Povežite se s nama

Život i društvo

U ponedjeljak u Varaždinu zanimljivim nastupima počinje Kliker festival

Objavljeno:

- dana

U Gradskoj vijećnici Varaždin održana je konferencija za novinare povodom najave Kliker festivala – festivala s kojim djeca rastu, ali i plešu, uče, sanjaju, stvaraju i otkrivaju uzbudljivo neobičan svijet plesa, kazališta i pokreta!

Naime, od 04. do 10. listopada varaždinske pozornice, trgovi i ulice po šesti put ugošćuju Kliker festival i predstave, izvedbe te radionice domaćih umjetnica i umjetnika, ali i programe iz Slovenije, Austrije, Njemačke i Poljske.

Gradonačelnik dr.sc. Neven Bosilj izrazio je zadovoljstvo što će se u Varaždinu održati festival namijenjen djeci od najranije dobi do starijih dobnih skupina.

– Veseli me što se u Varaždinu kontinuirano nešto događa i što imamo raznovrsne manifestacije u kojima svi naši sugrađani mogu sudjelovati u nečem što ih zanima, pa tako i najmlađi. Ovakav jedinstveni međunarodni festival plesne, scenske, glazbene i vizualne umjetnosti rijetko se gdje održava, u Hrvatskoj, ali i u široj regiji. Izuzetno mi je drago što ćemo imati u Varaždinu tijekom sedam dana vrlo zanimljivih sadržaja za mlađe uzraste, od radionica, predstava, koncerata. U dosadašnjih pet izdanja festival je već ugostio preko 300 umjetnika iz Hrvatske i raznih dijelova svijeta. No, još je bitno istaknuti što smo na ovaj način i educirali na tisuće djece, od najmlađih uzrasta do tinejdžera. Pozivam Varaždinke i Varaždinke da dođu, povedu svoju djecu i uživaju u Kliker festivalu – rekao je gradonačelnik.

– Kliker festival zaista jest izuzetno događanje jer se bavi produkcijom za djecu i mladu publiku, što znači da radimo s mladom publikom, ali i za njih, te smo po tim programima jedini u Hrvatskoj i šire. Izuzetno nam je drago što je Grad Varaždin to prepoznao, što je Kliker postao jedan od brendova grada i što zajedno s malim i malo većim Varaždincima i Varaždinkama rastemo. Zahvalni smo i što smo, s obzirom na okolnosti, uspjeli organizirati program te da je već sada većina predstava rasprodana do zadnjeg mjesta koje nam uvjeti i mjere predostrožnosti zbog pandemije dozvoljavaju – dodala je umjetnička voditeljica festivala Sanja Tropp Frühwald.

„Od muhe do slona“, „Zemlja snova“, „Noću“, „Beskrilci u oblacima“ i „Stvari Stvaraju“ samo su dio ovogodišnjeg Kliker rasporeda namijenjenog svim uzrastima, pa čak i publici s dudama.

Tako za bebe do 2 godine varaždinski pijanist Danijel Oto priprema sasvim poseban koncert probrane klasične glazbe, dok će bebe do 18 mjeseci i njihovi odrasli uživati u imerzivnoj predstavi „Ninabu“. Ulaznice za oba programa za bebe dostupne su na blagajni HNK Varaždin.

Ovogodišnji Kliker počinje 04. listopada svečanim otvorenjem uz nastup PS Vindi i izvedbom predstave „Zemlja snova“ slovenskog Muzeuma, koja će nas zaista odvesti u svijet snova i sanjarenja.

Program se nastavlja uz slovensko-njemački duet i predstavu „Stvari stvaraju“ te čak dvije hrvatske premijere izašle iz radionice organizatora festivala, umjetničke organizacije VRUM. Riječ je o predstavi „Od muhe do slona“ koja je na rasporedu u srijedu i predstavi „Noću“ u četvrtak.

Programi će se održati u Hrvatskom narodnom kazalištu Varaždin i u P4 Centru za mlade i nezavisnu kulturu, dok će se izvedba nedavno nagrađene predstave Istarskog narodnog kazališta „Beskrilci u oblacima“, održati na Franjevačkom trgu u petak.

Kliker donosi i dvije zaista zanimljive radionice. „No Work & Just Play – Playshop“ koja je usmjerena na praktične vježbe temeljene na raznim sustavima igranja igara, suvremenom plesu, tehnikama improvizacije i partnerstva, kao i na plesnom rječniku VRUM-a, dok će nas Łukasz Czapski u sklopu radionice „Flow like water“, naučiti sve o fokusiranju na različite dijelove tijela, tehničke pokrete i sekvence u stajanju te funkcionalnom korištenju tla.

Kliker službeno završava u subotu uz elektro-bajku „Cura i dečko“ koja je namijenjena svim generacijama i Open Mic karaoke večer u centru P4. S ciljem otvaranja komunikacije, umrežavanja i suradnje izvedbeno-scenskih umjetnika, institucija, organizatora i pedagoga, dio programa festivala kroz Generator Forum i suradnju s međunarodnom platformom Generator, fokusiran je upravo na navedene teme.

Tako će P4 centar ugostiti TEACH & REACH DAY, točnije prezentaciju KLIK kluba, nove platforme čiji programi su namijenjeni odgajateljima, učiteljima, nastavnicima, plesnim i dramskim pedagozima, studentima, voditeljima aktivnosti za djecu i mlade, a članstvo je besplatno.

– Programi Kliker festivala su puni i ulaznice za gotovo sve predstave rasprodane, što je jasan pokazatelj kvalitetne i dugogodišnje komunikacije koju kao festival ostvarujemo s varaždinskim vrtićima, osnovnim i srednjim školama. Slijedom toga smo prošle godine osjetili potrebu da otvorimo još širu komunikaciju s odgajateljima, nastavnicima i studentima, koji bi bili konzumenti, ali i sukreatori programa festivala te svojim idejama doprinijeli unapređenju programa u skladu s potrebama. Iz te je ideje nastao KLIK klub, kao prostor za živu komunikacija kroz razne ekstenzije programa samog festivala u obliku razgovora, radionica prije ili metodički obrađenih programa nakon predstava – istakla je Iva Nemec, stručna suradnica za medijaciju programa, i spomenula još jednu novost u sklopu KLIK kluba – Kulturno kumstvo.

Riječ je o programu anonimnog sponzorstva čiji cilj je omogućiti kulturu dostupnu svima, posebice djeci koja nemaju prilike ili financijske mogućnosti kupnje karata za kulturne programe. Sve male posjetitelje Kliker festivala, uz odlične programe čekaju i mali poklončići.

Naime, u suradnji sa zagrebačkim Biljkoborcima, Kliker je pripremio slatke vrećice Kliker sjemenki livadnog cvijeća koje djeca mogu posijati i gledati kako rastu i cvjetaju do sljedećeg izdanja festivala u Varaždinu već u lipnju 2022.

Kliker festival se i ove godine održava u suradnji s HNK Varaždin i Gradskim muzejom Varaždin, međunarodnom suradničkom platformom Generator, P4 – varaždinskim Centrom za mlade i nezavisnu kulturu te lokalnim odgojno-obrazovnim institucijama, a pod pokroviteljstvom Grada Varaždina, Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Zaklade “Kultura nova” i Austrijskog kulturnog foruma Zagreb.

Sve posjetitelje i sudionike podsjećamo na smjernice i preporuke koje su na snazi i koje će se primjenjivati tijekom festivala, popratnih programa i radionica te molimo da ih se pridržavaju u najvećoj mogućoj mjeri.

Program Kliker festivala je dostupan na www.klikerfestival.com.

Život i društvo

Županijska palača i ove godine pretvorena u veliki adventski kalendar

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Županijska palača i ove je godine, po peti puta zaredom pretvorena vrijeme adventa u jedan veliki adventski kalendar, a prozorčić s prvom slikom otkrila je 1. prosinca zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec u društvu župana Anđelka Stričaka, direktora Turističke zajednice Varaždinske županije Mirana Bojanića Morandinija, načelnika i gradonačelnika općina i gradova s područja naše Županije, ali i djece, članova Društva “Naša djeca” Varaždin.

Istaknimo kako su 24 slike na pročeljima palače oslikali varaždinski osnovnoškolci, učenici Centra za odgoj i obrazovanje Tomislav Špoljar te polaznici Društva “Naša djeca” Varaždin.

Ove godine se obilježava i 70 godina od osnivanja ovog društva. Naime, ono je osnovano u mjesecu svibnju 1951. godine. Od samih početaka pa do današnjih dana DND-e okuplja djecu i mlade na način da mogu odabrati stvaralačku aktivnost u skladu sa svojim interesima i željama.

Zamjenica župana je istaknula zadovoljstvo nastavkom ove tradicije te je pozvala sve da pogledaju kalendar te da obiđu ukrašeni atrij Županijske palače.

– Kao i proteklih godina pročelje Županijske palače će postati jedan veliki i prekrasan adventski kalendar, a cilj nam je predstaviti svo bogatstvo i znamenitosti koje ima Varaždinska županija. Kao što znate, proteklih godina smo prikazali dvorce i utvrde, te fotografije sa zimskim motivima, a ove godine u suradnji s Društvom “Naša djeca” Varaždin prikazat ćemo slike koje su izradili naši najmlađi, naše najvrijednije bogatstvo. Vjerujem da će svi posjetitelji uživati u ovim motivima izrađenim od dječjih ruku, a sama činjenica da su djeca sudjelovala u ovoj kreaciji će u svima nama odraslima pobuditi određenu dječju zaigranost i nesputanost te da ćemo svi ove blagdane doživimo u zajedništvu, miru, veselju, neiskvareno, baš kao djeca. Ujedno koristim priliku da čestitam Društvu naša djeca na 70 godina uspješnog djelovanja i što su već toliko godina središte dječje kreativnosti. Osim kreativnog izražavanja oni pružaju i edukativan sadržaj. Želim im još puno uspješnih godina i vjerujem da ćemo i dalje uspješno surađivati – rekla je zamjenica župana.

Jelena Mikić, ravnateljica DND-a je izrazila zadovoljstvo ovim nastupom i suradnjom s Županijom te je naznačila kako polaznici ovim nastupom sudjeluju u pozitivnoj adventskoj atmosferi koja vlada ovim Gradom.

Nastavite čitati

Život i društvo

Ciklokros liga ove nedjelje u Ludbregu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na sedam različitih lokacija diljem Sjeverozapadne Hrvatske, u periodu od 21. studenoga do 13. veljače vozi se Ciklokros liga.

Biciklisti željni nadmetanja i uzbuđenja utrkuju se, skupljaju bodove, iskušavaju i odmjeravaju svoje vještine, brzinu i spretnost te se zabavljaju kroz natjecanje koje za cilj ima promociju sporta, aktivnog života i, naravno, biciklizma.

Nakon što je u Sisku završilo prvo kolo, biciklistički svijet ove nedjelje dolazi u Ludbreg.

Start i cilj utrke biti će na Otoku mladosti. Prva utrka za sve kategorija od U19 do 50+ kreće u 13 sati, a za kategorije U15 (dječaci) i U17 (djevojčice) u 13:20 sati.

Za sudjelovanje su potrebne i predprijave, a startnina iznosi 50 kuna.

Ciklokros liga otvorena je svim biciklistima i svim vrstama (ispravnih) bicikala uz napomenu je nošenje kacige je obavezno te da vozači mlađi od 18 godina moraju imati pismenu suglasnost roditelja ili staratelja. Naravno, vožnja na e-biciklima ili nekoj drugoj vrsti motorom pogonjenih bicikala nije dozvoljena.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje