ljudi, dok ih je osamdesetak samo napustilo domove i otišlo kod familija, veli Korotaj.

S obzirom na informacije iz Slovenije, u općini Cestica  nadaju se da će se stanje stabilizirati u popodnevnim satima.

– Ukoliko neće biti novih oborina, stanje bi se trebalo normalizirati kroz dva do tri dana, očekuje Korotaj.

Zbog visokog vodostaja Drave problema ima i u drugim sredinama, kao što su općine Petrijanec i Sračinec te grad Varaždin gdje su na snazi izvanredne mjere obrane od poplava. Tako su noćas vatrogasci na tri mjesta u Varaždinu crpkama vadili vodu iz poplavljenih podruma. Isto je bili i u Vinici, dok su kiše izazvale odrone na području Bednje zbog čega je otežan promet kod naselja Rinkovec.

Uslijed svega, varaždinski župan Predrag Štromar je jutros donio rješenje  o uspostavi izvanrednog stanja obrane od poplava na rijeci Dravi za dionice A.33.11 i A.33.12, dok su Hrvatske vode  donijele rješenje  o uspostavi pripremnog stanja obrane od poplava na rijekama Bednja i Plitvici za sektor a dionice 20.1 i A.20.5.                                                                                                     

 

Izvor: DUSZ Varaždin
Foto: rt

Međimurje

Happy Bike: sastanak projektnih timova uključenih gradova održan u Letenyu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uz brojne projekte u kojima sudjeluje kao partner ili nositelj projekta, Grad Prelog dio je i projekta HAPPY BIKE.

HAPPY BIKE je projekt Europske unije koji je odobren za financiranje u okvirima Interrreg programa prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska. Partneri projekta su gradovi Letenje, Prelog i Ludbreg te ŽUC Varaždin. Ukupni budžet projekta je nešto više od milijun eura – EU sredstva 866.282,16 eura, vlastita sredstva 111.415,59 eura. Početna konferencija ovog projekta održana je krajem mjeseca siječnja. U srijedu, 28. veljače, održan je i sastanak projektnih timova iz gradova sudionika projekta.

Sastanak je održan u prostorima gradske uprave mađarskog Grada Letenye. Projekt je sa provedbom započeo početkom mjeseca studenog prošle godine, a voditelj projekta za područje Grada Preloga je Miroslav Hržić.

Glavni cilj projekta je izgraditi nove atrakcije uz rijeke Dravu i Muru uz koje se vežu bogata i raznolika prirodna i kulturna baština. To se planira kako bi se generirao gospodarski rast na prostoru uključenih programskih područja (Grad Letenye, Grad Prelog i Grad Ludbreg). Razvoj infrastrukture koja se provodi u okviru predloženog projekta trebao bi privući veći broj posjetitelja.

Uz uspostavljanje nove biciklističke rute Letenye-Prelog-Ludbreg te interpretacijskim stazama sa prikazom kulturne i prirodne baštine (na ukupnoj dužini od oko 100 km), lokalno stanovništvo i posjetitelji imat će poboljšani pristup slikovitim, gotovo netaknutim prirodnim područjima, a i drugi potencijalni turisti koji posjećuju mjesta uz rijeke Dravu i Muru. Poseban naglasak stavlja se na činjenicu da je ruta Letenye-Prelog-Ludbreg kapilarna ruta čime će se osigurati poveznica s obje strane hrvatsko – mađarske granice, kao i priključak na EuroVelo mrežu.

Područja uključena u projekt Happy Bike su: Županija Zala, Međimurska i Varaždinska županija. Najmanje 11 naselja trebalo bi imati koristi od projekta, a oko 60 kulturnih i prirodnih znamenitosti će biti evidentirano i dostupno posjetiteljima. Sljedeći sastanak projektnih timova održat će se u mjesecu svibnju u Ludbregu.

Nastavite čitati

Događanja

Kulturno-umjetnička večer posvećena Rudolfu Steineru održana u čakovečkoj knjižnici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Rudolf Steiner

U čakovečkoj Knjižnici „Nikola Zrinski“ prošlog tjedna predavanjem i kulturno-umjetničkim programom je obilježena 157. obljetnica rođenja začetnika antropozofije i waldorfske pedagogije, Rudolfa Steinera.

Program se odvijao u tamošnjoj multimedijalnoj dvorani, pri čemu je posjetiteljima na dolasku zahvalila ravnateljica knjižnice, Ljiljana Križan.

Rudolf Steiner je rođen 25. ili 27. veljače 1861. godine u Donjem Kraljevcu. Bio je utjecajan u mnogim područjima, uključujući odgoj i obrazovanje, poljoprivredu, umjetnost i filozofiju. Unutar svoje pedagogije htio je uspostaviti odgoj djece kao cjelovitih ljudskih bića, naglašavajući važnost ravnoteže fizičkog i duhovnog aspekta čovjeka. S tim u cilju razvio je i euritmiju, izvedbenu umjetnost koja je ujedno i metoda terapije. To su zapravo geste i pokreti koji kretanjem tijela žele izraziti govor i zvuk. Pomoću njegovih ideja razvijena je i biodinamička poljoprivreda. Temeljna zamisao takve vrste ratarstva počiva na „životnoj snazi“, ideji da biljke i životinje posjeduju „kozmičku silu“ koju hranjenjem ljudi unose u svoj organizam. Steiner je smatrao i da pesticidi i umjetna zaštitna sredstva i gnojiva hrani oduzimaju životnost.

Govoreći o naučavanju dr. Rudolfa Steinera, ravnateljica istoimenog centra u Donjem Kraljevcu, Dijana Posavec, pričala je i o predviđenim aktivnostima večeri.

Ravnateljica Centra “Dr. Rudolf Steiner”, Dijana Posavec

-Povodom 157. obljetnice rođenja našeg sunarodnjaka odlučili smo da će se ovdje u čakovečkoj knjižnici održati jedno interesantno predavanje, govorit će gospođa Mila Željeznjak. Naš prijatelj Goran Vadlja iz Donjeg Kraljevca provest će zvukoterapiju. Za 27. veljače bila je predviđena donatorska večer u Toplicama sv. Martin, no zbog vremena smo je morali odgoditi, javnost ćemo naknadno obavijestiti o novom terminu. Odlučili smo da ovu godinu posvetimo popularizaciji lika i djela Rudolfa Steinera. Predavanja na temu biodinamike vrlo su popularna, u Varaždinskoj županiji posjećenost je bila velika, a u bliskoj budućnosti organizirat ćemo ih u Zagrebu, Istri i Slavoniji.

Učenice Graditeljske škole Čakovec predstavile su Steinerovu poeziju

Steinerovu poeziju predstavile su učenice Graditeljske škole Čakovec. Gospođa Mila Željeznjak potom je održala predavanje pod nazivom „Boje duše“ na temu anđeoskog svijeta. Večer je završila govorom Gorana Vadlje o utjecaju zvuka na organizam. Uslijedila je njegova terapija zvukom u trajanju od 15 minuta.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje