Povežite se s nama

Život i društvo

U Općini Petrijanec održana edukacija općinskih vijećnika i zaposlenika općina

Objavljeno:

- dana

U četvrtak, 3. studenoga, na inicijativu Općine Petrijanec, u suradnji s Hrvatskom zajednicom Općina, održana je edukacija općinskih vijećnika i zaposlenika općina.

Obuku je provela Hrvatska zajednica Općina, voditelj ureda Mladen Puškarić i pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela Općine Petrijanec Ankica Košić.

Vijećnici su imali prilike pobliže se upoznati s općim temama kao što su sustav lokalne samouprave, tijela općinske vlasti i uprave, mjesna samouprava te djelokrug, poslovnik o radu općinskog vijeća, djelokrug i ovlasti općina.

Edukacija je bila prvenstveno namijenjena vijećnicima koji su u svom prvom mandatu, ali i onima koji već imaju iskustva zasigurno će pomoći u daljnjem radu i političkom djelovanju u općinskom vijeću. Velik odaziv od 40-ak vijećnika i zainteresiranost te interakcija na predavanju dobre su povratne informacije da upravo ovakvih edukacija nedostaje i motiv daljnjoj suradnji i povezivanju na ovakvim predavanjima.

Općina Petrijanec inicirala je ovu edukaciju da bi općinske vijećnike upoznala s njihovim pravima, da bi uputila vijećnike u prvom mandatu kako dati poneki amandman na općinskom vijeću te kako bi upoznala vijećnike s pravima i obavezama predstavničkog tijela općinskog vijeća.

– Nadamo se da će ovakva edukacija postati praksa i pravilo i da će se odvijati u nekoliko različitih modula, nakon ovog prvog na kojem bismo se trebali pobliže upoznati sa djelovanjem lokalne samouprave. Nužna je i suradnja između općinskih vijeća iz različitih općina a sve u cilju ostvarivanja boljih uvjeta za naše mještane. Zahvaljujem se Hrvatskoj zajednici Općina što se odazvala na ovakvu edukaciju i pročelnici, Ankici Košić, na pripremljenom predavanju o poslovniku o radu općinskog vijeća – rekao je načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec.

Bruno Hranić, načelnik Općine Vidovec i član Upravnog odbora Hrvatske zajednice Općina također se obratio vijećnicima zahvalivši se na inicijativi Općini Petrijanec za pokretanjem ovakve edukacije te je istaknuo kako je nužno razgovarati i educirati se o djelovanju općinskih vijećnika. – Svima nam je u cilju na poštujemo Zakone, ali i da razmijenimo iskustva općinskih vijeća – zaključio je Bruno Hranić

Nadalje, Općina Petrijanec će i dalje inicirati ovakve edukacije s zanimljivim temama kao kako djelovati u općem i javnom interesu, više o svojim pravima i dužnostima, komunikaciji s građanima, ali i temama kao što su participativno budžetiranje, pametan grad/općina (lokalna zajednica), sustav komunalnog i vodnog gospodarstva, gospodarenje otpadom i zelene javne politike, financiranje lokalne samouprave, lokalni, ekonomski i održivi razvoj te više o fondovima EU, proračunu i imovini Općina.

Ovo je tek prva u nizu edukacija koju smo odradili, organizatori su zahvalili svima na dolasku.

Život i društvo

Planira se uvesti oporezivanje napojnica u ugostiteljstvu, ali još treba neke stvari definirati

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

kreditna kartica plaćanje

Prije dvije godine s ministrom financija Zdravkom Marićem otvorila se tema o potrebi uvođenja napojnice u sustav fiskalizacije.

Uvođenjem napojnice u porezni sustav, napojnica bi postala neoporezivi primitak do određenog iznosa na godišnjoj razini. Sav primitak od napojnice preko dogovorenog neoporezivog praga, trebao bi se oporezivati kao drugi dohodak, a da se izbjegne opasnost od zlouporabe neoporezivih primitaka, objavili su o ovoj novosti iz Hrvatske gospodarske komore.

– U pripremi smo zakonodavnog prijedloga i razgovaramo o datumu stupanja na snagu. Od 29. siječnja 2021. kada su ugostitelji dobili zeleno svjetlo za formiranje radne skupine s Poreznom upravom, uslijedilo je više konstruktivnih sastanaka na kojima se detaljnije analiziralo pitanje poreznog tretmana napojnica te potrebne izmjene postojećeg zakonodavnog okvira – izjavila je Jelena Tabak, predsjednica Udruženja ugostiteljskih djelatnosti HGK.

U Udruženju ističu kako je u mandatu ministra Marka Primorca, napokon odlučeno da inicijativa i prijedlog ugostitelja idu u provedbu, što će postati svjetskim presedanom u korist radnika u ugostiteljstvu. Naime, napojnica trenutno nije niti prepoznata kao pojam u hrvatskom zakonodavstvu te se, naplaćena elektronskim putem, tretira jednako kao osnovni dohodak.

Oporezivanje drugog dohotka, svakako je povoljnija opcija za sve dionike nego trenutna situacija, no u Udruženju ugostiteljskih djelatnosti HGK, ističu kako je još potrebno definirati godišnji neoporezivi limit i uputiti zakonske izmjene triju zakona u proceduru.

– Ovakav tretman napojnica direktno će podizati osobni bonitet radnika u ugostiteljstvu, olakšati način naplate napojnica karticama, te zasigurno povećati sam iznos napojnica. U trenutku kada svugdje u Europi i svijetu bilježimo izniman deficit radne snage u ugostiteljstvu, ovakvim poreznim tretmanom napojnice Republika Hrvatska postaje predvodnica pozitivne prakse naplate napojnica te ne samo da će to značiti zadržavanje radne snage u ugostiteljstvu i uslužnim djelatnostima, već će i potaknuti dodatna zapošljavanja u sektoru. Sa strane ugostitelja, jedini nedostatak predviđenog rješenja je što njegova primjena neće stupiti na snagu već ove godine – zaključila je Tabak.

Nastavite čitati

Život i društvo

U Varaždinu dva predavanja o moždanom udaru

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Savjet za zdravlje Varaždinske županije organizira obilježavanje „Dana crvenih haljina“ s ciljem podizanja svijesti o moždanom udaru te o specifičnostima moždanog udara kod žena.

U srijedu, 1. veljače, u 13 sati u Skupštinskoj dvorani Županijske palače, Franjevački trg 7, Varaždin, bit će održana dva predavanja. Predavanje o moždanom udaru održat će doc. prim. dr. sc. Spomenka Kiđemet-Piskač, dr. med., spec. neurolog iz Opće bolnice Varaždin, koja je ujedno predsjednica Savjeta za zdravlje Varaždinske županije. Emina Pavleković, dr. med. spec. neurolog, održat će pak predavanje o posebnostima moždanog udara kod žena.

U petak, 3. veljače, od 10 do 12 sati će ispred Županijske palače na Franjevačkom trgu u Varaždinu biti održana javnozdravstvena akcija „Dan crvenih haljina“. Građanima će biti dijeljeni leci i dostupni plakati o karakteristikama i specifičnostima moždanog udara, posebno kod žena, teškoćama u liječenju, kao i o prevenciji ove bolesti. Svi zainteresirani građani će više informacija i savjeta moći dobiti od specijalista neurologa iz Opće bolnice Varaždin, a u akciju će se uključiti i studenti sestrinstva Sveučilišta Sjever koji će građanima dijeliti letke.

Iz Savjeta za zdravlje pozivaju sve građane da dođu na predavanja te na javnozdravstvenu akciju, na kojima će dobiti informacije o uzrocima, znakovima upozorenja i posljedicama moždanog udara.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje