Povežite se s nama

Međimurje

U PŠ G. Kraljevec dodijeljene nagrade: učenici prikupljali plastične čepove za oboljele i osvojili izlete

Objavljeno:

- dana

„Međimurska priroda“ – Javna ustanova za zaštitu prirode, Udruga oboljelih od leukemije i limfoma te Područna škola Gornji Kraljevec organizirale su dodjelu nagrada i priznanja akcije „Čep odvoji, izlet osvoji!“.

Svečanost je održana u ponedjeljak, 5. lipnja 2023. godine, na dan kada se obilježava Svjetski dan zaštite okoliša. Učenici međimurskih škola upravo su svojom marljivošću pokazali kako itekako dobro znaju brinuti o okolišu, ali i promišljati o potrebama oboljelih. Domaćin programa bila je PŠ Gornji Kraljevec jer su upravo njezini učenici bili najmarljiviji u prikupljanju plastičnih čepova.

Akcija „Čep odvoji, izlet osvoji!‟ trajala je od 3. studenoga 2022. godine do 22. travnja 2023. godine. U akciju prikupljanja plastičnih čepova uključilo se 47 osnovnih i područnih škola Međimurske županije.

Tehničku operativu oko preuzimanja i vaganja prikupljenih čepova provodila je Udruga oboljelih od leukemije i limfoma Čakovec na čelu s predsjednikom Udruge Emilom Vibovićem. Tijekom akcije sveukupno je prikupljeno gotovo 3800 kilograma čepova.

Najbolji rezultati dobiveni su matematičkim izračunom: količina prikupljenih čepova u prijavljenoj školi podijeljena je s ukupnim brojem učenika iste škole. Akciju su na svečanosti predstavile Roberta Radović i Ivana Horvat iz „Međimurske prirode“. Radović je ujedno autorica slogana i logotipa akcije.

– Velik odaziv prijavljenih škola stvorio je malo tehničke poteškoće, ali uspjeli smo prikupiti čepove, iako nam je prikolica mala. Svi su odvezeni u Totovec, pakirani u jumbo vreće i odvoze se dalje ovlaštenom otkupljivaču. Uskoro će svi čepovi prema zakonskim regulama morati biti pričvršćeni uz ambalažu, kako se ne bi bacali u okoliš. Bude li i dalje viška odvojenih čepova, mi ćemo ih do kraja sljedeće godine nastaviti prikupljati – rekao je tom prilikom o tehničkoj provedbi akcije Emil Vibović, predsjednik Udruge oboljelih od leukemije i limfoma Čakovec.

Male škole za velika djela

Maja Lukman Šprajc, ravnateljica PŠ Gornji Kraljevec, ponosna je što se s malim brojem učenika može učiniti mnogo.

– Već dvije godine naša se škola aktivno uključuje u ekološke akcije, kao što je prikupljanje starog papira i plastičnih čepova. Ove godine nam je nagrada unutar akcije „Čep odvoji, izlet osvoji!‟, bila dodatni motivator, da se još angažiranije skupljaju čepovi. Učenicima su se pridružili roditelji, bake i djedovi, kompletna zajednica. Posebno smo ponosni što je dodjela nagrada u ovoj našoj maloj školi jer smo pokazali da i male škole mogu biti jako veli ekološki uzori, pa čak i velikim školama – rekla je Maja Lukman Šprajc.

Inicijativu za provedbu akcije dao je Josip Globar, umirovljenik i član Upravnog vijeća Međimurske prirode.

– Posljednjih šest godina kada sam radio u PŠ Novakovec kao učitelj organizirao sam u školi prikupljanje čepova. Svake godine smo skupili oko sto kilograma. Aktivirali smo učenike, roditelje i mještane. Cijelo selo je prikupljalo čepove, tako da se stekla navika. Odatle je proizašla ideja da se organizira ova akcija uz dodatni motiv, nagradni izlet – istaknuo je Globar.

Upravo su male škole iskazale poseban interes u provedbi akcije.

– Mi već unazad nekoliko godina prikupljamo čepove. Naša škola je ove godine osvojila drugo mjesto zahvaljujući mještanima koji svi odvajaju čepove i s veseljem ih donose nama u školu. Ponekad je bio problem i sa skladištenjem. Skupljalo se i u vrijeme korone. Osim čepova, skupljaju se i stare baterije, stari papir. U selu je razvijena svijest o razvrstavanju otpada – rekla je Jelena Bister, učiteljica PŠ Novakovec.

– Prijavili smo se u akciju uz skromna očekivanja, znali smo da nećemo uspjeti među top tri. Nama je bilo važno da djeca nauče brinuti o drugima i da odvajanjem čepova mogu pomoći drugima. Naučili smo sortirati i vagati čepove, pa smo imali kombinaciju prirode i društva i matematike, i to je bila dobra korelacija među predmetima. Naša akcija se nastavlja i dalje. Prikupili smo već sada stotinjak kilograma čepova – istaknula je Zita Kitanović, razrednica i učiteljica iz OŠ Kuršanec.

Tradicija pozitivnih ekoloških navika

Osnovna škola Donji Kraljevec ima dugu tradiciju ekoloških navika. Evo što kažu ravnateljica i učenici:

Sandra Vlahek, ravnateljica OŠ Donji Kraljevec

– Mi smo škola koja ima dugu tradiciju prikupljanja različitih sekundarnih sirovina. Danas dobivamo dvije nagrade, treće mjesto za prikupljanje starog papira i treće mjesto za prikupljanje plastičnih čepova. Naše učenike podržavaju njihovi roditelji. Čim su čuli za ovu akciju, a posebice zato što ima humanitarnu svrhu bilo je ljudi koji su nam dovozili ogroman broj čepova.

Leonard Strbad, učenik 7. razreda, OŠ Donji Kraljevec

– Naš razred skupio je dosta plastičnih čepova, a skupljali smo i stare papire. Plastične boce skupljamo za povratnu naknadu, a čepove za akciju. Naša škola je eko škola i mi se brinemo i za naš vrt. Prošli mjesec smo obnovili baru koju imamo ispred škole i kao razred smo dosta pridonijeli okolišu.

Larisa Cvek (3. razred) i Adela Kovač (3. razred) – Bilo je zanimljivo prikupljati čepove, doma smo ih spremali u kutije. Pomagali su i baka i djed.

Potpora lokalne zajednice

Svečanom programu nazočio je i načelnik Općine Vratišinec Mihael Grbavec te naglasio:

– Drago mi je što su učenici ove male područne škole iskazali ponajveću svijest o potrebi razvrstavanja otpada. To je odraz kako se u malim školskim sredinama i malim lokalnim zajednicama kvalitetno radi na senzibilizaciji učenika i javnosti o potrebi pravilnog postupanja s otpadom, brizi za prirodu i okoliš, a ujedno i za oboljele osobe. Siguran sam da će se ta navika nastaviti i ubuduće.

Nagradni izleti

Prvo mjesto osvojila je PŠ Gornji Kraljevec (4,81 kg/po učeniku) te će učenici otići na izlet u Park prirode Papuk i razgledati Geo info Centar u Voćinu. Drugo mjesto osvojila je PŠ Novakovec (4,79 kg/po učeniku), a za nagradu učenici će obići novu poučnu stazu „Čovjek i rijeka“ i razgledati Centar za posjetitelje „Med dvemi vodami“. Učenici OŠ Donji Kraljevec osvojili su treće mjesto (3,39 kg/po učeniku) i razgledat će Centar za posjetitelje „Med dvemi vodami“.

Predstavnicima škola koje su bili nazočni programu uručena su priznanja, a najboljima dodijeljene nagrade za osvojena prvi tri mjesta. Udruga oboljelih od leukemije i limfoma Čakovec uručit će priznanja akcije, prigodom budućih preuzimanja plastičnih čepova, koji se kako je naglašeno, i nadalje marljivo skupljaju s ciljem zaštite prirode, ali i pomoći oboljelima.

Međimurje

Mimohod maturanata u Čakovcu u petak, a na red će paziti i roditeljske ophodnje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U četvrtak, 16. svibnja u predvorju sportske dvorane Graditeljske škole Čakovec s početkom u 13 sati održana je konferencija za medije na kojoj su predstavljene aktivnosti povodom ovogodišnje “Coolijade”.

Sudjelovali su pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Međimurske županije Nives Kolarić Strah, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Čakovca David Vugrinec, ravnatelj Graditeljske škole Čakovec Damir Srnec, ravnateljica Ekonomske i trgovačke škole Čakovec Bosiljka Vinković – Kukolić, ravnatelj Srednje škole Prelog Tomislav Gregur, pedagoginja Graditeljske škole Čakovec Anja Zadravec Jančikić, načelnik Policijske uprave međimurske Ivan Sokač i policijski službenik za poslove temeljne policije u Službi za javni red i sigurnost Policijske uprave međimurske Mladen Zadravec.

Ove godine završne svečanosti povodom proslave Dana maturanata odvijat će se u razdoblju od 20. do 24. svibnja, od ponedjeljka do petka. Ujedno, u petak, 24. svibnja, s početkom u 15 sati održat će se završni mimohod maturanata. Ovogodišnja trasa kretanja započinje u Ulici Vladimira Nazora kod Ekonomske i Trgovačke škole te se potom povorka maturanata nastavlja kretati Ulicom Otokara Keršovanija, Trgom Eugena Kvaternika, pješačkom zonom Ulice kralja Tomislava te Trgom Republike, a zatim Zrinsko-frankopanskom i Vukovarskom ulicom te završava kod SRC-a “Mladost” u Športskoj ulici. Odmah nakon mimohoda na terenima SRC-a održat će se završna svečanost maturanata, a u slučaju lošeg vremena proslava seli u sportsku dvoranu Graditeljske škole Čakovec.

Kao i prethodnih godina, završne svečanosti maturanata imat će i natjecateljski karakter kroz biranje najmaturanta/najmaturantice i najoriginalnijeg razreda, a sve u cilju poticanja maturanata na odgovorna i društveno poželjno ponašanja. Proglašenje ovogodišnjih pobjednika održat će se na završnoj svečanosti maturanata u petak, 24. svibnja.

Načelnik Sokač istaknuo je kako prošle godine tijekom Dana maturanata nisu zabilježeni značajniji sigurnosni incidenti. Osnovni cilj nazočnosti policijskih službenika na proslavama maturanata, svakako je smanjiti sve moguće rizike koji dovode do neželjenog ponašanja, odnosno narušavanja javnog reda i mira te naravno oštećenja tuđe imovine ili prekomjerne konzumacije alkoholnih pića. Na kraju je dodao kako mladi imaju pravo proslaviti završetak srednjoškolskog obrazovanja, a policiji nije u interesu da to sprječava, već da ih pravilno usmjeri, odnosno da “Coolijada” prođe bez neželjenih ekscesa i posljedica.

Policijski službenik za poslove temeljne policije Mladen Zadravec, upoznao je prisutne novinare kako će se i ove godine o sigurnosti maturanata brinuti tzv. “roditeljske ophodnje”. Radi se o ophodnjama sastavljenim od roditelja maturanata i policijskih službenika, a koje će u razdoblju od 20. do 23. svibnja obilaziti okupljanja maturanata. Dodao je, kako su policijski službenici zaduženi za prevenciju, obišli sve srednje škole na području Međimurske županije te pritom održali prigodna predavanja putem kojih su maturantima uputili mnogobrojne savjete s ciljem preveniranja neželjenih ponašanja.

Na kraju konferencije ravnatelj Srnec poetski se osvrnuo na ovogodišnji finale okupljanja maturanata na SRC-u “Mladost”, pa je rekao: “U petak čakovečki sportsko rekreacijski centar bit će SRCE MLADOSTI”.

Također, u cilju zaštite sigurnosti svih sudionika završne svečanosti Dana maturanata u petak, 24. svibnja, od 13 do 20 sati za sav javni promet, osim dostave, biti zatvoren dio Športske ulice u Čakovcu, točnije od raskrižja s Vukovarskom ulicom do parkirališta kod Tehničke škole Čakovec.

Nastavite čitati

Međimurje

Mursko Središće: podijeljene besplatne članske iskaznice za knjižnicu vrtićarima i prvašićima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na Međunarodni dan obitelji, 15. svibnja, djeci vrtićke dobi te učenicima prvog razreda osnovne škole podijeljene su besplatne članske iskaznice za Gradsku knjižnicu i čitaonicu Mursko Središće koje je osigurao Grad Mursko Središće.

Cilj je ove geste potaknuti čitalačku aktivnost kod najmlađih građana, upoznati ih s knjižnicom kao mjestom na kojem mogu posuđivati knjižnu građu, ali i boraviti, učiti i uroniti u bezbrižan svijet knjiga.

Vjerujemo da će posjet djece i roditelja u Gradsku knjižnicu biti zabavna i redovita aktivnost te molimo da se članske iskaznice koriste za posuđivanje isključivo dječje literature, poručili su iz Grada Mursko Središće.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje