U posljednjih mjesec dana na području Varaždinske županije dogodile su se tri prometne nesreće s poginulim osobama. U tim prometnim nesrećama smrtno je stradao jedan vozač bicikla, jedan vozač mopeda i jedan vozač motocikla, izvijestila je PU varaždinska.

S obzirom na navedeno, vidljivo je da su ponovno najteže stradali upravo najranjiviji sudionici u prometu.

Također, u prvih pet mjeseci ove godine na području Policijske uprave varaždinske, dogodilo se 38 prometnih nesreća u kojima su sudjelovali vozači motocikla, mopeda i bicikla te pješaci. U navedenim prometnim nesrećama stradale su ukupno 32 osobe, i to 11 teško i 21 osoba lakše.

– Kako su aktivnosti prometne policije samo jedan od čimbenika kojima se utječe na smanjenje broja prometnih nesreća, ovom prilikom ponovno apeliramo na sve sudionike u prometu da se pridržavaju prometnih propisa – poručuju iz policije.

Policijski službenici Policijske uprave varaždinske u narednom će razdoblju, a posebno tijekom predstojećeg vikenda, pojačati aktivnosti usmjerene prema vozačima motocikla, mopeda, bicikla te pješaka s ciljem zaštite najranjivijih skupina sudionika u prometu.

Među najčešćim greškama koje vode do stradavanja vozača mopeda i motocikala su nepropisna i neprilagođena brzina, nepoštivanje prednosti prolaza, nepropisno pretjecanje i obilaženje, nekorištenje homologirane zaštitne kacige, upravljanje vozilom prije stjecanja prava na upravljanje ili u vrijeme kada je izrečena zabrana upravljanja, upravljanje tehnički neispravnim i neregistriranim vozilima te vožnja pod utjecajem alkohola.

Stoga, policija savjetuje vozače mopeda i motocikla:

za vrijeme vožnje uvijek nosite homologiranu i uredno pričvršćenu zaštitnu kacigu

poštujte dopuštena ograničenja brzine te brzinu prilagodite uvjetima na cesti

tijekom cijele godine vozite s upaljenim svjetlima

nemojte prevoziti djecu mlađu od 12 godina na mopedima i motociklima

ne uklanjajte zaštitnu blokadu brzine na mopedima – mopedi nisu predviđeni za velike brzine

ne precjenjujte svoje vozačke sposobnosti

predviđajte poteze drugih vozača

Najčešće greške pješaka i biciklista:

kod biciklista: nekorištenje svjetlosnih uređaja na biciklu i reflektirajućih prsluka (ili reflektirajuće odjeće odnosno oznaka) u noćnim satima i u uvjetima smanjene vidljivosti, upravljanje pod utjecajem alkohola, loša tehnička ispravnost uređaja za zaustavljanje, vožnja u suprotnom smjeru te vožnja preko pješačkog prijelaza,

kod pješaka: nepropisno i nepravilno prelaženje kolnika van obilježenog prijelaza, nepoštivanje svjetlosnih uređaja i zadržavanje na kolniku.

Savjeti i preporuke  za vozače bicikala:

biciklom se krećite biciklističkom stazom ili biciklističkom trakom, a ako one ne postoje, potrebno se kretati što bliže desnom rubu kolnika,

cestu možete prijeći na obilježenom biciklističkom prijelazu uz uvjet da ste  prethodno provjerili da je to sigurno,

na obilježenom pješačkom prijelazu prilikom prelaska ceste nije dozvoljeno voziti bicikl,

u grupi uvijek vozite bicikl jedan iza drugoga,

ruke uvijek držite na upravljaču bicikla kako ne bi umanjili stabilnost vozila i na taj način povećali mogućnost pada i nastanka prometne nesreće,

noću, a i danju u slučaju smanjene vidljivosti, budite označeni reflektirajućim materijalom.

Savjeti i preporuke pješacima:

krećite se nogostupom ili drugom površinom određenom za kretanje pješaka,

pri prelaženju ceste koristite obilježene pješačke prijelaze,

cestu prelazite kada je na semaforu upaljeno zeleno svjetlo za pješake,

noću i danju kod smanjene vidljivosti, budite označeni reflektirajućim materijalom.

Savjetuju također i ostale vozače:

ne oduzimajte prednost prolaska mopedima i motociklima

kod prestrojavanja pazite na „mrtvi kut“

vodite računa da motocikli brže ubrzavaju od ostalih vozila

motocikli se često čine daljima nego što zaista jesu

uvijek uključite pokazivače smjera prije skretanja

pješačkom prijelazu približavajte se sigurnosnom brzinom tako da ne ugrožavate pješake, odnosno tako da možete zaustaviti svoje vozilo da bi propustili pješake koji su već stupili na pješački prijelaz,

zaustavite vozilo i propustite pješake ako su pješaci djeca, stare i iznemogle osobe, slijepe osobe ili druge osobe s invaliditetom, i kad tek stupaju na pješački prijelaz.

Komentari

Komentara