Povežite se s nama

U fokusu

U samo jednoj godini sjeverozapad Hrvatske izgubio općinu veličine Donje Voće

Objavljeno:

- dana

Državni zavod za statistiku 20. srpnja objavio je podatke o prirodnom kretanju stanovništva u Hrvatskoj u 2017. godini, po kojima je sjeverozapadna Hrvatska lani izgubila 2405 stanovnika, čak 304 stanovnika više nego prethodne, 2016. godine.

Krapinsko-zagorska županija ostala je bez 777 stanovnika, Koprivničko-križevačka bez 647, dok je Varaždinska županija „vodeća“ u tom dijelu Hrvatske s 854 stanovnika manje, a Međimurska bez „samo“ 127.

Nedelišće “u plusu”

To znači da je u samo jednoj godini sjeverozapadna Hrvatska ostala bez, primjerice, općine veličine Donje Voće u Varaždinskoj županiji ili općine veličine Svete Marije u Međimurskoj županiji. U Donjoj Voći, prema podacima objavljenima u zadnjem popisu stanovništva iz 2011. godine, živjela su 2443 stanovnika, a u Svetoj Mariji, prema najnovijem popisu napravljenom prije sedam godina, živjelo je 2317 stanovnika.

U Općini Maruševec prošle su godine umrla 94 stanovnika, isto koliko i u Gradu Lepoglavi

Iako je Međimurska županija prije dvije godine jedina u Hrvatskoj zabilježila više rođenih nego umrlih, taj se trend ove godine promijenio. No, utjeha je što se upravo u toj županiji rodilo najviše djece na 1000 stanovnika, iako statistički podaci na razini Hrvatske pokazuju da se na taj korak odlučuje sve manje stanovnika.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u Međimurskoj županiji prošle je godine rođeno 1182 djece, dok je umrlo 1309 stanovnika, pa tako najsjevernija hrvatska županija ove godine bilježi negativan prirodni prirast!
Više umrlih nego rođenih zabilježeno je u 15 međimurskih općina, među kojima se ističu Općina Pribislavec, u kojoj je umrlo 67 osoba, i Općina Sveti Juraj na Bregu, s 50 umrlih u godinu dana.

U Općini Donji Vidovec prošle je godine rođeno pet puta manje djece u odnosu na broj umrlih

U sedam je međimurskih općina zabilježen pozitivni prirodni prirast. U Općini Dekanovec rođeno je i umrlo šest osoba, dok su u Maloj Subotici rođene 72 osobe, a umrlo ih je 57. U Orehovici je rođeno 49, a umrlo 25 osoba, dok je u Pribislavcu rođeno 67, a umrlo 27 osoba. Potonja općina ima i najveći vitalni indeks (broj živorođenih na 100 umrlih), koji iznosi 248,1, što znači da je u toj općini u 2016. godini rođeno mnogo više osoba nego što ih je umrlo.

Trend negativnoga prirodnog prirasta slijede i Strahoninec, u kojem je prošle godine rođeno 28 djece, a umrle su 22 osobe, te Sveti Juraj na Bregu, koji je lani bilježio 50 rođenih i 40 umrlih osoba.
Najviše je u „plusu“ Općina Nedelišće, s vitalnim indeksom od 119,1. U toj je najvećoj međimurskoj općini u prošloj godini rođeno 168 djece, najviše od svih općina, dok je umro 141 stanovnik.

339 stanovnika rođeno je u 2017. godini u Gradu Varaždinu, koji bilježi negativni prirodni prirast, odnosno više umrlih stanovnika nego rođene djece

Od gradova u Međimurskoj županiji negativni prirodni prirast bilježi Čakovec, u kojem je prošle godine rođeno 288 djece, 24 manje nego 2016. godine, a umrlo 296 osoba. Mursko Središće i Prelog također su u „minusu“. Zajedno imaju 141 rođenog i 172 umrla.
Negativni prirodni prirast imaju i svi gradovi Varaždinske županije, u kojoj se prošle godine rodilo 1400 djece, a umrle su 2254 osobe. Pozitivnim prirodnim prirastom može se pohvaliti samo Općina Petrijanec, dok je u Općini Klenovnik, nakon dužeg razdoblja u kojem je ta općina bilježila negativni prirodni prirast, prošle godine taj broj izjednačen – umrlo je i rođeno je 19 osoba.

94 stanovnika izgubio je prošle godine Grad Lepoglava, isto koliko i Općina Maruševec, koja je od svih općina u 2017. godini izgubila najviše stanovnika

Iako su ti statistički podaci razveselili načelnika Općine Klenovnik Mladena Blaška, volio bi da Općina bilježi više rođenih od umrlih.
– Ove smo godine već imali prijam rodilja u Općini, financiramo ih, a od sljedeće godine planiramo povisiti naknade za njih, pa time možda motiviramo mlade roditelje za ostanak u Općini. Određeni broj mladih otišao je i u inozemstvo u potragu za boljim poslom, ali većina se vrati i živi u Općini. Evo, trenutno tri mlade obitelji u Općini grade svoje kuće – rekao je općinski načelnik.

Otkrio je i to da je u Općini u prvih šest mjeseci ove godine rođeno šestero djece te da se prosječno u godinu dana u Klenovniku rodi 15-ero djece. Također, Općina je dobila 70.000 kuna za projektnu dokumentaciju za natječaje vezane uz dogradnju vrtića, čime bi se za 44-ero djece osigurao prostor veći od dosadašnjih 200-tinjak četvornih metara.
Iako je Općina Sračinec dugi niz godina bilježila pozitivan prirodni prirast, ove se godine ponavlja scenarij iz 2015. godine, kada je također rođeno manje stanovnika nego što ih je umrlo. U toj je općini lani rođeno 46-ero djece, dok je umrlo 48 osoba. Tako se izjave načelnika Općine Sračinec Božidara Novoselca ipak nisu obistinile, odnosno Sračinec se prošle godine nije vratio „na staro“ – s pozitivnim trendovima.

48 stanovnika umrlo je prošle godine u Općini Sračinec, a rođeno je 46-ero djece, čime se ponavlja scenarij iz 2015. godine, kada je rođeno manje stanovnika nego što ih je umrlo

Od šest gradova Varaždinske županije najniži vitalni indeks imaju Varaždinske Toplice, 51,4. U tom je gradu prošle godine rođeno 38-ero djece, a umrle su 74 osobe, što je gotovo dvostruko više od broja rođenih!
Od općina, najniži vitalni indeks prošle je godine imao Breznički Hum. U toj je općini prošle godine točno tri puta više stanovnika umrlo nego što ih je rođeno. Rođeno je samo devetero djece, a umrlo je čak 27 mještana!
Ništa bolje nije ni u Općini Donja Voća, u kojoj je vitalni indeks bio 34,3, nešto viši u odnosu na Breznički Hum. U toj je općini u 2016. godini rođeno 12-ero djece, a 35 stanovnika je umrlo, dok je Općina Maruševec u prošloj godini izgubila najviše stanovnika od svih općina u Varaždinskoj županiji – njih 94, isto koliko i Grad Lepoglava!

Od šest gradova u Varaždinskoj županiji najniži vitalni indeks imaju Varaždinske Toplice, 51,4

U Međimurskoj županiji najniži vitalni indeks, koji iznosi 20,0, je u Donjem Vidovcu. U toj je međimurskoj općini prošle godine rođeno samo četvero djece, a umrlo je 20 stanovnika, što znači da je u 2016. godini rođeno pet puta manje djece u odnosu na broj umrlih.

– Novac, oko 100.000 ili više kuna, koji možemo podijeliti kao potpore za mlade obitelji, to je samo kapanje po moru. Naravno da je nekih pet ili sedam tisuća kuna mnogo za jedan par, ali koliko zapravo taj novac znači? Baš da će potaknuti nekoga na osnivanje obitelji, teško – naveo je Josip Matulin, načelnik Općine Donji Vidovec.
Pritom ističe da društvo i država u cijelosti moraju utjecati na to da se u svim hrvatskim općinama kao što je Donji Vidovec stanje poboljša.

U fokusu

Čačić vam je danas na televiziji poručio da nema suosjećanja s vama ako loše živite

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Radimir Čačić čest je gost na N1 televiziji, a danas je u svom stilu prosuo salvu kritika na račun dojučerašnjeg koalicijskog partnera HDZ-a.

Među ostalim rekao je i da nema suosjećanja s građanima koji loše žive.

– Nemam ni mrvice suosjećanja s našim građanima jer oni imaju vlast koju žele imati – rekao je među ostalim Čačić komentirajući poteze HDZ-ove Vlade u kontekstu krize i situacije u kojoj živimo.

Govorio je o najnovijim mjerama za pomoć koje je Vlada nedavno predstavila, obnovi nakon potresa i o drugim vrućim političkim temama.

Samo da podsjetimo da su Čačićevi Reformisti do nedavno bili dio HDZ-ove koalicije.

Cijeli Čačićev razgovor možete pročitati na portalu N1 televizije.

Nastavite čitati

U fokusu

FOI okupio 18 eminentnih autora, rezultat je kapitalno djelo iz područja javnog menadžmenta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na Fakultetu organizacije i informatike održana je promocija knjige „OSNOVE JAVNOG MENADŽMENTA“ skupine autora i urednice prof. dr. sc. Ruže Brčić. Promocija je osim koautora i recenzenata, okupila predstavnike iz akademskog i gospodarskog sektora.

Uvodnim govorom pozdravila ih je dekanica FOI-ja prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep, nakon koje su knjigu predstavili autorica i urednica prof. dr. sc. Ruža Brčić, koautori knjige te recenzentica izv. prof. dr. sc. Ivana Marić s Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Knjiga ima impozantnih 18 autora koji se bave različitim znanstvenim disciplinama, a uz profesoricu Brčić to su i: prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep, dr. sc. Predrag Bejaković, prof. dr. sc. Želimir Dulčić, izv. prof. dr. sc. Vedran Đulabić, izv. prof. dr. sc. Jasmina Džinić, prof. dr. sc. Tihomir Hunjak, profesor emeritus, doc. dr. sc. Emina Jerković, izv. prof. dr. sc. Ivan Malbašić, izv. prof. dr. sc. Romea Manojlović Toman, prof. dr. sc. Gordana Marčetić, izv. prof. dr. sc. Anamarija Musa, prof. dr. sc. Renata Perić, izv. prof. dr. sc. Igor Pihir, prof. dr. sc. Stanka Setnikar Cankar, dr. sc. Marijana Sumpor, doc. dr. sc. Martina Tomičić Furjan i izv. prof. dr. sc. Katarina Tomičić-Pupek.

Radi se o kapitalnom djelu iz područja javnog menadžmenta, koje daje različite perspektive ekonomske, pravne, organizacijske, matematičke i sociološke grane u obradi jedne vrlo važne i zahtjevne teme, koja do sada u Hrvatskoj nije proučavana na ovako sistematičan i pregledan način, što znači da ova knjiga donosi jedan velik doprinos razvoju ovog znanstvenog područja.

U prvom dijelu knjige govori se općenito o menadžmentu, drugi dio pojašnjava temu planiranja u javnoj upravi, dok treći pojašnjava problematiku organiziranja u javnoj upravi, a upravljanje u javnoj upravi (javnim financijama, javnom nabavom i učinkovitošću) neke su od tema četvrtog dijela ovog udžbenika. Peti dio obrađuje temu ljudskih potencijala, službeničko zakonodavstvo i službenički sustav. Šesti dio detaljno razrađuje problematike e-Uprave i društvene mreže, dok se sedmi dio bavi organizacijskim vrijednostima. Sve to sumirano je na 378 stranica, uz 366 referenci, 54 slike, 25 tablica i pojmovnik – rekla je recenzentica profesorica Marić i dodala da je urednica imala zahtjevnu ulogu u pronalaženju zajedničke niti vodilje i usklađivanju različitih pristupa brojnih autora, a u tome je i uspjela.

– Knjiga obiluje primjerima iz prakse, stoga će studentima i svim stručnjacima iz prakse ovo djelo biti iznimno korisno i zanimljivo. Doprinos znanstvenog djela leži u svježem pristupu s ciljem da se unaprijede znanja iz ovog životno važnog područja koje određuje poslovanje brojnih organizacija, ali isto tako pomaže građanima u snalaženju u složenom labirintu poslovanja javnog sektora – ustvrdila je Marić.

Autorica i urednica prof. dr. sc. Ruža Brčić je istaknula da je glavna karakteristika ove knjige što na interdisciplinaran način pokazuje poslove i procese javne i državne uprave te regionalne i lokalne samouprave.

– Autori ove knjige uspjeli su otvoriti područje javnog menadžmenta i promotriti poslove koji su javni i imaju istu karakteristiku, i to iz aspekta menadžmenta, organizacije, planiranja, kontrole kvalitete, a osobito učinkovitosti. Knjiga je zapravo udžbenik i „naslonjena“ je na program studija na FOI-ju, a poslužit će svima koji se obrazuju u području menadžmenta i srodnih područja – kazala je prof. Brčić prilikom promocije.

Izdavač ove knjige je Fakultet organizacije i informatike, a dekanica prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep je naglasila da su ovakvi udžbenici od izuzetne važnosti za akademski sektor jer oni postaju akademska literatura koju koriste i studenti i nastavnici.

– Vrlo je važno okupiti ovakav eminentni skup stručnjaka, u čemu je profesorica Brčić i uspjela. Posebnost ove knjige je i to što se temom javnog menadžmenta ne bavi baš puno ljudi niti je dovoljno istražena tema, stoga te činjenice daju dodatnu vrijednost ovom kapitalnom djelu– istaknula je dekanica Begičević Ređep.

Knjiga je dostupna u Knjižnici FOI-ja, a naručiti se može i online putem FOI Shopa.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje