Povežite se s nama

Kultura

U petak otvorenje izložbe „Žensko dopisivanje“ iz kuta Mateje Rusak i Tihane Karlović

Objavljeno:

- dana

U Galeriji HDLU – Kula stražarnica Staroga grada Varaždin, u petak, 18. rujna, u 19 sati održat će se otvorenje izložbe autorica Mateje Rusak i Tihane Karlović.

Izložba nosi naziv Žensko dopisivanje/ Female correspondence, a u opisu projekta stoji sljedeće:

Kako biti umjetnica, žena, prijateljica i majka u današnjem svijetu kapitalizma i brzine, kada je umjetnost neprepoznata i marginalizirana? Bavljenje umjetnošću iziskuje vrijeme, prostor, razumijevanje… Umjetnički projekt Žensko dopisivanje/ Female correspondence pokrenut je radi potrebe za stvaranjem, potrebe za izmjenom misli i ideja, poticanja na stvaralački rad te međusobne podrške i stvaranja mreže umjetnica.

Projekt se bavi likovnom komunikacijom, isključivo umjetnica, u formi likovnog dopisivanja. Umjetnice iz različitih dijelova svijeta, životnih priča i perioda života međusobno izmjenjuju informacije komunicirajući sebi svojstvenim senzibilitetom i likovnim jezikom u grafičkim tehnikama. One progovaraju o likovnim problemima i motivima koji ih okupiraju. Šalju poruke, ali i odgovaraju na one dobivene od umjetnice s kojom komuniciraju.

Projekt je započeo u siječnju 2019. godine i u njemu sudjeluje šesnaest umjetnica iz Hrvatske, Poljske, Slovenije, SAD-a i Španjolske. Od 2019. u projektu sudjeluju Mateja Rusak, Tihana Karlović, Anna Trojanowska, Raquel Amat, Ana Salopek, Kristina Pongrac, Dora Bakek, Raluca Iancu, a od 2020. Iva Gobić, Gloria Sellan, Maja Franković, Svetlana Jakimovska Rodić, Irena Kečkeš, Maja Zemunik Khovaladi, Carmen Bačura Potočić i Monika Jurić.

Umjetnice se dopisuju grafikama malog formata, 10,5X15 cm, formata razglednice otisnutih u ediciji od 10 grafika, različitim ritmom slanja grafika/pisama. Neke se dopisuju svaki mjesec, neke svaka dva mjeseca, a neke svaka četiri mjeseca. Medij grafike izabran je kao stari medij koji može biti vrlo aktualan i baviti se suvremenim problemima kroz likovnost, ali i postavljati pitanja o suvremenom društvu kao što je nedostatak istinske komunikacije koja se izgubila korištenjem društvenih mreža. Ova likovna djela nastala kroz mjesece dopisivanja čine izložbu koju otvaramo u Galeriji HDLU.

Kultura

Sax in the City: ove srijede kod fontane na Kazališnom trgu koncert učenika na otvorenom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na Kazališnom trgu, kod fontane, u srijedu, 16. lipnja, s početkom u 19 sati publici će se predstaviti kvartet saksofona Glazbene škole u Varaždinu – osnovnoškolci i kvartet saksofona Glazbene škole u Varaždinu – srednjoškolci.

Uz njih će nastupiti i kvartet saksofona Umjetničke škole Fortunat Pintarić iz Koprivnice.

Nastup će se održati na otvoreno, a ulaznica nema.

– Sve posjetitelje molimo da se u svakom trenu pridržavaju važećih epidemioloških mjera – poručuju iz Koncertnog ureda Varaždin.

Nastavite čitati

Kultura

Završio je 12. Tjedan smijeha Kerekesh Teatra: festival je posjetilo više od 9.000 osoba

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Završio je 12. Tjedan smijeha Kerekesh Teatra na kojem je izvedeno 30 predstava u gradu Varaždinu, Ludbregu, Lepoglavi i Varaždinskim Toplicama te u općinama Varaždinske županije: Cestica, Gornji Kneginec, Trnovec Bartolovečki, Vinica, Sveti Ilija, Bednja Sračinec, Petrijanec, Ljubešćica i Maruševec.

Manifestacija je, po treći puta, uključila i općinu Strahoninec iz Međimurske županije.

U deset dana festival je posjetilo više od 9.000 osoba te Tjedan smijeha i dalje nosi titulu najvećeg i najposjećenijeg kazališnog festivala u Hrvatskoj.

Na festivalu su premijerno izvedene i dvije nove predstave Kerekesh Teatra „Susjedi“ i „Ja, trudnica“ koje će, sudeći prema dosadašnjim reakcijama publike, biti hit ovog ljeta, ističu iz Kerekesh tratra.

U sklopu 12. tjedna smijeha održana je i peta izložba karikaturista pod nazivom „Smijeh pod maskama“ te su nagrađene i najbolje karikature po ocjeni publike.

Nagradu za najbolju portretnu karikaturu dobio je Žarko Radovanović, dok je nagrada za najbolju ”geg” karikaturu pripala Damiru Novaku. Nagrada publike ”Najjači smehek”, koja se dodjeljuje drugu godinu za redom, pripala je Ludoj kući, odnosno predstavi ”Potpuni stranci”.

Nagrade su uručili gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj te župan Varaždinske županije Anđelko Stričak.

– Neizmjerno smo vam zahvalni na svakom smijehu, na velikom interesu za predstavama te podršci koju nam dajete. Veselimo se novim kazališnim druženjima! – poručuju.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!