Prema podacima sustava eVisitor koji sadrži turistički promet ostvaren u komercijalnim i nekomercijalnim objektima, tijekom prvih šest mjeseci ove je godine u Međimurskoj županiji ostvarena 81.000 noćenja.

Samo u lipnju je ostvareno 17.000 noćenja.

Brojke su na razini prošle godine, kada je na kraju godine bilo zabilježeno 189.808 noćenja, što je za 12 posto više nego u 2017. godini.

Što se broja dolazaka tiče, u prvih šest mjeseci ove godine ostvareno je 39.060 dolazaka. U odnosu na prošlu godinu to je porast od 7 posto.

Međimurje kontinuirano ulaže napore u razvoj i unapređenje turizma, a projekt bespovratnih turističkih potpora provodi već osmu godinu.

Dosad je uloženo više od dva milijuna kuna s ciljem proširenja postojeće turističke ponude, aktiviranja neiskorištenih turističkih potencijala, stvaranja novih turističkih proizvoda te promoviranja Međimurja kao poželje turističke destinacije.

Sadržaji programa prilagođeni su strateškom razvojnom dokumentu „Masterplan razvoja turizma Međimurske županije do 2020.“, a potpore omogućuju otvaranje novih smještajnih kapaciteta, nadogradnju postojećih te širenje kvalitete usluga i ponude.

Ogromnu ulogu u turističkoj priči igraju i obiteljsko-poljoprivredna gospodarstva čiji su domaći proizvodi predmet interesa brojnih turista kod kojih je izražen trend kupovanja domaćeg, autohtonog i zdravog, a Međimurska županija sustavno radi i na razvoju poljoprivrede.

Vrlo važna odrednica međimurskog turizma su i manifestacije koje se diljem županije odvijaju tijekom cijele godine, a čija kvaliteta i originalnost pridonose turističkom rastu.

Stoga je Turistička zajednica Međimurske županije dodijelila potpore turističkim manifestacijama u 2019. godini te izrazila podršku događajima koji dobro prezentiraju potencijal, kulturu i tradiciju ovoga kraja.

Europska komisija Međimurju je čak dva puta dodijelila titulu Europske destinacije izvrsnosti. U 2006./2007. godini proveden je prvi EDEN izbor s temom „Turizam na ruralnom području“, a nacionalni pobjednik bio je Sveti Martin na Muri.

Osam godina kasnije, tema izbora pobjednika za europsku destinaciju izvrsnosti (EDEN) bila je „Turizam i lokalna gastronomija“, a titulu Europske destinacije izvrsnosti za 2014./2015. godinu ponijelo je gornje Međimurje.

Komentari

Komentara

loading...