Povežite se s nama

Život i društvo

“U šest godina izgubila sam godinu dana radnog staža”

Objavljeno:

- dana

Gradsko vijeće Grada Varaždina na posljednjoj je sjednici jednoglasno prihvatilo Prijedlog Odluke o organizaciji i provedbi programa produženog boravka u osnovnim školama kojima je osnivač Grad Varaždin.

Ovom odlukom učiteljice i učitelji koji rade u produženom boravku od nove školske godine sklopit će ugovore o radu na neodređeno jer dosad se njihov radni odnos prekidao za vrijeme ljetnih školskih praznika.

Napokon

Odlukom se utvrđuju kriteriji za uključivanje učenika u produženi boravak te se pobliže uređuju organizacija i način provedbe produženog boravaka u osnovnim školama čiji je osnivač Grad, u skladu s odredbama Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, Pravilnika o organizaciji i provedbi produženog boravka u osnovnoj školi te aktima donesenima na temelju ovih propisa.

Odredbe Odluke primjenjuju se i na osnovne škole na području Grada Varaždina kojima osnivač nije Grad Varaždin ako podnesu zahtjev za sufinanciranje produženog boravka za iduću školsku godinu.

Naime, u varaždinskim osnovnim školama 34 učiteljice i učitelja rade u produženom boravku i tu vijest su dočekali s oduševljenjem.

– Ma naravno da smo zadovoljni. Već godinama radim u produženom boravku i preko ljeta sam dva i pol mjeseca na burzi. Na primjer, u šest godina izgubila sam godinu dana radnog staža – govori nam učiteljica u produženom boravku jedne varaždinske škole.

Budući da im se staž svake godine prekida dva i pol mjeseca, učiteljice i učitelji ne mogu, na primjer, dobiti kredit u banci.

Ispravljanje nepravde

– Kad ste zaposleni na određeno, nemate tu sigurnost. Uvijek vas nešto kopka, a ne možemo normalno planirati život; ako želite kredit u banci, ne možete ga dobiti – dodala je jedna varaždinska učiteljica.

Varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj ističe da je zapošljavanjem učiteljica produženog boravka na neodređeno ispravljena velika nepravda.

– Drago mi je što sada ispravljamo jednu nepravdu. S druge strane, oni će se također potruditi da organiziraju neke aktivnosti za djecu tijekom ljetnih mjeseci. Natječaji će ići s početkom nove školske godine i sljedećeg ljeta se tim učiteljima neće prekidati radni odnos – rekao je gradonačelnik dr. sc. Neven Bosilj.

Kako će izgledati produženi boravak ljeti, kad nema nastave, zasad učiteljicama nije poznato.

– Još uvijek nemamo informacije kako će boravak izgledati ljeti. Naravno da ćemo se potruditi da boravak djeci u školi ljeti bude što ljepši – zaključila je varaždinska učiteljica.

Život i društvo

Idući tjedan promjenjivo i niže temperature, u četvrtak obilna kiša popraćena grmljavinom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon današnjeg promjenjivog vremena s razdobljima sunca, oblaka, kiše i grmljavine, i u ponedjeljak, 2. kolovoza, će na sjeveru Hrvatske biti promjenjivo, ali s manje kiše, iščitava se sa stranica Državnog hidrometeorološkog zavoda.

Uglavnom će biti sunčano uz promjenjivu naoblaku. Malo kiše bi moglo pasti prije podneva, a onda je ne bi trebalo biti do četvrtka, kada meteorolozi najavljuju obilniju kišu s mogućim grmljavinskim nevremenom.

Velikih vrućina zasad nema na vidiku – temperatura zraka u idućem tjednu bit će osjetno niža nego što je bila ovaj tjedan, pa će tako već sutra najniža temperatura iznositi od 13 do 18 stupnjeva, a najviša dnevna bit će oko 24 Celzijeva stupnja.

U srijedu će temperatura opet malo porasti, ali neće se približavati brojki od 30 – zadržavat će se oko 26 Celzijevih stupnjeva.

Vjetar će biti slab i umjeren sjeveroistočni i sjeverni.

Nastavite čitati

Život i društvo

Svjetski je dan borbe protiv raka pluća: godišnje u Hrvatskoj od ove bolesti oboli tri tisuće osoba

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Danas, 1. kolovoza, obilježava se Svjetski dan borbe protiv raka pluća.

Od ove zloćudne bolesti u Hrvatskoj godišnje oboli oko tri tisuće osoba, a jednako toliko ih umre, pa je taj karcinom vodeći uzrok smrti, piše HRT.

Ipak, zahvaljujući preventivnim programima i najsuvremenijim metodama liječenja, postotak onih koji prežive mnogo je veći nego prije 15-ak godina.

Kao i kod mnogo drugih bolesti, i kod ove šansa za izlječenje ovisi o fazi u kojoj se bolest otkrije.

– Karcinom pluća je bitno otkriti u ranoj fazi bolesti jer tada izlječenje, odnosno operativno liječenje karcinoma i petogodišnje preživljenje dostiže do 80 posto, a preživljenje petogodišnje u četvrtom stadiju, kad je bolest metastazirala, iznosi svega par postotaka – rekla je za HRT dr. sc. Dražena Srdić, dr. med., voditeljica Odjela za tumore pluća Klinike za plućne bolesti Jordanovac, KBC Zagreb.

Udruga oboljelih od raka pluća „Jedra“ najavila je program pomoći i podrške oboljelima od ove bolesti. U sklopu platforme „Govorimo o raku pluća“ Udruga pokreće kampanju „Ne brini“ kojoj je fokus na podršci i povjerenju, dijagnostici i liječenju koji nosi novi pristup prema pacijentu, piše Večernji.hr.

Kampanjom se oboljelima i njihovim obiteljima želi pokazati da ne brinu jer je uz njih tim stručnjaka i sustav medicinske skrbi koji ih prati na putu bolesti, osiguravajući im najbolju skrb i pružajući im svaku potrebnu informaciju.

Osim toga, namjera je i pojednostaviti pacijentima pristup potrebnim informacijama i informirati ih o programu ranog otkrivanja raka pluća koji je osmišljen tako da se pacijent ne mora brinuti o daljnjim koracima jer sustav brine za njega.

Cilj kampanje je i podići razinu svijesti u široj javnosti o raku pluća kao jednom od najčešćih zloćudnih bolesti te kao vodećem uzroku smrti među karcinomima.

Kampanja „Ne brini“, otkriva Večernji.hr, bit će lansirana i postavljena na novoj internetskoj stranici www.govorimoorakupluca.com i društvenim mrežama u studenome povodom Mjeseca borbe protiv raka pluća.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje