Povežite se s nama

Život i društvo

U popularnom Gimnetu, nekadašnjem V3, koncert “Bez struje” zbilja – bez struje!

Objavljeno:

- dana

UZ 380. GODINA PRVE GIMNAZIJE

Danas će se u Gimnetu, kojeg starije generacije gimnazijalaca pamte kao popularni klub V3, s početkom u 20 sati održati koncert učenika i profesora Prve gimnazije Varaždin “Bez struje”.

To što se koncert tako zove nije slučajno.

– Koncert se zove “Bez struje“ jer struju u Gimnetu ne smijemo koristiti zbog dotrajalih strujnih instalacija. Svi koji danas dođu na koncert doći će s baterijama – najavila je Janja Banić, ravnateljica Prve gimnazije Varaždin.

Nekadašnji V3 vapi sa obnovom

Ovim koncertom gimnazijalci žele skrenuti pozornost na to da im je takav jedan prostor itekako potreban, a da bi se mogao koristiti potrebno ga je obnoviti. Samo za struju potrebno je osigurati 250.000 kuna, a da se cjelokupni prostor stavi u funkciju oko 450.000 kuna.

– Imali smo projekt za taj prostor koji smo planirali prijaviti na indikativnu listu Ministarstva, ali su onda promijenjeni prioriteti i sve je “palo u vodu”. Javljali smo se i na donacijske natječaje koje su objavljivale pojedine tvrtke, ali, nažalost, nismo prošli ni na jednom.  Prošle godine uspjeli smo donacijama prikupiti 11.000 kuna, a sada smo izradili bedževe i magnetiće na kojima je otisnut V3, nekadašnji naziv Gimneta. Time smo zapravo željeli utjecati na starije generacije gimnazijalaca da se uključe i pomognu. Zasad još ništa, no mi ne odustajemo – poručila je ravanteljica Prve gimnazije Varaždin.

Počelo i završava u Gimnetu

Inače, program obilježavanja velikog jubilea – 380. godišnjice Prve gimnazije Varaždin – počeo je 3. listopada otvorenjem izložbe “Zlatno doba Gimneta” u Gimnetu, znači, na istom mjestu gdje će i završiti!  

U sklopu velike obljetnice održani su brojni programi u koje su se uključili poznati bivši učenici treće najstarije gimnazije u Hrvatskoj.

– Mi jesmo treća najstarija gimnazija u Hrvatskoj, nama su povijest i baština dragocjeni, čuvamo je i prenosimo na brojne generacije, ali pratimo trendove, uključujemo se u projekte kojima poboljšavamo i osuvremenjivamo nastavu i metode rada. Usudim se reći da su naši učenici najbolji u ovoj regiji, ne samo po znanju, već po ponašanju, interesima i uključenju u projekte: oni su volonteri, plesači, glumci i znanstvenici, a uspjesi na natjecanjima samo su jedan pokazatelj njihovog uspjeha – zaključila je na kraju ravnateljica Prve gimnazije Varaždin Janja Banić.

Izvor: Prva gimnazija Varaždin
Foto: ILUSTRACIJA/

Život i društvo

Još jedna godina ulaganja i prosperiteta hrvatske članice Leier grupe

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Hrvatskoj je izražena sklonost gradnji opekom, vođena kvalitetom i dugovječnošću proizvoda, bilo da je riječ o razvojnim projektima nacionalnog i lokalnog interesa ili o investicijama na individualnoj razini. Zbog toga u proizvodnoj tvrtki Leier-Leitl d. o. o. kontinuirano poduzimaju nužne korake za povećanje kvalitete na svim razinama.

Rezimirajući 2021. godinu, tvrtka Leier-Leitl d. o. o., koja pripada jednoj od najvećih europskih tvrtki za proizvodnju građevinskih materijala, može biti više nego zadovoljna. Tijekom godine zaključeno je višemilijunsko ulaganje u robotizaciju, pojačano održavanje proizvodnog pogona, vozni park i upravnu zgradu. Osnovno načelo cjelokupne investicije bilo je racionalizirati potrošnju energenata, povećati kvalitetu opeke te ostvariti bolje uvjete za rad zaposlenika.

Iako su spomenute investicije došle u turbulentnom vremenu, u Leier-Leitlu ponosno ističu da su se isplatile. Implementacijom robota usavršili su i osuvremenili proizvodni proces i približili se zahtjevima tržišta. Što je još važnije, njihovi zaposlenici danas trebaju uložiti manje fizičke snage i napora za postignuti rezultat, čime je učinjen velik iskorak po pitanju njihova zdravlja i sigurnosti na radu.

Kraj godine obilježile su konferencije i međunarodni sastanci.
Leier Grupa je 1. listopada u LCC u Leier centrali u Győru (Jura) organizirala međunarodni sastanak menadžmenta. Vodstva poduzeća Leier Grupe koja uspješno posluju u sedam zemalja – Austriji, Mađarskoj, Poljskoj, Slovačkoj, Rumunjskoj, Hrvatskoj i Ukrajini – razgovarala su o postignutim rezultatima, realiziranim investicijama i budućim planiranim ulaganjima prema ekološki osviještenoj proizvodnji. To je moguće jer je cijela grupacija u 2020. godini ostvarila promet veći od 300.000.000 eura.

Austrijska gospodarska komora (WKO) je 12. i 13. listopada u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture u Zagrebu organizirala konferenciju pod nazivom “Proširenje prometnih koridora u Hrvatskoj – težište cesta” s ciljem unapređenja suradnje austrijskih i hrvatskih tvrtki u realizaciji budućih projekata u tom sektoru. Konferencija je Leier-Leitlu d. o. o. bila idealna prilika za ponovni susret s najvažnijim hrvatskim tvrtkama i institucijama zainteresiranima za te projekte. Zaključak konferencije je bio da će, zahvaljujući EU fondovima, Hrvatska u idućih 10 godina na raspolaganju imati sredstva u visini većoj od 20 milijardi eura za proširenje brojnih područja poslovanja u zemlji, te ih je potrebno početi koristiti što prije.

Godinu 2021. Leier-Leitl d. o. o. pamtit će kao prosperitetnu, punu izazova čijem je ostvarenju još boljih rezultata svojim elanom, radom i odgovornošću pridonio svaki pojedini zaposlenik, te završava dodjelom izdašnih božićnica, jer osnovni i glavni cilj i dalje ostaje zadovoljstvo zaposlenika. Kao što gospodin Michael Leier kaže: „Sve što danas čini Leier Grupu jakom i stabilnom ne bi bilo moguće bez naših angažiranih i motiviranih zaposlenika te iskreno zahvaljujem svakom od njih pojedinačno.”

Naravno, zahvalama i čestitkama pridružuje se vodeći tim Leier-Leitla d. o. o.

Tvrtka Leier-Leitl je svoje društveno odgovorno ponašanje pokazala i dokazala nakon razornog potresa na području Banovine. U tom angažiranom djelovanju ističe se i donacija opeke za izgradnju obiteljske kuće u Petrinji, čime se osiguralo da četveročlana obitelj Kajić ponovno izgradi svoj dom i što brže zaboravi nedaću zbog koje su svoj prvi dom izgubili.

Kvaliteta opeke koja se izrađuje u proizvodnom pogonu u Turčinu pravi je odabir za važne projekte diljem Hrvatske – od krajnjeg istoka do krajnjeg juga. Jedan od najudaljenijih projekata realiziranih opekom iz proizvodnog pogona u Turčinu te Leier sustavom dimnjaka je Policijska postaja u Imotskom, udaljena više od 570 kilometara. Za pregradne zidove spomenute zgrade utrošeno je 7500 komada visokokvalitetne Leiertherm opeke 25 U+Z. Zanimljiva je činjenica da je u izgradnju Arene living Zagreb, objekta sa 130 stambenih jedinica i šest poslovnih prostora, ugrađeno više od 21.000 Leiertherm opeke, također za pregradne zidove.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Mali keramičari I. OŠ Varaždin od gline izrađivali ukrase za bor

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

I. OŠ Varaždin

Mali keramičari I. osnovne škole Varaždin, ujedno i članovi Učeničke zadruge Barok, marljivo se pripremaju za Božić i Božićni sajam.

Iz škole objašnjavaju da su učenici od gline izrađivali ukrase za bor.

– Kako su već pravi mali majstori keramičari, izrada ukrasa je išla brzo i glatko. Izradili su pahuljice, zvjezdice, srca, čizmice… Kad se osuše, obojat će ih i ispeći u peći za keramiku – navode. Kako izgledaju njihovi radovi, provjerite u fotogaleriji.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje