Povežite se s nama

Život i društvo

U Salinovcu se educirali biciklisti kako bi bili uočljiviji u cestovnom prometu

Objavljeno:

- dana

Projekt

U Salinovcu je u subotu održan prvi dio projekta pod nazivom Edukacija biciklista o boljoj uočljivosti u cestovnom prometu.

U ovom dijelu projekta sudjelovala su djeca 2.,3. i 4. razreda Područne škole Tina Ujevića u Salinovcu. Kao što je i ranije planirano, sudjelovalo je 30 djece, koja su imala teorijsku i praktičnu obuku o boljoj uočljivosti u prometu, o tome koja su osnovna prometna pravila te kojom opremom poboljšati vlastitu sigurnost.

Teorijski dio nastave održao je djelatnik policijske opstaje Ivanec Blažunaj, a redari su bili odgovorni za izradu i provođenje vježbi na četiri različita poligona. Djecu je na početku pozdravio pro. Kruno Poje, zatim su im se obratili predsjednik Društva za športsku rekreaciju Salinovec  Stjepan Hudoletnjak, predstavnica grada Ivanca Marina Držaić i na kraju načelnik policijske postaje Ivanec Boris Divjak. Na kraju obuke, djeca su se okrijepila pecivom i sokovima, a u trajnom vlasništvu im je ostala vrijedna oprema( kacige, reflektirajući prsluci, stražnje bljeskalice, “mačje oči” , štitnici i majice ).

Projekt je omogućilo Ministarstvo unutarnjih poslova i Udruga Sveti Mihael, podršku je pružio grad Ivanec, a sprovodi ga Društvo za športsku rekreaciju Salinovec.

Izvor:
Foto: DŠR Salinovec

Život i društvo

Prema najavama župana Čačića u škole i dalje neće svi učenici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Radimir Čačić, župan Varaždinske županije, govorio je o tome hoće li županija popuštati mjere.

– Ništa bitno se ublažiti neće ako želimo voditi računa o zdravlju, u kontekstu usporenog cijepljenja, a posebno u kontekstu sezone koja u četiri petine ovisi o ljetnom dijelu – rekao je Čačić za N1 i dodao da već sad razmišlja o posljedicama po turizam.

Teretanama Čačić kaže “da”, kao i kinima i kazalištima. Za kavu za van uopće ne smatra da je problem, kao niti muzeji.

Zatim je najavio što će dalje biti u Varaždinskoj županija s nastavom, o čemu je rekao: “Pri otvaranju školskog sustava treba paziti da nam se ne pojavi eksplozija ovog brzoširućeg virusa. Ovog trenutka ga nemamo evidentiranog. Mi idemo i dalje s modelom da četiri razreda osnovne idu (u školu na nastavu), da viši ne idu, da srednja ne ide, da maturanti idu.”

Nastavite čitati

Život i društvo

“Ova godina pčelarima nije išla na ruku i bacila nas je na koljena”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prošlogodišnji proljetni mrazovi koji su naštetili ispaši pčela, a time utjecali i na proizvodnju meda, ugrozili su opstojnost pčelinjih zajednica koje nisu mogle proizvesti dovoljno hrane potrebne za preživljavanje zime.

Za njihov spas, pčele je potrebno dohraniti što će pčelari, članovi Pčelarske udruge Čmalico s područja Grada Lepoglave, učiniti uz gradsku pomoć. Naime, Grad Lepoglava nabavio je pogače za prihranu pčela te ih podijelio pčelarima.

– Kontinuirano podupiremo rad udruga, posebice onih koje imaju neku gospodarsku djelatnost poput Pčelarska udruga Čmalico. Nabavili smo i podijelili 800 pogača za prihranu upravo onoliko pčelinjih zajednica koliko ih imaju pčelari, članovi Pčelarske udruge Čmalico, s gradskog područja. Vjerujem da ćemo im tako pomoći očuvati pčelinje zajednice budući da znamo koliko je važna uloga pčela u našem ekosustavu – istaknuo je gradonačelnik Marijan Škvarić podsjetivši da ovo nije prva pomoć Grada Lepoglave Pčelarskoj udruzi Čmalica i njezinim članovima.

Naime, Grad je prijašnjih godina nabavio i donirao preparate za suzbijanje varoe, tonu i pol šećera, također za prihranu pčela, dvije pčelarske vage, a financirao je i projekt mednog doručka u vrtićima i školama te projekt podjele medonosnih sadnica stabala građanima.

– Ova godina pčelarima nije išla na ruku i bacila nas je na koljena te smo bili primorani zatražiti pomoć koja ni ovog puta nije izostala kada je Grad Lepoglava u pitanju. Vjerujem da ćemo zahvaljujući dobivenoj pomoći uspjeti zadržati pčelarstvo na postojećem nivou – istaknuo je tajnik Pčelarske udruge Čmalica Milan Vukovski zahvalivši gradonačelniku i Gradu Lepoglavi na razumijevanju i kontinuiranoj pomoći pčelarima.

Ovom prigodom pomoć nije pružena samo pčelarima. Naime, kod izbora dobavljača pogača za prehranu pčela Grad Lepoglava odlučio se za dobavljača s područja Grada Siska. – Pogače smo kupili od obiteljsko poljoprivrednog gospodarstva s potresom pogođenog područja kako bismo i tako pomogli tamošnjim ljudima – dodao je gradonačelnik Škvarić uz kojeg je podjeli pogača pčelarima nazočio i predsjednik Gradskog vijeća Robert Dukarić.

Nastavite čitati