Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO U prvih pola godine Trnovec B. dobio 28 novih stanovnika – rođeno 28 beba

Objavljeno:

- dana

Darovi za bebe

Roditelji 14 trnovečkih beba dobili su po dvije tisuće kune kao općinski dar.

Ovo je drugi put da je načelnik Zvonko Šamec u ovoj godini darivao bebe. Prvi put je početkom travnja podijeljeno 24 tisuće kuna za 12 beba.

Prije tri dana u Trnovcu Bartolovečkom su rođene još dvije bebe pa je tako rađanje ostalo na lanjskoj razini, kad se rodilo 56 –ero djece.

Kako bi se dodatno potaknulo roditeljstvo, Općina će od sljedeće godine bebe darivati sa 500 kuna više za svako drugo i sljedeće dijete.

– Želimo pomoći roditeljima u pokrivanju dijela troškova koji su svakako veliki u prvih nekoliko mjeseci života djeteta. U radu načelnika najljepši trenutci su oni kada može nagraditi svoje sumještane, a pogotovo kada se radi o najmlađima jer su djeca budućnost Općine – rekao je načelnik Šamec.

 

Izvor: Foto:

Život i društvo

Novost u turističkoj ponudi: Upoznajte Varaždinsku županiju na konjima uz vodiče

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinska županija je bogata prirodnim ljepotama, a upravo su to prostori na kojima se mogu izraditi konjičke staze i gdje se mogu organizirati turistička jahanja. Turistička zajednica Varaždinske županije, uz financijsku podršku Hrvatske turističke zajednice, provela je projekt trasiranja i određivanja konjičkih turističkih staza na području Varaždinske županije, povezivanja postojećih i novih, te izradu dokumentacije za njihovo certificiranje.


Riječ je o nastavku trasiranja konjičkih staza u županiji od 2021. godine uz 164 kilometara novih staza koje se nadovezuju na zajednički projekt s Koprivničko-križevačkom županijom. Kod Ludbrega ulaze u našu županiju, nastavljaju preko Varaždinskih Toplica i Ivančice, Arboretuma Opeka, Zelendvora i prolaskom uz Dravu završavaju u jahaoni u Varaždinu.Kompletni elaborat certifikacije izradila je Nacionalna udruga konjičkih turističkih vodiča Hrvatske „Engea“, čije je predsjednik Ivica Pirin naglasio zadovoljstvo pripremljenom infrastrukturom na području županije.

– Kada turisti dođu na lokaciju najprije ih se upoznaje sa stazom koja je definirana GPS sustavom, s kilometrima i destinacijom u kojoj se nalaze, tada se upoznaju sa životinjama i konjičkim turističkim vodičem koji će se za njih brinuti tijekom čitavog jahanja. Na terenu se obilaze destinacije gdje su unaprijed definirani odmor i okrijepa za jahače i konje, degustiraju se proizvodi domaćih OPG-ovaca i prema potrebi organizira spavanje. U nama susjednim zemljama poput Italije i Austrije, zatim Njemačke, Francuske posebno Islanda, ovakav oblik turizma je jako popularan i temeljem suradnje s njihovim udrugama smo došli do saznanja da mi imamo puno bolje uvjete i terene, postoje ljudi koji to žele i znaju raditi, a rezultat toga je gotov turistički vodič koji može pružiti kompletnu uslugu – rekao je Pirin.

U sklopu projekta četvero kandidata s područja naše županije, Tea Dušak, Marijo Rožaj, Željka Skoko i Ema Tomašković, završilo je specijalnu edukaciju i certifikaciju za konjičke turističke vodiče. Na prigodnoj prezentaciji kod Dravskog spruda, koji je također dio konjičke turističke staze, pokazali su kako to u praksi izgleda, a voditelj edukacije i tajnik Udruge „Engea“ Zlatko Kramarić pojasnio je od čega se sve obuka sastojala.

– Obuka za vodiče zapravo je vrlo slična obuci za natjecatelje, a koju su svi oni već imali, pa smo to iskoristili za nadogradnju. U šest radnih dana napravili smo obuku iz sigurnosti gostiju, koja se odnosi na prvu pomoć za ljude i za konje, morali su se znati snaći u prostoru uz osnove orijentacije, te poznavati psihološke elemente ako u grupi dođe do određenih problema. Za svaku grupu predmeta pri edukaciji su bili zaduženi stručnjaci s određenog područja od medicine, veterine pa sve do vojske. Dobivanjem potvrde o završenoj edukaciji polaznici su se pridružili ekipi od 32 certificiranih konjičkih vodiča koliko ih ukupno ima u Hrvatskoj – istaknuo je Kramarić.     

Bogatoj ponudi raznih aktivnosti u sklopu aktivnog odmora u prirodi, koje turisti u Varaždinskoj županiji mogu provoditi, od sada je dodano i upoznavanje našega prekrasnoga kraja jašući konje, uz stručno vodstvo certificiranih konjičkih vodiča.


Poziv svima na ovo jedinstveno iskustvo upoznavanja destinacije uputio je direktor Turističke zajednice Varaždinske županije Goran Mališ.

Nastavite čitati

Život i društvo

Projekt “(ZA)najljepše životno doba – vrtićko doba” i šumska pedagogija u Donjoj Voći

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Donja Voća kao nositelj i Dječji vrtić “Dječji svijet” iz Varaždina provode produljeni boravak i razne kraće programe u  sklopu projekta “(ZA)najljepše životno doba – vrtićko doba”, a koji je stopostotno financiran od strane Europskog socijalnog fonda, te je time omogućeno unapređenje usluga za djecu u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja nakon redovitog radnog vremena vrtića, svakodnevno od 16 do 21, te subotom od 9 do 17 sati.

Projekt EU omogućio izvođenje nadopunjenog i kvalitetnijeg programa predškole za djecu koja nisu polaznici redovnog programa vrtića, te je sedmero mališana, polaznika predškole u Donjoj Voći, prije nekoliko dana priredbom za svoje roditelje i obitelji demonstriralo što znaju i mogu, a naučili su od listopada te su se tako oprostili od prvih (pred)školskih koraka.

Kroz više pomno planiranih koreografija, djeca su rado prikazala znanja i vještine pjevanja, plesanja pa i stranog jezika. Svima je to bio prvi nastup takve prirode te su, kao i sve do sad, odradili izvrsno.

– Ono što je potrebno naglasiti, predškola jest obaveza jedinica lokalne samouprave, a mi ju financiramo upravo kroz taj projekt koji omogućuje, uz osnovni sadržaj koji svaka predškola mora imati, i dodatne sadržaje kao što su kultura, likovni dio, program razvoja kreativnosti, rano učenje stranih jezika i sl. – istaknula je načelnica Sanja Kočet kojoj je ovo druga generacija predškolaca te je ovom prilikom otkrila na što će biti utrošena sredstva koja ovaj projekt oslobađa Općini: “Sredstva koja je Općina osigurala za predškolu sada se mogu iskoristiti na neki drugi način unutar obrazovnog programa, tako da ćemo od jeseni omogućiti u osnovnoj školi i po prvi puta uvođenje produženog boravka, koji također financiraju jedinice lokalne samouprave na svojim područjima, a naša općina do sada je bila izuzetak po tom pitanju. Ovo će zasigurno biti veliki korak za našu školu i Općinu te najvažnije velika pomoć roditeljima našeg kraja s obzirom na to da interes s njihove strane postoji. Uvođenjem produženog boravka učenici nižih razreda, čiji roditelji iskažu potrebu za uključenjem djeteta u boravak, će nakon redovne nastave biti zbrinuti.”

Koordinatorica Sanja Hajdin ispričala je što su to djeca kroz proteklih pola godine radili u predškolskim klupama.

Mnoštvo programa

– Od listopada do svibnja, djeca su razvijala predčitalačke i predmatematičke vještine, kao i socijalne, kognitivne i motoričke vještine. Neki od programa koji se provode su ‘Kraći informatički program’, ‘Tradicionalne igre’, ‘Razvoj kreativnosti’, ‘Kraći ekološki program’, ‘Kraći program ranog učenja engleskog jezika’, ‘Kraći likovni program’ i ‘Kraći sportski program na otvorenom’. Trudimo se pratiti i odgovarati na potrebe i interese svakog djeteta te tako kreiramo naš kurikulum iz godine u godinu – pojasnila je Hajdin te se zahvalila roditeljima koji su im povjerili djecu i napomenula kako im je zapravo žao što se rastaju jer odnos koji su ostvarili je bio jedinstven.

Najzaslužnija za odlično odrađenu predstavu zasigurno su djeca uz vodstvo Manuele Dušak koja je protekle mjesece svakodnevno radila s djecom na spomenutim vještinama kroz program predškole. Djeca su sama odabrala najdraže pjesme i brojalice koje su i predstavila roditeljima.

– Djeca Donje Voće su susretljiva i spremna na suradnju, isto kao i njihovi roditelji pa je bilo lijepo raditi. Sve aktivnosti su dobro prihvatili, kao i strani jezik – engleski koji su dobro svladali i baš su bili sretni zbog toga – zaključila je Dušak kojoj, kako sama kaže, najveću snagu za daljini rad daju djeca i njihovi osmjesi.

Nastavak druženja polaznika DV „Dječji svijet“ nastavio se i u subotu uz završno druženje i priredbu u Gornjoj Voći, nadomak Etno kuće. Zelenilo, miris prirode, zrake sunca koje su se prelile okolnim šumarcima privukli su velik broj roditelja i obitelji djece.

Veliki plus

Uz kvalitetnu nadopunu održanog programa predškole, uz uspješnu provedbu projekta u suradnji sa stručnim parterom stekli smo izvrsnog partnera za provedbu daljnjih projekata, a osobito nas veseli i otvaranje vrtića na području općine upravo u suradnji s partnerom na projektu. Potrebe za vrtićem su velike, na tjednoj bazi imamo upite roditelja radi popunjenosti lista u vrtićima u susjednim općinama. Uz to, i statistički podaci govore isto, prema kojima imamo 90 djece u razdoblju do 6 godina starosti na području općine, a svega 30% njih je upisano u vrtiće u okolnim općinama. Djeca su budućnost Voće i općinska uprava nikad se neće umoriti od ulaganja u infrastrukturu za djecu, kvalitetne predškolske i školske obrazovne programe te njihovo sretno i sigurno odrastanje. Veselje na dječjim licima govori da idemo dobrim putem i drago mi je vidjeti ovu dječicu sretnu. – Istaknula je načelnica Kočet

Koordinatorica projekta Dječjeg vrtića ‘Dječji svijet’ Sanja Hajdin podsjetila je kako uskoro završava pedagoška godina što je odličan povod za završnu priredbu, ali i prezentaciju aktivnosti koje se odvijaju unutar programa.

– Odabrali smo ovaj predivan kraj gdje imamo i svoj prostor na kojem razvijamo aktivnosti po principu šumske pedagogije kako bi i roditelji i ostatak obitelji imali priliku vidjeti što, gdje i kako radimo.

Roditelji su bili jako uzbuđeni, svi su došli spremni za aktivnosti u prirodi. Ovo je izvrsna prigoda da i oni iskuse ono što njihova djeca imaju priliku redovito doživjeti i u tome uživati – ispričala je Hajdin prilikom mini manifestacije kroz koju je predstavljen projekt i način rada vrtića. Također se istražila Etno kuća, Virtualna zagorska hiža, u šumarku su izvedene priredbe, a onda se stiglo do livade i centara aktivnosti gdje su roditelji imali prilike igrati se sa svojom djecom, povezati se međusobno, inspirirati se za obiteljsko vrijeme u prirodi i na kraju, napuniti baterije na svježem zraku.

Što kažu roditelji?

Jedan od roditelja, Goran Blažević iz Varaždina, čije je dijete polaznik vrtića istaknuo je zadovoljstvo s obimom provedenih aktivnosti, interakcijom i boravkom u prirodi.

– Imamo dosta dobru interakciju s vrtićem, često smo na izletima, djeca su puno u prirodi, stekli su nove prijatelje… Mislim da je cijeli program kvalitetno posložen – rekao je Blažević dok je Mihaela Salaj Žužul, također iz Varaždina, kao posebnu vrijednost istaknula kreativnost.

– U ‘Dječjem svijetu’ imam dvoje klinaca. Ono što mi se najviše sviđa je kreativnost, ovdje imamo mogućnost da su djeca puno vani i provode aktivnosti u prirodi. Djeca su kreativnija, znaju se igrati, istraživački su nastrojeni. Baka servis pruža drugačiji način ljubavi, a vrtić ima posebnost u smislu socijalizacije. S jedne strane, bake popuštaju, a ovdje su ipak neka ograničenja. Sviđa mi se ovo druženje u prirodi, tu smo svi opušteniji – rekla je Salaj Žužul.

Jedna od kćerki Gorana Hajdina iz Varaždina također je polaznica vrtića, a prema njegovim riječima, za nju je to čista uživancija.

– Vidimo da naše dijete uživa u vrtiću. Predivno joj je biti s djecom i često je čujemo da kaže kako jedva čeka odlazak u vrtić. Vrtić puno znači, posebice za roditelje koji rade i nemaju dostupan baka servis.

Vrtić ima veliku ulogu u socijalizaciji, doma se, recimo, ne bismo sjetili takvih programa. Ono što danas vidimo je ispreplitanje niza aktivnosti povezanih s radionicama i izletima u sklopu programa – rekao je otac dodavši kako priroda međusobno povezuje.

Sadržaj ovog teksta isključiva je odgovornost Općine Donja Voća. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje