Povežite se s nama

Život i društvo

U Općini Sv. Đurđ otvorena ordinacija opće medicine, dr. Lora Legen pozvala pacijente na upis

Objavljeno:

- dana

U prisustvu načelnika Općine Sveti Đurđ Josipa Janija, ravnatelja Doma zdravlja Varaždinske županije Renata Podbojeca te pročelnice Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, civilno društvo i hrvatske branitelje Ljubice Božić zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec obišla je 6. srpnja novootvorenu ordinaciju opće medicine u Svetom Đurđu, koja djeluje u sklopu Doma zdravlja Varaždinske županije.

Adaptaciju prostora i veći dio opreme za početak rada same ordinacije osigurala je Općina Sveti Đurđ, dok je preostali dio opreme, kao i lijekove te zdravstveni kadar osigurao Dom zdravlja.

Zamjenica župana izrazila je zadovoljstvo otvorenjem ove ordinacije te je naglasila da je ono rezultat dobre i konstruktivne suradnje između Doma zdravlja Varaždinske županije i Općine Sveti Đurđ.

– Otvorenjem ove ordinacije će se osigurati jednaka dostupnost primarnoj zdravstvenoj zaštiti za oko 3800 stanovnika koji žive u Općini Sveti Đurđ, a ujedno se time znatno podiže cjelokupni zdravstveni standard mještana ove općine. Cilj i želja ove županijske vlasti je da zdravstveni sustav na području cijele županije funkcionira dobro te da svi naši građani imaju jednaku i kvalitetnu zdravstvenu skrb – rekla je zamjenica župana Silvija Zagorec dok je pročelnica Ljubica Božić naglasila važnost otvaranja ovakvih ordinacija, poglavito u vrijeme zdravstvenih kriza kao što je ova epidemija koronavirusom.

Zadovoljan i sretan bio je i načelnik Općine Sveti Đurđ Josip Jany.

– Općina je nakon dugo vremena dobila liječnicu obiteljske medicine, a ja sam kao načelnik Općine izuzetno sretan zbog toga. Liječnici želim puno sreće i uspjeha u radu te mogu obećati kako joj općinska uprava stoji na raspolaganju. Ovim putem apeliram na sve mještane naše općine da se upišu u ordinaciju te sam siguran da će biti zadovoljni liječničkom uslugom – rekao je načelnik Općine Sveti Đurđ Josip Jany.

Liječnica Doma zdravlja Lora Legen, dr. med, koja će pružati zdravstvenu uslugu je naglasila kako se veseli zajedničkoj suradnji s pacijentima.

– Sama ordinacija radi od 5. srpnja, a ovim putem apeliram na mještane da se prijave jer mjesta ima. Ordinacija neparnim datumima radi ujutro, a parnim datumima popodne dok su radne subote predviđene neparnim datumima. Također, u našoj ordinaciji postoji mogućnost cijepljenja protiv zaraze koronavirusom – rekla je dr. Legen te je naglasila kako ordinacija trenutno broji oko 800 pacijenata.

Život i društvo

Ukusni vrganji s jajima na humanitarnoj Vrganjijadi na varaždinskom placu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Rotary Club Varaždin Jug u subotu, 23. listopada, od 8 do 12 sati na varaždinskom placu organizirat će sada već tradicionalnu dobrotvornu akciju Vrganjijadu, u sklopu koje će se, uz glazbu i prigodnu čašu vina ili soka, građanima nuditi vrganji s jajima.

Obroke će pripremati kuhari restorana August predvođeni chefom Goranom Jelušićem, a u organizaciji će sudjelovati i Udruga kuhara Varaždinske županije te Gradska tržnica Varaždin, uz poštovanje svih propisanih epidemioloških mjera.

Rotary Club Varaždin je udruga koja svojim aktivnostima podupire brojne projekte razvoja lokalne zajednice, izvrsnost kod učenika i studenata te brojne humanitarne projekte. Tako će i u subotu građani moći dati podršku dobrotvornim aktivnostima kluba kroz preporučenu minimalnu donaciju od 15 kuna za obrok i piće.

Inače, novcem prikupljenim od Vrganjijade sudjelovalo se u nabavi, primjerice, opreme i stipendija za učenike osnovnih škola na području Grada Varaždina, nabavi neonatoloških krevetića za Odjel pedijatrije OB Varaždin, odnosno za recentno opremanje senzornog parka za Centar “Tomislav Špoljar” instalacijom ljuljačke za djecu s invaliditetom, a planira se i nastavak opremanja navedenog parka.

Dodajmo da je Rotary Club Varaždin Jug u pandemiji sudjelovao i u projektu opremanja bolnica diljem Hrvatske termovizijskim kamerama te nabavci zaštitne opreme za liječnike u primarnoj zdravstvenoj zaštiti na području Varaždina.

Ove godine finaliziran je i trogodišnji  projekt podrške izvrsnosti i razvoja lokalne zajednice – STEM LAB –u suradnji s drugim varaždinskim rotarijanskim klubovima (RC Varaždin i RC Varaždin 1181)  i u sklopu kojeg je opremljen laboratorij za STEM područje, znanost, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku pri Centru izvrsnosti za nove tehnologije u sklopu centara izvrsnosti Varaždinske županije. Sredstva za nabavu opreme vrijedne 61.747 američkih dolara prikupljena su u suradnji s prijateljskim klubovima RC Maribor – Park, RC Graz-Umgebung-Nord, RC Bern Rosengarten, RC Berlin Funkturm i RC Delhi of Megapolis, a uz financijsku podršku rotarijanske zaklade “The Rotarian Foundation“.

S drugim varaždinskim klubovima sudjelovali su i u zajedničkom međunarodnom projektu Kanya’s Chance u kojem mladi liječnici rade na poboljšanju pristupa higijenskih proizvoda ženama u zemljama u razvoju, a na međunarodnoj razini kontinuirano uplaćujemo značajna sredstva u fond za suzbijanje i eradikaciju dječje paralize u svijetu, što je inicijativa po kojoj su rotarijanci inicijalno i poznati.

Nakon razornog potresa jačine 6,2 po Richteru koji je 29. prosinca 2020. pogodio Petrinju, Sisak, Glinu i okolicu aktivno su se uključili i značajnim financijskim sredstvima sudjelovali u projektima sanacije i razvoja tog područja.

Nastavite čitati

Život i društvo

Počela rekonstrukcija vinogradarske kuće u Tužnom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Općina Vidovec

U naselju Tužno krenuli su radovi na prvoj fazi rekonstrukcije vinogradarske kuće za koje je proveden otvoreni postupak javne nabave i izabran je izvođač radova.

Ukupna vrijednost radova prve faze rekonstrukcije iznosi 957.847,23 kuna. Za provedbu projekta „Rekonstrukcija i prenamjena stambene zgrade u zgradu turističke namjene-vinogradarska kuća – I. faza“ Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije dodijelilo je Općini Vidovec 450.000 kuna bespovratnih sredstava, dok će se ostatak potrebnih sredstava izdvojiti iz općinskog proračuna.

Podsjetimo, projekt se odnosi na rekonstrukcije općinske nekretnine u Tužnom koja će se adaptirati u etno kuću s vinskim podrumom i kušaonicom vina. Po završetku svih faza rekonstrukcije, etno kuća će u gornjem dijelu imati trajni postav etno zbirke koja će služiti kao mjesto prikaza i edukacije o nekadašnjem tradicionalnom načinu života, dok će u vinskom podrumu posjetiteljima biti omogućeno kušanje visokokvalitetnih sortnih vina Udruge vinogradara i voćara Sv. Antun Tužno.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje