Povežite se s nama

U fokusu

U petak na Sjeveru otvorenje novog specijalističkog studija „Poduzetništvo i EU fondovi“

Objavljeno:

- dana

Uvodnim predavanjem i službenim upisima na Sveučilištu Sjever u Varaždinu, u petak, 1. ožujka, s početkom u 17.30 sati u Vijećnici, UNIN 3, službeno počinje nastava za prvu generaciju studenata – njih 16, novog poslijediplomskog sveučilišnog specijalističkog studija „Poduzetništvo i EU fondovi“.

Izv. prof. dr. sc. Ante Rončević, pročelnik Odjela za ekonomiju Sveučilišta Sjever tom će prilikom održati uvodni govor i pozdraviti prvu generaciju studenata.

– Riječ je o polaznicima koji su, u većem dijelu, zaposleni i čiji poslodavci, a i oni sami očekuju da će tijekom školovanja unaprijediti vlastite kompetencije u planiranju i realizaciji poduzetničkih planova financiranih iz različitih izvora, a posebno iz EU fondova. Osim kroz predavanja i seminarsku nastavu polaznici će stjecati nove kompetencije i kroz različite radionice, panel rasprave, gostovanja eminentnih poduzetnika čija će iskustva slušati i s kojima će moći ostvariti direktan kontakt te od njih, također, učiti – istaknuo je pročelnik Rončević.

Ovaj specijalistički studij rađen je u suradnji Sveučilišta Sjever i stručnjaka iz Hrvatske gospodarske komore koji su podržali program te zajednički definirali vještine i znanja koja će polaznici studija usvojiti.

Specijalistička znanja kroz ovaj studij sada su dostupna i na sjeveru Hrvatske, a od sličnih studija razlikuje se po praktičnom, projektnom pristupu nastavi i studentskim obavezama s posebnim naglaskom upravo na EU fondovima i projektnim zadacima.

Na službenom otvorenju studija prisustvovat će izv. prof. dr. sc. Mario Tomiša, prorektor Sveučilišnog centra Koprivnica, izv. prof. dr. sc. Goran Kozina, prorektor za financije i opće poslove, izv. prof. dr. sc. Vlado Tropša, prorektor za nastavu i studentska pitanja, izv. prof. dr. sc. Anica Hunjet, prorektorica za znanstveno-umjetnički rad i međunarodnu suradnju, pročelnici odjela, brojni nastavnici Sveučilišta Sjever te polaznici studija.

Poslijediplomski sveučilišni specijalistički studij bit će 27 studijski program koji se izvodi na Sveučilištu Sjever, jednoj od najbrže rastućih visokoškolskih obrazovnih institucija.

U fokusu

Preminuo je Ćiro Blažević, zauvijek nas je napustio dan prije svog rođendana

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Preminuo je legendarni trener Miroslav Ćiro Blažević. Ovu tužnu vijest objavili su danas nacionalni mediji, a informaciju su potvrdili najuži članovi Ćirine obitelji.

Ćiro se već duže vremena bori s rakom prostate i sada je, nažalost, tu bitku izgubio. Ćiro je sutra trebao proslaviti 88. rođendan, piše Večernji list.

Legendarni trener preminuo je jutros u bolnici u Zajčevoj nakon što mu se sinoć stanje pogoršalo i hitna je došla po njega.

Nastavite čitati

U fokusu

Koje se maksimalne magnitude potresa mogu očekivati u sjeverozapadnoj Hrvatskoj?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Ines Ivančić, rukovoditeljica seizmološke službe RH, u Dnevniku N1 televizije komentirala je razorni potres koji je pogodio Tursku.

Ivančić je rekla kako je Turska na osjetljivom seizmološkom području.

– Ona je dio anadolske ploče, a ovaj rasjed koji je sad aktiviran zove s istočni anadolski rascjep. Posljedica potresa su gibanje afričke i arapske ploče, a Turska se nalazi na sredini i potres je rezultat tih gibanja. Ovakav potres je na rasjedu od oko 200-300 km. Usporedbe radi, on je oslobodio 125 puta veću energiju nego petrinjski i 5600 veću nego zagrebački – objasnila je Ivančić.

Upitana koja je maksimalna magnituda potresa koja se može očekivati na našim područjima, Ivančić je kazala: “U sjeverozapadnoj Hrvatskoj se procjenjuje da je maksimalna magnituda potresa 6.5, dok je na obalnom području prema jugu maksimalna magnituda oko 7 ili nešto malo više – oko 7.2, 7.3″.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje