Povežite se s nama

Život i društvo

U Općini Vinica zadovoljni su nizom projekata koji su obilježili kriznu 2020.

Objavljeno:

- dana

Svima je poznato kako nije bilo lako funkcionirati u vremenu pandemije COVID-a 19, ali iz Općine Vinica poručuju da moraju biti itekako zadovoljni jer su unatoč svemu realizirali započete, ali i započeli nove projekte.

To su svakako projekti od najveće važnosti i značaja za Općinu, od dogradnje dječjeg vrtića, sanacije klizišta, modernizacije i sanacije nerazvrstanih cesta, rekonstrukcije javne rasvjete postavljanjem novih LED svjetiljki na čitavom području Općine, ugradnje lifta i dogradnje galerije općinske dvorane, započete rekonstrukcije vatrogasnog doma.

Nadalje kroz zaštitu kulturne baštine na Kuriji Patačić završena je statička sanacija i uređena ulična fasada, na viničkom Burgu sanirane su ulazne zidine. Izvode se i radovi na Aglomeraciji.
Tekuće investicije odnose se na nabavu malčera, postavljanje ograde na donjem dijelu groblja, postavljanje novog dječjeg igrališta u sklopu vrtića zbog korone. Izvršena je rekonstrukcija svih postojećih dječjih igrala, prekrivena je nadstrešnica kod Lovačkom domu, nabavljene zaštitne maskice za sve mještane, set kuhinja u Društvenom domu u Vinica bregu, Pešćenici i Košarkaškom klubu Vinica, stolice za društveni dom u Gornjem Ladanju i Goruševnjaku, postavljano je električno zvono u kapelici na Trgu Matije Gupca.

Iz općinskog proračuna u 2020. godini isplaćene su potpore vatrogascima, športskim klubovima, udrugama, crkvi, srednjoj školi za članstvo Eko škole, osnovnoj školi kroz sufinanciranje produženog boravka, nabave radnih bilježnica i likovnih mapa, kupnju interaktivnog ekrana i osigurane nagrade odličnim učenicima. Osigurane su i nagrade za najbolje općinske studente, nagrade za razna takmičenja, potpore studentima i učenicima deficitarnih zanimanja te sufinanciranje prijevoza srednjoškolcima.

Kroz tekuće donacije građanima i kućanstvima OPćina je sufinacirala energetsku obnovu obiteljskih kuća, isplaćivali potpore za novorođenčad, sufinancirali osiguranje poljoprivrednih usjeva i trajnih nasada i okrupnjavanje zemljišta. Osigurali smo i isplatili sredstva za nabavu opreme OPG-ovima i poduzetnicima, subvencionirali kamate na dobivene kredite, a najveća stavka u potporama odnosi se na sufinanciranje ekonomske cijene smještaja djece u dječjim vrtićima.

Sve nabrojeno dokaz je brige o proračunskom novcu i njihovom racionalnom trošenju te brizi o svim važnim i životnim segmentima, čime su dokazali da se ponašaju odgovorno i manirom dobrog gospodara. Kada se sva nabrojena ulaganja i potpore zbroje dolazimo do iznosa od preko 15 milijuna kuna, što je sigurno najviše u povijesti ove općine i to bez Aglomeracije vrijednosti 40 milijuna kuna i revitalizacije Arboretuma i Centra kompetentnosti od 70 milijuna kuna.

Proračunska sredstva Vinice nisu bila dostatna za sve nabrojeno, međutim intervenirali su Vlada Republike Hrvatske, resorna ministarstva i osobno premjer Plenković, saborski zastupnik Stričak, državni tajnici, pomoćnici, župan, ravnatelji i direktori kao i svi ostali prijatelji Vinice, kojima ovim putem zahvaljujem, rekao je načelnik Marijan Kostanjevac.

– U ovoj godini očekujemo bolju epidemiološku situaciju u čitavoj državi kako bi nesmetano nastavili s aktivnostima Aglomeracije i revitalizacije Arboretuma, a cilj nam je pripremiti svu dokumentaciju za izgradnju nove školske športske dvorane, kroz energetsku obnovu obnoviti Društveni dom u Gornjem Ladanju, urediti poljske puteve, riješiti odvodnju oborinskih voda gdje su radovi na Aglomeraciji završeni, sudjelovati u EU projektima, kao i niz svih drugih aktivnosti. Općina je prošle godine postala vlasnikom dječjeg vrtića koji ima kapacitet do 110 djece, a od ove godine na prijedlog načelnika sufinanciranje ekonomske cijene koje je do sada bilo 50 % iznosit će 60 %. Navedena mjera uvedena je zbog loše demografske slike koja je pogodila i našu općinu, međutim općina je već lani izmijenila visinu potpore tako da za prvo dijete iznosi 5000 kuna, a za svako sljedeće uvećava se za 1000 kuna. Važno je nadalje naglasiti da su kao odraz želja da što veći broj mladih ostane u Općini Vinica kao i da se u nju dosele, na snazi potpore našim mladim obiteljima koje uz državne mogu koristiti i općinske potpore – rekao je načelnik Općine Vinica Marijan Kostanjevac.

Život i društvo

PK Ivanec organizira akciju uklanjanja otpada oko Žganog vina i uz cestu prema vrhu Ivančice

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Ivanec

Članovi Planinarskog kluba Ivanec ove nedjelje, 11. travnja, organiziraju akciju uklanjanja otpada koji su oko Žganog vina i uz cestu prema vrhu Ivančice odbacili pojedini izletnici.

Planinari pozivaju da im se u akciji pridruže i svi ostali zainteresirani članovi udruga te ekološki svjesni građani, kako bi svojim primjerom pokazali kako se čuva okoliš i upozorili pojedince da se, nažalost, ovakve akcije moraju organizirati upravo zbog njihova neodgovornog ponašanja.

Okupljanje svih sudionika akcije je u 9 sati na Žganom vinu, a nakon toga kreće se na teren.

Sa sobom je potrebno ponijeti rukavice, a svu ostalu potrebnu logistiku osiguravaju Grad Ivanec, Ivkom d.d. (koji će osigurati vreće i odvoz smeća) te Planinarski klub Ivanec.

Akcija će se provoditi u skladu s preporukama HZJZ-a.

Sve dodatne informacije dostupne su kod tajnika Stjepana Kuštelege, 091/7634655, te kod voditelja eko sekcije PK Ivanec Stjepana Strugara, 091/5457258.

– Nadamo se Vašem odazivu, a naša djeca i priroda oko nas bit će nam zahvalni. Zaštitimo prirodu, zaštitimo Ivančicu! – poručuju članovi PK Ivanec.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Ministrica Vučković u novomarofskom Dječjem vrtiću: Ovo je projekt po najvišim standardima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Novi Marof u dogradnju i energetsku obnovu svojeg Dječjeg vrtića uložio je 13 milijuna kuna.

Dogradnja Dječjeg vrtića sufinancirana je bespovratnim sredstvima Europske unije putem Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, a u subotu je vrtić posjetila ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Obišavši u društvu gradonačelnika Siniše Jenkača obnovljeni i dograđeni vrtić, ministrica Vučković je naglasila da je riječ o projektu koji se financira iz  programa ruralnog razvoja Ministarstva poljoprivrede.

– Mi imamo niz takvih projekata u Varaždinskoj županiji, a i diljem Hrvatske je gotovo dvjesto vrtića izgrađeno ili rekonstruirano ili pak je u tijeku izgradnja i rekonstrukcija u organizaciji Ministarstva poljoprivrede. Naše ministarstvo jest zaduženo za poljoprivredu, ali ima i širu funkciju za ruralni razvoj. Osnovni nam je cilj, kojem smo prilično privrženi, podizanje produktivnosti i konkurentnosti hrvatske poljoprivrede, no s tim u vezi je demografska obnova Hrvatske, preuzimanje gospodarstava od strane mladih. Da bi ti mladi ostajali u ruralnom prostoru, bavili se poljoprivredom, preuzimali nova znanja i vještine i zadržali interes, da bi nam ovaj prostor bio atraktivan, mora imati sve funkcije kao najbolje u odnosu na urbanije sredine u Hrvatskoj. Zato mi imamo i ovu mjeru u programu ruralnog razvoja i naša potpora vrtićima vrjednija je od milijardu kuna. Novomarofski vrtić je sjajan projekt po najvišim standardima, a naša je potpora gotovo 7 milijuna kuna – rekla je ministrica Vučković.

Gradonačelnik Jenkač je rekao da ova dva projekta doprinose većem standardu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja u Novom Marofu te zahvalio svima koji su sudjelovali u sufinanciranju ova dva projekta.

– Mogu samo izraziti zadovoljstvo što smo realizirali ovaj veliki projekt dogradnje i energetske obnove Dječjeg vrtića u Novom Marofu, sveukupno 13 milijuna kuna. Podignuti su standardi i povećani su kapaciteti. Zahvaljujem Ministarstvu poljoprivrede i Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, kao i Ministarstvu za demografiju jer su svi oni sudjelovali u sufinanciranju uz naše vlastito učešće. Ovo je veliki projekt za Novi Marof, a posebno je važno da smo ga većinom financirali europskim novcem – naglasio je Jenkač.

Projekt energetske obnove bio je vrijedan gotovo 3 milijuna kuna, a sufinanciran je putem Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku s 850 tisuća kuna.

Rekonstrukcija i dogradnja vrtića, „teška“ više od 9 milijuna kuna, sufinancirana je 85 posto sredstvima Europske unije.

Dječji vrtić je dograđen za četiri odgojne skupine u koje su smještena djeca jasličke dobi, što je itekako potrebno s obzirom na to da je natalitet u Novom Marofu u porastu.

Kapacitet vrtića je povećan gotovo dvostruko, a uz postojeće privatne vrtiće, u Novom Marofu su zadovoljene potrebe smještaja djece za sljedećih deset godina.

Inače, Dječji vrtić Novi Marof je započeo s radom 8. listopada 1972. godine, kada je u vrtić krenulo 36-ero djece o kojima je skrbilo pet djelatnika. Sada ima 188 mališana o kojima brine 36 djelatnika.

Nastavite čitati