SEDLAROV DOKUMENTARAC

U nizu programa posvećenih obilježavanju 20. godišnjice osnutka Varaždinske biskupije u sklopu Srijede u Muzeju, 11. listopada, održava se i projekcija filma „Varaždinska biskupija“.

– Riječ je o dugometražnom dokumentarnom filmu u kojemu se na informativan način govori o toj crkvenoj instituciji, s prikazom povijesti njezina nastanka, ali i vjerskih i kulturnih posebnosti i znamenitosti, kao i prirodnih ljepota područja na kojima se Biskupija prostire – stoji u najavi projekcije filma.

U filmu su prikazani i neki povijesni momenti, poput materijala o uspostavljanju Varaždinske biskupije, o čemu su govorili prvi varaždinski biskup mons. Marko Culej i kardinal Franjo Kuharić, zatim proslava 600. obljetnice čuda u Ludbregu, kada je kao Papin izaslanik stigao kardinal Jozef Tomko, kao i ustoličenje mons. Josipa Mrzljaka, na kojemu je, uz novoga biskupa, govornik bio i kardinal Josip Bozanić.

Posebni dio filma odnosi se na sjećanja biskupa Mrzljaka o kardinalu Stepincu, njegovu ujaku, s kojim se često viđao tijekom Stepinčeva zatočeništva u Krašiću.

Redatelj filma je Jakov Sedlar, autor teksta je Hrvoje Hitrec, interpret teksta Joško Ševo, a producent mons. Josip Mrzljak.

Program se održava u organizaciji Varaždinske biskupije i Gradskog muzeja Varaždin u palači Herzer od 19 sati, a ulaz je besplatan.

 

 

Izvor:
Foto:

Komentari

Komentara