Povežite se s nama

Život i društvo

U OŠ Martijanec obilježen početak nove školske godine i svečano otvoreni novi prostori

Objavljeno:

- dana

Prvog dana nove školske godine u Osnovnoj školi Martijanec bilo je posebno svečano. Uz to što je obilježen početak nastave za cijelu Varaždinsku županiju, svečano je otvorena dograđena i obnovljena zgrada ove obrazovne ustanove.

Zahvaljujući tome, 191 učenik u 14 razrednih odjela OŠ Martijanec u školskoj godini 2021./22. nastavu napokon pohađaju u jednoj smjeni. U sve 33 osnovne škole, čiji osnivač je Županija, ukupno je 9256 učenika.

– Puno uspjeha u novoj školskoj godini želim svim učenicima i učiteljima, prije svega da zajedno učite i istražujete u pravim učionicama umjesto u virtualnima. U 33 županijske osnovne škole imamo 1064 prvašića, 44 više nego prošle školske godine, što nas najviše veseli. Posebno je zadovoljstvo što u OŠ Martijanec imamo 29 prvašića, 11 više nego lani, što potvrđuje opravdanost ulaganja u ovu školsku zgradu, čime je i učenicima iz ovoga kraja omogućeno pohađanje jednosmjenske nastave, ali i uvođenje programa produženog boravka. Time stvaramo sustav jednakih šansi, a uz to pokrećemo nove, jedinstvene programe, među kojima svakako treba izdvojiti novu mrežu programa centara izvrsnosti, od vrtića preko osnovnih i srednjih škola, pa sve do strukovnih centara izvrsnosti – istaknuo je župan Anđelko Stričak.

Ulaganje u OŠ Martijanec je vrijedno 9.500.000 kuna, od čega je Varaždinska županija izdvojila 7.125.000 kuna ili 75 %, a Općina Martijanec je osigurala preostalih 2.375.000 kuna ili 25 %. Dograđeno je šest učionica s pratećim prostorima koji se prostiru na 630 kvadrata, čime učenici sada na raspolaganju imaju nešto više od 3.000 kvadrata korisnog prostora. Izdvojeno je i dodatnih 250.000 kuna iz županijskog proračuna za sanaciju vanjskih igrališta.

Zadovoljstvo s investicijom i uvođenjem nastave u jednoj smjeni izrazio je i Branimir Nađ, načelnik Općine Martijanec, koja iz svojeg proračuna sufinancira i program produženog boravka.

Ovime smo dostigli standard koji smo godinama čekali, istaknula je ravnateljica OŠ Martijanec Sonja Huzjak.

– Prelazak na jednosmjensku nastavu već pokazuje svoje prednosti budući da su nam se vratili neki učenici koji su zbog dvosmjenske nastave bili upisani u druge škole, a raste nam i broj učenika prvih razreda. Istovremeno možemo uvesti produženi boravak, a imat ćemo čak dvije grupe učenika od prvog do četvrtog razreda jer je interes izrazilo 45 učenika. Osim što smo dobili novi prostor, u starom dijelu škole je osuvremenjena školska kuhinja, koja će omogućiti da naši učenici dobivaju još više kuhanih i zdravih obroka. Vjerujem da će naši učenici postizati još bolje rezultate na natjecanjima i smotrama iako su i dosadašnji rezultati na zavidnoj razini u odnosu na broj učenika – rekla je Sonja Huzjak.

Uz pročelnika Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Miroslava Huđeka i predsjednika Općinskog vijeća Martijanca Stjepana Goluba, na svečanosti je bila zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak, saborske zastupnice Natalija Martinčević, Nadica Dreven Budinski i Barbara Antolić Vupora, kao i drugi uzvanici.

Svi zajedno obišli su dograđene prostore škole, a prvašićima su podijelili i reflektirajuće prsluke kako bi bili što sigurniji na putu do škole i do kuće.

Pročelnik Miroslav Huđek izvijestio je da su sve županijske osnovne i srednje škole organizirale rad sukladno uputama i preporukama Ministarstva znanosti i obrazovanja te Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

– U Varaždinskoj županiji jedino Osnovna škola Novi Marof zbog epidemije koronavirusa nastavu organizira u dvije smjene. Uz to, nastavu u dvije smjene još imaju OŠ Sveti Ilija i OŠ Veliki Bukovec, gdje su pred završetkom ili u tijeku radovi koji će također osigurati uvjete za jednu smjenu. Dvosmjensku nastavu imaju još OŠ Ivanec i PŠ Nova Ves, u kojima također slijede ulaganja za prelazak u jednu smjenu – naveo je Huđek.

Dodajmo da je zamjenica župana Silvija Zagorec zajedno s načelnikom Općine Vidovec Brunom Hranićem prisustvovala svečanosti obilježavanja prvog dana nastave u OŠ Vidovec i OŠ Tužno, gdje je prvašićima poželjela puno lijepih i radosnih trenutaka u stjecanju novih znanja i vještina.

– Veselje, uzbuđenje i radoznalost koja se ocrtava na licima prvašića sve nas starije vraća u dane kada smo i mi započinjali svoje osnovno školsko obrazovanje. Tako ćete se i vi već danas susresti sa školskim obavezama, knjigama, radnim bilježnicama, zadacima, ali ćete od danas stjecati nove kolege i prijatelje s kojima ćete dijeliti sve školske radosti, a ponekad i brige. Da bi brige bile što manje, na raspolaganju vama i vašim roditeljima osim škole i općine stoji Varaždinska županija koja kontinuirano ulaže u obrazovanje – istaknula je Silvija Zagorec.

Vidovec

Život i društvo

Petrijanec: u ponedjeljak počinje podjela besplatnih kanti za otpadnu plastiku

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Petrijanec od ponedjeljka organizira podjelu besplatnih spremnika (žutih kanti) za otpadnu plastiku u domaćinstvima (umjesto sadašnjih žutih vreća).

Podjela kanti bit će prema slijedećem rasporedu:

PONEDJELJAK, 18.10.2021.

– MAJERJE – od 09:00 do 17:00, lokacija: Društveni dom u Majerju, Ulica Stjepana Radića 113

UTORAK, 19.10.2021.

– PETRIJANEC – od 09:00 do 17:00, lokacija: Općina Petrijanec, Ulica Vladimira Nazora 157

SRIJEDA, 20.10.2021.

– NOVA VES PETRIJANEČKA – od 09:00 do 17:00, lokacija: Društveni dom u Novoj Vesi Petrijanečkoj, Ulica Ljudevita Gaja 1

ČETVRTAK, 21.10.2021.

– DRUŽBINEC – od 09:00 do 17:00, lokacija: Društveni dom u Družbincu, Dravska ulica 8

PETAK, 22.10.2021.

– STRMEC PODRAVSKI – od 09:00 do 17:00, lokacija: Društveni dom u Strmcu Podravskom, Ulica braće Radić 92

SUBOTA, 23.10.2021.

– ZELENDVOR – od 09:00 do 17:00, lokacija: kod bivše “Čikubane”, Ulica Ljudevita Gaja

Mještani mogu svoju žutu kantu podići neovisno o mjestu stanovanja na bilo kojoj lokaciji, ovisno koja im je bliža ili u terminu koji im bolje odgovara.

Skreće se pozornost mještanima da je podizanje kanti moguće uz predočenje osobne iskaznice nositelja računa (korisnika usluge) te uplatnice zbog preuzimanja šifre i da pravo na žutu kantu imaju korisnici javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada s područja Općine Petrijanec.

U isto vrijeme kod preuzimanja žutih kanti za plastiku moći će se iskazati interes za tzv. ljubičaste kante – kante za pelene za djecu ali istu mogu zatražiti  i osobe s invaliditetom koje koriste pelene, kao i osobe s inkontinencijom.

Ovisno o interesu u suradnji sa javnim davateljem usluge prikupljanja otpada Čistoćom ista će se usluga zbrinjavanja pelena moći koristiti od siječnja 2022.godine.

Nastavite čitati

Život i društvo

Počinje sanacija klizišta na cesti Madžarevo – Topličica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na području Grada Novog Marofa izvode se brojni radovi na komunalnoj infrastrukturi, a jedan od njih je i sanacija klizišta na nerazvrstanoj cesti Madžarevo – Topličica.

Naime, gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač potpisao je ugovor o izvođenju radova na sanaciji klizišta na nerazvrstanoj cesti br. NC 1-076 Madžarevo – Topličica s predstavnikom izvođača koji je u postupku jednostavne nabave izabran kao najpovoljniji, direktorom tvrtke NIGRAD d.o.o. iz Varaždina Slobodanom Dimitrijevićem.

Vrijednost radova je 500.546,50 kuna s PDV-om, a vremensko razdoblje izvođenja radova je dva mjeseca.

Sanaciju klizišta u nerazvrstanoj cesti NC 1-076 u naselju Topličica Hrvatske vode sufinanciraju sa 60 posto, a Grad Novi Marof s preostalih 40 posto iznosa.

– Iako ovo nisu višemilijunski iznosi i veliki radovi, a i takvih je bilo i planira se na području Grada Novog Marofa, svaka kuna koju uložimo u radove na unapređenju infrastrukture je važna. Ovo nije veliko klizište, ali je na našoj nerazvrstanoj cesti i to ćemo sada riješiti. Zahvaljujem Hrvatskim vodama jer nas veseli svaka kuna koja za projekte na području Grada Novog Marofa dolazi iz drugih izvora – poručio je Jenkač.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje