Povežite se s nama

Događanja

U samo jednom danu sačuvali 36 milijuna litara pitke vode!

Objavljeno:

- dana

MEĐUNARODNI DAN ZADRUGA

Socijalna zadruga Humana Nova i zadruga CEDRA Čakovec, u suradnji s Inner Wheel Klubom Prelog i Institutom za ruralni razvoj i ekologiju (te uz potporu Volonterskog ureda Međimurje i komunalnog poduzeća ČAKOM) obilježili su Međunarodni dan zadruga raznim aktivnostima u Čakovcu, Varaždinu, Vrbovcu, Prelogu i Murskom Središću. Međunarodni dan zadruga svake godine tradicionalno se u svijetu obilježava prve subote u srpnju (ove godine 7. srpnja). Organizira se s ciljem promoviranja zadružnog oblika poduzetništva, najboljih uspjeha zadruga kao i promoviranja ideala međunarodne solidarnosti, gospodarske djelotvornosti, jednakosti i mira u svijetu. Ove godine Međunarodni dan zadruga promovira slogan “Zadrugama gradimo bolji svijet”.

Obilježavanje je započelo u petak Akcijom skupljanja plastičnih vrećica u Čakovcu i Prelogu, te prodajnim štandom Socijalne zadruge Humana Nova u Čakovcu.

U subotu u sklopu Otvorenih vrata Humana Nove održana je kreativna radionica za djecu predškolskog i školskog uzrasta “Uradi sam” na kojoj je sudjelovalo 10-tak osoba. Istog dana, organizirana je i Akcija skupljanja odjeće i obuće u Čakovcu, Varaždinu, Vrbovcu, Prelogu i Murskom Središću. Ukupno je skupljeno 4 vreće plastičnih vrećica i oko 20 m3 nošene odjeće, tekstila i obuće.

Donacijom nošene odjeće za oporabu i reciklažu u Socijalnoj zadruzi Humana Nova, građani i građanke smanjili su za 21.600 kg emisiju CO2 u atmosferu, sačuvali 36 milijuna litara pitke vode i spriječili upotrebu 1.800 kg umjetnih gnojiva te 1.200 kg pesticida u proizvodnji pamuka kao sirovine!

Podsjetimo, nerecikliranje odjeće povećava proizvodnju odjeće, a time i zagađenje za sve nas. Proizvodnja pamuka uništava poljoprivredna zemljišta i zagađuje vodotok. Oko 22.5% svih insekticida i 10% svih pesticida koji se utroše na godišnjoj razini koristi se kod uzgoja pamuka. Možda je teško povjerovati, ali proizvodnja samo jedne pamučne majice zahtjeva 150 grama pesticida. Da stvar bude još gora, pesticidi prodiru u naše podzemne vode, truju ptice, pčele, ostale životinje, poljoprivrednike i posljedično sve nas. Nakon što pamuk uđe u proizvodne procese tekstilne industrije, utjecaj na okoliš još je veći.

Izvor:
Foto: Arhiva RT-a

Događanja

Zlatne Gorice: Loza je “potkupljena” darovima i pjesmom, fino se jelo i pilo i nova godina u vinogradu počinje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Zlatne Gorice na Varaždin Bregu bile su danas nezaobilazan domaćin za sve koji vole Vincekovo.

Udruga vinogradara i voćara „Varaždinbreg“, u suradnji sa Turističkom zajednicom Općine Gornji Kneginec, organizirala je ovo tradicionalno obilježavanje „Svetog Vinka“, zaštitnika vinogradara i vinograda.

Ceremonija obilježavanja početka još jedne marljive godine rada u vinogradu popraćena je glazbom tamburaša, finom hranom i jasno, najukusnijim kaljicama.

Da bi se umilili trsovima za najbolje grožđe, gosti su svi zajedno, praćeni tamburašima, otpjevali pučku „Trsek moj zbudi se”. Na trsje su povješani darovi, svećenik je blagoslovio lozu i nova vinogradarska godina službeno je započela.

Nastavite čitati

Događanja

Topličanci uživaju u svojoj Božićnoj priči, a mališani s nestrpljenjem čekaju sutrašnji dolazak Motomrazova

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

“Toplička Božićna priča” jutros se nastavila u najljepšoj mogućoj vizuri u ovo doba godine – snježni pokrivač prekrio je grad.

Prava je to atmosfera za brojna događanja Božićne priče.Tijekom trodnevne priredbe Toplićanci i njihovi gosti mogu razgledavati Mali sajam eko proizvoda i rukotvorinama kao stvorenima za originalne božićne poklone.
U predahu šetnje u kućici restorana “Bernarda” nudi se kuhano vino, bezalkoholni i onaj jači, alkoholni punč, Križevačko craft pivo, domaća pita, hrana s roštilja i vrući, šarf gulaš.
Sinoć su posjetitelje zabavljali Neven i Leo, a večeras je na redu iznova jedan duo, Mirta i Emerik.
Poslijepodne će klinci, ali i svi koji se tako osjećaju sjesti u toplo kino i pogledati predstavu “Patuljci pojma nemaju pa se Djedici hitro spremaju”.
Nedjelja je rezervirana za svima one najdraže na Topličkom Božićnom sajmu – u 15  sati stižu Motomrazovi, čija je uzajamna ljubav s djecom velika.
Kakvi bi to Motomrazovi bili bez darova, pa će iz svojih vreća na motorima slatkim poklonima darivati mališane.
Paljenjem treće adventske svijeće u 16 sati završava se službeni dio ovogodišnje “Topličke Božićne priče”.

 

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje