Povežite se s nama

Crna kronika

Bicikli na meti lopova: u prvih šest mjeseci bez bicikla ostalo 188 VaraždBicikli na meti lopova: u prvih šest mjeseci bez bicikla ostalo 188 Varaždinaca! inaca!

Objavljeno:

- dana

GRAĐANI, OPREZ

U Varaždinu je danas obilježen Svjetski dan bicikala.

U organizaciji Bike boxa, a pod pokroviteljstvom Grada Varaždina, Varaždinci su tijekom prijepodneva imali priliku na Franjevačkom trgu provjeriti ispravnost svojih bicikala, ali doznati i više o mogućnosti registracije bicikla.

Nije bitno je li star ili nov, samo da je bicikl!

Trenutno je u evidenciji PU varaždinske registrirano oko 500-ak bicikala, a iz policije navode kako ova evidencija uvelike pomaže policijskim službenicima prilikom utvrđivanja vlasnika odbačenih ili ukradenih bicikala. Jer, krađe bicikala u Varaždinu u posljednje su vrijeme uzele maha. Gotovo da nema Varaždinaca koji nije ostao bez svog bicikla, bio suočen s pokušajem krađe ili čuo kako je nekome njemu bliskom ukraden bicikl, a još pamtimo krađu bicikla iz POS naselja, gdje je kradljivac snimljen zahvaljujući videonadzoru.

Trenutno je u policijskom registru 500-ak bicikala. Registracija bicikla se ne naplaćuje. 

Prema podacima PU varaždinske, u prvih šest mjeseci na području koje pokriva Policijska postaja Varaždin evidentirano je 188 krađa bicikala, a među onima koji su u zadnje vrijeme ostali bez svog bicikla je i Varaždinka Maja. Njoj je zaključani bicikl ukraden usred bijela dana u samom središtu grada!

– Kao i uvijek, bicikl sam zaključala i ostavila u dvorištu tvrtke u kojoj radim. Kad sam išla kući mog bicikla više nije bilo! Nisam mogla vjerovati, jer dvorište je sakriveno od pogleda i u njega ne zalazi baš svatko, a i moj bicikl bio je sasvim običan. No, očigledno se onome tko mi ga je ukrao jako svidio, pa si ga je uzeo– još uvijek je šokirana Maja kojoj je to, doznajemo, drugi bicikl ukraden unatrag dvije godine.

Maja je kupila nov bicikl, a kako joj se ne bi dogodilo da opet ostane bez njega, registrirala ga je pri PU varaždinskoj, kupila debeli lokot i – alarm.

Policija: gradom ne ordinira organizirana skupina kradljivaca! 

– Sada čim netko dotakne moj bicikl, alarm se odmah oglasi. Mislim da sam napravila sve mjere koje sam mogla kako bih bicikl zaštitila od kradljivaca, no u današnje vrijeme doista ne možeš biti siguran. Mojoj poznanici su nedavno kod željezničke stanice pokušali ukrasti bicikl, ali lopovi nisu uspjeli “prerezati” lokot, kojeg su totalno svinuli, pa je morala mijenjati cijeli kotač. Od prijateljica sam čula za mnoge pokušaje krađa bicikala u kojima su lopove vlasnici čak presreli kod utovarivanja bicikala u kombi – ispričala je naša sugrađanka.

No, iz policije su izvjestili kako nema saznanja da bi gradom harala skupina organiziranih kradljivaca bicikala.

– U nekoliko slučajeva u krađi bicikala zatečena je grupa osoba, no nikako se ne može govoriti o organiziranoj skupini kradljivaca bicikala – izvjestili su iz PU varaždinske.

Registracija je besplatna

Policijska postaja Varaždin u sklopu provođenja preventivnih mjera i radnji provodi program evidencije bicikala pod nazivom “registracija bicikala”. Vlasnici bicikala mogu registrirati svoje bicikle ispunjavanjem “registracijskog lista” kojeg dostavljanju osobno u Info-centru za prevenciju kriminaliteta koji se nalazi kod objekta Gradske tržnice u Varaždinu, a mogu ga dobiti i u operativnom dežurstvu PP Varaždin, te se registracija bicikala ne naplaćuje.

Čuvajte račune!

Varaždinka Maja se prisjetila kako joj je teško bilo dokazati vlasništvo nad biciklom.- Kad su mi ukrali bicikl, otišla sam na policiju to prijaviti, međutim, bicikl mi nije bio registriran, nisam znala serijski broj ukradenog bicikla, niti sam imala račun. Da je kojim slučajem i pronađen, ne znam kako bih dokazala da je to baš moj bicikl. Stoga bih poručila svima da bicikle registriraju i čuvaju sve papire – poručila je Maja. Iz PU varaždinske su izvjestili da prilikom zaprimanja dojave o krađi bicikla policijski službenici uzimaju izjavu o izvršenoj krađi, a oštećeni, pod kaznenom i materijalnom odgovornošću, svojim iskazom potvrđuje vlasništvo nad ukradenim biciklom.

Izvor:
Foto: Siniša Sović

Crna kronika

USKOK-ova optužnica protiv 12 okrivljenika obuhvatila i preprodavače duhana u Varaždinskoj županiji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

USKOK je nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv 12 hrvatskih državljana zbog počinjenja kaznenog djela zločinačkog udruženja, nedozvoljene trgovine te pomaganja u nedozvoljenoj trgovini, sve u sastavu zločinačkog udruženja.

Optužnicom se I. okr. stavlja na teret da je, od 23. studenoga 2022. do 23. svibnja 2023. na području Zagrebačke i Karlovačke županije, povezao u zajedničko djelovanje IV. do IX. okr. te XI. i XII. Okrivljenog.

I to s ciljem stjecanja nepripadne materijalne koristi kupovinom većih količina sitno rezanog duhana neoznačenog nadzornim markicama Ministarstva financija u Zagrebu te njegovim daljnjim prevoženjem, skladištenjem, pripremom za prodaju i daljnjom preprodajom na ilegalnom tržištu u navedenim županijama.

Kucima su isporučili 1060,70 kilograma čime je Državni proračun Republike Hrvatske na ime neplaćenih trošarina oštećen za 121.078 eura, dok su članovi zločinačkog udruženja pribavili protupravnu imovinsku korist od 21.214 eura koju su međusobno podijelili.

Osim toga je II. okr. u istom razdoblju na području Zagrebačke, Karlovačke, Krapinsko – zagorske i Varaždinske županije, povezao u zajedničko djelovanje III. i X. okr. s ciljem stjecanja nepripadne materijalne koristi kupovinom većih količina sitno rezanog duhana te njegovim daljnjim prevoženjem, skladištenjem, pripremom za prodaju i daljnjom preprodajom na ilegalnom tržištu u navedenim županijama.

Nastavite čitati

Crna kronika

U svom selu 60 metara kolnika polili benzinom i dizelom te ga zapalili

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija/morguefile.com

Dovršenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je kako su 24-godišnjak i 28-godišnjak počinili prekršaj iz Zakona o zaštiti od požara, javila je PU međimurska.

Naime, u subotu, 30. ožujka ove godine, oko 19 sati na ulici u Piškorovcu, izazvali su požar tako što su po kolniku ulice u dužini oko 60 metara, prolili benzinsko i dizelsko gorivo te ga potom zapalili.

Protiv okrivljenika zbog počinjenja prekršaja iz Zakona o zaštiti od požara, podnijet će se optužni prijedlog Prekršajnom odjelu Općinskog suda u Čakovcu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje