Povežite se s nama

Život i društvo

U punoj dvorani Kulturnog centra svečano obilježeno 50 godina rada Dječjeg vrtića Novi Marof

Objavljeno:

- dana

Vrhunac proslave velikih pola stoljeća Dječjeg vrtića Novi Marof obilježeno je priredbom polaznika vrtića u Kulturnom centru Ivan Rabuzin koji je bio ispunjen mnoštvom okupljenih ponosnih roditelja, djedova i baka.

Prema riječima ravnateljice Karoline Fotak, ovakvim lijepim jubilejom ne mogu se pohvaliti brojni vrtići u Varaždinskoj županiji, stoga su vrlo ponosni na ovu okruglu obljetnicu.

– Sretni smo što to baš pada u ovom Dječjem tjednu, iako volim reći da je djeci u vrtiću dječji tjedan baš svaki tjedan. S aktivnostima u sklopu obilježavanja ovog velikog dana počele su već početkom  tjedna – rekla je Fotak te pobrojala održane slavljeničke aktivnosti.

U ponedjeljak je otvorena izložbe „Rasli smo zajedno” posvećena svima koji su vrtić poticali u njegovu rastu i razvoju, a djeca su posebno uživala u napuhancima.

Utorak je bio u znaku kazališnog mjuzikla, dok je srijeda bila rezervirana za posjet vatrogasaca i policajaca s kojima su mališani odradili i vježbu evakuacije.

U četvrtak su vrtić posjetili novomarofski umjetnici koji su s djecom oslikavali radove vrtiću na poklon.

Središnja svečanost u petak prije same priredbe obilježena je ranije i u vrtiću s klaun showom i velikom rođendanskom tortom koja je stigla kao poklon Grada Novog Marofa.

– U ovih 50 godina rasli smo od jednog malog vrtića u praonici grofova Erdody s 36-ero djece i petero zaposlenih. Transformacije su bile tijekom ovog perioda – 2002. prva, kad je vrtiću izgrađena namjenska zgrada u kojoj smo danas te 2019. godine kad smo krenuli s energetskom obnovom zgrade i dogradnjom vrtića – podsjetila je ravnateljica, dodavši da se danas mogu pohvaliti s 233 djece u redovnom, 30-ak djece u programu predškole te čak četiri jasličke i šest vrtićkih skupina i prostorom za program predškole.

– Veliki smo, jako se radujemo i vrlo smo zahvalni i ponosni na našeg osnivača – Grad Novi Marof koji nam je velika podrška u radu i bez te podrške i pomoći vrtić ne bi bio ono što je danas – zaključila je.

Cijela dvorana Kulturnog centra „Ivan Rabuzin“ u glas je s vrtićarcima pjevala njihovu himnu, a posebne simpatije publike izazvali su „pužići” koji su nastupili po prvi puta i pokazali da nastupaju kao „brzići”, tražeći pritom u publici svoje roditelji ne bi li im mahnuli u kameru za trajnu uspomenu.

Gradonačelnik Jenkač istaknuo je da 50 godina vrtića nije mala stvar te da je značajna transformacija posebno vidljiva unazad 20 godina otvorenjem nove zgrade, a prije dvije godine vrtić je u potpunosti obnovljen uz tendenciju daljnjeg širenja.

– To je ono što činimo mi s područja lokalne samouprave. Osim materijalnog, sufinanciramo boravak djece ne samo u DV Novi Marof, nego i svim vrtićima na novomarofskom području, ali i u vrtićima u drugim jedinicama lokalne samouprave koje pohađaju naša djeca iz Novog Marofa. Čestitam svima onima koji su „nosili” naš dječji vrtić u proteklih 50 godina jer bez njih ne bi bilo ovog vrtića. Ovo više nije mali, nego dječji vrtić s više od 200 djece i gotovo 40 zaposlenih i to je jedan mini pogon u Novom Marofu – rekao je Jenkač, poželjevši djelatnicima još puno ovakvih jubileja.

Život i društvo

U Varaždinu obilježen Dan sjećanja na žrtve holokausta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U petak je u Varaždinu na Židovskom groblju obilježen međunarodni Dan sjećanja na žrtve holokausta.

U pratnji pripadnika Varaždinske građanske garde i Husarske garde Varaždinske županije vijenac su zajedno  položili i upalili svijeće varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj i župan Anđelko Stričak. 

Odavanju počasti žrtvama holokausta pridružili su se i zastupnica u Hrvatskom saboru Barbara Antolić Vupora te, članovi  Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista, predstavnici  Židovske općine i drugi građani.

Gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj je nakon komemoracije izjavio da  Grad Varaždin brine o očuvanju tradicije židovskog naroda na način da se brine o ovom groblju.

– To danas zapravo nije više groblje nego park. Upravo razgovaramo o tome  da barem jednom mjesečno napravi termin obilaska jer postoji veliki interes Varaždinaca ali i turista da vide ovo groblje koje je većinom zaključano. Također u ovim trenucima se završava projekt statike sinagoge koja je dosta oštećena prilikom potresa. Vjerujem da će se ove godine sinagoga statički učvrstiti, a nakon toga slijedi projekt unutarnjeg uređenja i pretvorbe sinagoge u kulturni centar. Na žalost u Varaždinu imamo samo nekoliko živih židova tako da sinagoga ne može biti u funkciji bogomolje već će biti u funkciji kulturnog centra što će dati jedan novi sadržaj gradu Varaždinu – rekao je Bosilj.

Varaždinski župan  Anđelko Stričak, koji je pozvao prisutne da minutom šutnje odaju počast žrtvama holokausta, dodao je da je na današnji dan 1941. godine Crvena armija je oslobodila Auschwitz, najveći koncentracijski nacistički logor.

– Danas, na dan sjećanja na sve žrtve holokausta odali smo počast svim žrtvama, prisjetili se najmračnijeg perioda u ljudskoj povijesti a isto tako poslali jednu poruku da nikad više nego danas trebamo voditi brigu o miru. – zaključio je Stričak.

Nastavite čitati

Život i društvo

Majka (45) troje djece iz okolice Varaždina će u zatvor jer godinama za njih nije plaćala alimentaciju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Majka (45) troje djece iz okolice Varaždina, provest će godinu dana u zatvoru, odlučio je Općinski sud.

Dariji je sud opozvao godinu dana uvjetnog zatvora te je bez odgode odlučio poslati iza rešetaka jer za dvoje djece nije platila alimentaciju u ukupnom iznosu od 46.000 kuna. Sud joj je dvije godine u više navrata produžavao rok za ispunjenje obveze, ali ona to do danas nije učinila, piše danica.hr.

Ona se tijekom ročišta branila kako ne može platiti dug za alimentaciju jer je nezaposlena te živi s majkom i uzdržava se od njezine mirovine koja iznosi 2400 kuna.

Sud joj ipak nije želio još jednom popustiti pa će ovaj put morati odslužiti kaznu.

– Majka je u dobi od 45 godina, potpuno je radno sposobna i nema nikakvih dokaza o postojanju okolnosti koje bi ju spriječile da ispuni svoju obvezu, a obvezu naknade štete u navedenom iznosu nije ispunila niti u minimalnom dijelu – naglašava sud u rješenju o opozivu uvjetne presude.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje